Kórházak és rendelőintézetek szövetsége: fontolja meg intézkedéseit a kormány
2009. szeptember 18. 14:20
A lakosság egészségügyi ellátásának biztonsága érdekében fontolja meg intézkedéseit a kormány - kéri az ágazat finanszírozása kapcsán a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége, amely pénteken rendkívüli közgyűlést tartott. Közleményükben azt írják: "gondolják meg a tárgyaló felek, hogy az egyeztetés eredménye ne az legyen, hogy a kis kórházak ellehetetlenülnek és a nagyobb intézmények sem nyernek életlehetőséget. Valódi szakmai konszenzus nélkül ne szülessen elhamarkodott döntés". A Magyar Kórházszövetség és társszervezetei szerint nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, s a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan. Szerdán bejelentették: figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozattal is készülnek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti. Eszerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnának, tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor se érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat. Ez utóbbira vonatkozóan azonban jelezték: a sürgősségi ellátás nem sérülne, ám a várólisták hossza tovább növekedne.
 
Székely Tamás egészségügyi miniszter péntek délután egyeztetést tart a kórházi szakmai szervezetekkel a finanszírozás kérdéseiről.
 
MTI
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó