Az IÁ volt parancsnokát vették őrizetbe Manilában
2018. február 20. 08:49

Őrizetbe vettek a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában egy embert, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet parancsnoka volt a szíriai-török határ mentén. A férfi lakásán házilagos robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges alapanyagot és a terrorszervezetéhez hasonló zászlót találtak - jelentette hétfőn a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány.

Ronald dela Rosa elmondása szerint a gyanúsított, Fahmi al-Aszvada, a hatóságok feltételezése szerint Egyiptomból származik. Őt és Fülöp-szigeteki barátnőjét, Anabel Moncera Salipadát még a múlt héten vették őrizetbe a rendőrség külföldi partnerei által nyújtott hírszerzési információk alapján.

Sajtótájékoztatóján a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány elmondta, hogy al-Aszvadánál őrizetbe vételekor egy hamis tunéziai útlevelet találtak. A nyomozás szerint a férfi 2016 júliusában érkezett a Fülöp-szigetekre, hamis útlevelével sikerült félrevezetnie a hatóságokat.

Dela Rosa szerint azt gyanítják, hogy a férfi feladatai közé toborzás is tartozott, bár ezzel kapcsolatosan a rendőrfőkapitány nem szolgált bizonyítékkal.

A nyomozók jelenleg a két gyanúsított és a helyi, illetve külföldi fegyveres csoportok közötti lehetséges kapcsolatokat vizsgálják, illetve azt, hogy részt vettek-e bárminemű terrorista tevékenységben. Emellett azt próbálják kideríteni, hogy al-Aszvada részt vett-e Marawi ostromában, amelyet az Iszlám Államnak hűséget fogadott Maute Fülöp-szigeteki fegyveres csoport indított tavaly májusban.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó