Nekimentek Szijjártónak az ukrán miniszterek
2018. február 14. 22:24

Manipulatívak a magyar külügyminiszter kijelentései

Manipulatívnak nevezte az ukrán kormány szerdai ülésén Lilija Hrinevics oktatási miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajnának tartózkodnia kell új oktatási törvényének alkalmazásától, amíg nem konzultál a kárpátaljai magyar közösséggel.

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben Ukrajnával szemben, lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak. Ahhoz, hogy Magyarország feloldja a vétóját, Ukrajnának a Velencei Bizottság és az EU elvárásainak megfelelően addig nem lehet megkezdenie a törvény végrehajtását, amíg minden részletkérdésben nem állapodik meg a nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is - mondta.

Lilija Hrinevics szerint Ukrajna a Velencei Bizottság döntését követően azonnal elkészítette az ajánlások megvalósítására vonatkozó útitervet, "és kizárólag a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően haladunk" - adta hírül az lb.ua ukrán hírportál.

Az oktatási miniszter azt állította, Magyarország félrevezetéssel és zsarolással akarja kikényszeríteni, hogy Ukrajna függessze fel az oktatási törvény hatályát, de - mint mondta - a Velencei Bizottság ajánlásaiban nincs erről szó. Ezenkívül az ukrán hatóságok több körben konzultáltak a magyar kisebbséggel Beregszászon, Ungváron és Kijevben - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy szerdán kellett volna folytatódniuk az egyeztetéseknek, de - tette hozzá - a magyar közösség vezetői ezt lemondták arra hivatkozva, hogy az Ellenzéki Blokk parlamenti párt beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz az oktatási törvény ügyében. Vagyis "időhúzást, félrevezető, hamis tájékoztatást látunk" - emelte ki.

Megjegyezte, hogy Ukrajna dolgozik a Velencei Bizottság ajánlásainak a megvalósításán. Szerinte az egyik ilyen ajánlás végrehajtása az oktatási törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikke életbe léptetésére vonatkozó átmeneti időszak 2020-tól 2023-ig történő meghosszabbítása.

Arszen Avakov belügyminiszter "arcátlannak és elfogadhatatlannak" nevezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, amely szerinte nem hagyható figyelmen kívül. Nem lehet így viszonyulni Ukrajnához - tette hozzá.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök azt mondta: mindig a nemzetiségi kisebbségek jogainak biztosításából fognak kiindulni. "De az első számú prioritás mindig az ukrán nyelv, az ukrán kultúra fejlesztése lesz" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "nem engedünk és a jövőben sem fogunk engedni semmilyen agressziónak vagy nyomásnak".

A kárpátaljai magyar szervezetek vezetői elnapolták a szerdára Kijevbe kitűzött egyeztetést a kisebbségek anyanyelv-használati jogait súlyosan sértő oktatási törvényről Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel, mert a tárca a napokban jelezte, nem a törvény nyelvhasználatot szabályozó 7. cikkről, hanem egy még kidolgozás alatt lévő jogszabálytervezetről szeretne tárgyalni - közölte az MTI-vel kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Stabil a kormánypártok támogatottsága
  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.
 • Róma és Varsó között húzódik Európa új tengelye
  Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony.
MTI Hírfelhasználó