Bethlen esztendeje
Megnyílt a Bethlen Miklós (1642-1716) jeles erdélyi gróf, államférfi és emlékiratíró halálának 300. évfordulója alkalmából szervezett emlékév Budapesten.
2016. február 8. 15:55

Tóth Zsombor, az Irodalomtudomány Intézet kutatója, az emlékév kezdeményezője hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat részét képezi 67 erdélyi családi levéltár átfogó kutatása is. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

- Rangos erdélyi család leszármazottjaként Bethlen Miklós többek között Hollandiában, Itáliában és Párizsban végezte tanulmányait, tanítói közt volt Apáczai Csere János is. Fontos-e tudnia a mai nemzedékeknek, hogy noha Pázmány Péterig nekünk magyaroknak nem volt egyetemünk, a hazai értelmiség elméje évezreden át Nyugat-Európai univerzitásokon pallérozódott?

- Kétségtelenül. A kora újkori magyar elit értelmiség legjelentősebb tagjai általában az „academikusok” kiváltságos köréből származtak, akik a külhoni egyetemeken „búdostak”, azaz peregrináltak, vagyis több nyugta-európai intézményt látogattak végig, hogy korszerű tudást, nyelvismeretet és kultúrát sajátítsanak el. A papság vezető rétege, a kollégiumokban professzoroskodó elit írástudók és a politikai élet kiemelkedő, nemesi származású főszereplői mind erre a sajátos tőkére hagyatkoztak életpályájuk során. Így Bethlen Miklós is kiváltságos státusánál fogva és átlagon felüli anyagi lehetőségeinek köszönhetően a megszokottnál jóval
hosszabb ideig peregrinált.

Apaként viszont gondja volt arra, hogy Mihály (Bethlen Mihály 1673–1706) fia, nálánál is hosszabb időt töltsön külföldön annak érdekében, hogy hazatérve politikai-közéleti felelősségeket is vállalhasson és ezáltal önön társadalmi emelkedését biztosítsa be. Arra is akadt példa, hogy peregrinusaink külföldi mérce szerint is a legjobbaknak bizonyultak, doktori címeket szereztek és a mai fogalmaink szerinti „nemzetközi elismerést” is kivívták maguknak, szabad legyen itt Szenczi Molnár Albertre vagy Apáczai Csere Jánosra utalni.

- Politikusként, Erdély kancellárjaként nevéhez fűződik a Diploma Leopoldinum (1690) megfogalmazása és elfogadtatása, az alkotmánylevél az adott körülmények között a legnagyobb szabadságot nyitotta az Erdélyi Fejedelemség számára a Habsburg-birodalmon belül. Bethlen pályája szemlélteti-e, hogy mi magyarok Géza fejedelem óta több államot is alapítottunk a térségben, s hogy közösségi gondolkodásmódunk keresi, igényli az alkotmányos kereteket?

- Bethlen Miklós vesztét tulajdonképpen az okozta, hogy rossz kézbe került a Noé Galambja (1704) c. röpirata, amelyet a császári haderő parancsnoka és Bethlen ellensége, Rabutin a felségárulás dokumentumaként próbált felhasználni ellene. A röpirat valójában egy Bethlen Miklós által elképzelt fejedelemség koncepciója,amely Isten által a két birodalom közé állított toronyként létezett volna abban az európai térségben, ahol a Habsburgok és a Török birodalom érdekei folyton ütköztek. Azonban ez nem egy utópia volt, hanem a kortárs politikai és jogi gondolkodás (pl. Puffendorf hatása) érvényes mintái alapján kidolgozott államkoncepció.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Önök a Bethlen Miklós: A koronatanú elnevezésű emlékév következő rendezvényére Kolozsváron kerítenek sort, áprilisban, majd májusban Miskolcon tartanak nemzetközi konferenciát. E két vidéki magyar város mint helyszín azt hivatott-e érzékeltetni, hogy a magyar szellemi élet fölfedezi eddig lappangó értékeit, s elhagyja a sok évtizedes vízfejűséget?

- Kolozsváron is és Miskolcon is olyan kompetens és segítő emberekre illetve intézményekre találtunk, akik partnereink és társszervezőink az egész Bethlen Miklós emlékév lebonyolításában. Mind a Miskolci Egyetem, mind pedig a kolozsvári Lucian Blaga Egyetemi Könyvtár részt vállalt a szervezés munkálataiban. Másrészt, erdélyi emberként, én magam is azt vallom, hogy Erdély kancellárjáról, e jeles évfordulón, a szűkebb hazában is meg kell emlékezni. Így e két megfontolás kiegészülve azzal a szándékunkkal, hogy lehetőleg minél több magyar intézményt és közösséget szólítsunk meg határon innen és túl, együttesen vezetett a két helyszín kiválasztásához.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A Brezsnyev-doktrína kísértete járja be Európát
    A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.
  • A magyarságnak az értéket kell képviselnie
    A magyaroknak az élet minden területén az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben - mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök.
  • Húszéves a nemzeti lovas díszegység
    Húszéves a nemzeti lovas díszegység, ebből az alkalomból díszszemlét tartottak kedden a Készenléti Rendőrségnél, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó