Ifj. Lomnici: torz gondolkodás a pályázat elutasítása
2018. február 20. 09:08

Kevés migráns, túl sok kereszt – ezekkel az indokokkal utasították el Székesfehérvár pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiválasztási folyamatában. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint ami történt, az teljesen ellentétes az uniós joggal.

Az uniós alapszerződés rögzíti, hogy a nemzetek kultúráit, az európai népek kulturális örökségét megőrzi és megvédi az Európai Unió, és tiszteletben kell tartani a történelmi hagyományokat, ezért az alkotmányjogász első gondolata az volt a hír kapcsán, hogy aki Székesfehérvár imázsfilmjével kapcsolatban jelentette ki, hogy ez a fehér keresztény Európa propagandafilmje, „annak elment az esze”, és úgy tűnik szerinte, hogy ez már egy tudatos uniós propagandakijelentés – hangzott el az M1 hétfő reggeli műsorában.

Hozzátette: nem Brüsszel örökségét kell a helyi imázsfilmekben megjeleníteni, hanem a helyi értékeket, a helyi pozitívumokat, ezért is érthetetlen, hogy miért baj, ha ezeket mutatja be egy városról készült imázsfilm.

Három napot töltött a szakértői csoport Magyarországon, amelynek tagjait az Európai Parlament, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és a Régiók Bizottsága választja ki. A 12 főből csak két magyar volt – ismertette a szakértői bizottsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász szerint az, hogy a zsidó-keresztény, valamint a görög és római kultúrkör megjelenését nehezményezték a kisfilmben, teljesen elfogadhatatlan, akármilyen nemzetiségű is az a bizottsági tag, aki ezt kijelentette (a hírek szerint egy belga nemzetiségű tagtól származik a kijelentés – a szerk.), akár uniós bizottsági tag, akár más tisztséget is tölt be, ugyanis nem jogszerűek a kijelentései, és nem vallanak a józan észre. Ifj. Lomnici  Zoltán szerint itt valami olyan beteges, torz gondolkodásmód jellemzi a pályázat szempontrendszerét, ami miatt teljesen elmehet a kedve az embernek az Európa Kulturális Fővárosa pályázattól.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó