Burgenland megegyezett az Esterházy-alapítvánnyal
2018. február 20. 21:07

Burgenland osztrák tartomány vezetése megegyezett az Esterházy-alapítványcsoporttal tizenkét éve húzódó vitáik rendezéséről - mondták el a felek képviselői kedden Kismartonban (Eisenstadt).

A felek arról kötöttek megállapodást, hogy félreteszik nézeteltéréseiket, és jegelik a kismartoni Esterházy-kastély ügyében zajló, több millió eurós pert, valamint újraindítják a szentmargitbányai kőfejtőben az operafesztivált.

Az év eleje óta intenzív megbeszélések zajlottak a tartományi vezetés és az alapítványcsoport között, amelynek eredményeként megszületett a felek számára a jövőben egyfajta sorvezetőként szolgáló dokumentum - árulta el Hans Niessl tartományi elnök.

 Niessl szerint a helyzetből mindenki nyertesként került ki. A szociáldemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy tartomány és alapítvány a jövőben vállvetve dolgozik majd fontos közös projekteken.

"Ha egyesítjük erőinket, még nagyobb sikereket érhetünk el" - bizakodott.

Hans Peter Doskozil tartományi kulturális tanácsos szerint nem szolgálta Burgenland fejlődését az eddigi konfliktusos út.

A kismartoni Esterházy-kastély ügyében az a cél, hogy a jövőben létrejöjjön egy részletes megállapodás a felek között - mutatott rá a szintén szociáldemokrata Doskozil.

Az Esterházy-alapítványcsoport azért indított pert Burgenland tartomány ellen, mert kifogásolható állapotban adta vissza a kismartoni kastélyt. A csoport 11 millió eurót (mintegy 3,5 milliárd forintot) követel Burgenlandtól felújításra. A felek több hónapot hagytak arra, hogy peren kívül lezárhassák vitájukat. Ennek köszönhetően valószínűleg többmilliós eljárási költséget sikerül megspórolni.

Az alapítványcsoportot vezető Ottrubay István is elégedetten nyilatkozott az eredményekről. Ottrubay megköszönte Doskozilnak, hogy hivatalba lépése után első feladatainak egyike a kapcsolatfelvétel volt. A tartományi tanácsosnak köszönhetően ésszerű és célravezető hangnemben zajlottak a tárgyalások - mondta el Ottrubay.

A jelenlegi megállapodás különböző témaköröket ölel fel, de egyelőre még nem sikerült mindegyikről megegyezni. Azt azonban rögzítették a felek, hogy miként szeretnének megoldást találni ezekre a vitás kérdésekre.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó