KDNP: kettős mérce Lengyelországgal szemben
2018. február 20. 10:59

Magyarországnak erkölcsi kötelessége kiállni Lengyelország mellett, amellyel szemben az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz - mondta Gaal Gergely, a KDNP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A parlament várhatóan délután szavaz arról a kormánypárti határozati javaslatról, amelyben a Ház szolidaritását fejezi ki Lengyelországgal, és felszólítja a magyar kormányt arra, hogy álljon ki Lengyelország mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során.

Gaal Gergely felidézte: az Európai Bizottság a jogállamiság megsértésének kockázatára hivatkozva indította meg az eljárást Lengyelországgal szemben. A kereszténydemokrata politikus szerint azonban a brüsszeli testület ebben az esetben is kettős mércét alkalmaz, ugyanis a lengyeleknél kifogásolt jogi megoldások más uniós tagállamokban is léteznek, amelyek ellen viszont nem indítottak eljárást.

"Az európai értékeket tehát valójában nem Lengyelország, hanem éppen az ilyen eljárás megindítását támogatók sértik meg" - mondta, úgy értékelve, hogy politikai támadás érte Varsót.

A KDNP-s képviselő szerint az eljárás mögöttes oka, hogy Lengyelország többször is jelezte, nem kíván befogadni illegális migránsokat. Az illegális bevándorlás brüsszeli támogatói pedig igyekeznek nyomást gyakorolni azokra, akik - mint a lengyelek és a magyarok - ellenzik a bevándorlást - tette hozzá.

"A lengyeleknek és a magyaroknak ki kell állniuk a keresztény Európa védelmében (...), és mindig ki kell állnunk egymásért" - jelentette ki Gaal Gergely.

Megjegyezte: a határozati javaslatról szóló parlamenti vitában megdöbbenve tapasztalta, hogy a Jobbik és az MSZP képviselői "milyen szánalmas módon keresték a kifogásokat", hogyan próbálták előre megmagyarázni, miért nem fognak kiállni Lengyelország mellett.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó