Orbán: történelmi szövetség a lengyel-magyar
Orbán Viktor arról biztosította Beata Szydlo lengyel kormányfőt, hogy Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben.
Utoljára frissítve: 2016. február 8. 16:45
2016. február 8. 15:04

A Budapesten folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta: lengyel kollégájával közös célként határozták meg a visegrádi együttműködés (V4) megerősítését. Hangsúlyozta: a következő években a közép-európai térség sikerén múlik az egész Európai Unió sikere, ugyanis "ha mi nem leszünk sikeresek, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés".

A miniszterelnök által történelmi szövetségként leírt lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokról azt is mondta, hogy egy kipróbált, több száz éves múltra visszatekintő barátságról van szó. Megjegyezte, ez a barátság nem a politikusokon múlik, ha úgy hozná a történelem, még a politikusok ellenére is fennállna.

"Szeretném világossá tenni, hogy minden kettős mérce alkalmazásával szemben - bármelyik irányból is érkezzen -, minden méltánytalansággal szemben, amely Lengyelország irányában tapasztalható, a miniszterelnök asszony és Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására" - hangsúlyozta.

A találkozó középpontjában álló kétoldalú gazdasági kérdésekről szólva a magyar miniszterelnök fontosnak nevezte a lengyel és magyar cégek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését. Ennek érdekében Beata Szydlóval megállapodtak arról - közölte -, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos gyorsforgalmi utakkal fűzik majd össze. Konkrétan Miskolcot említette, amelyet Kassa irányába autópálya-rendszer kötne össze Lengyelország keleti részével. Megegyeztek továbbá a vasúti összeköttetések és a közvetlen légi közlekedés megerősítésében. Utóbbi például Budapest és Katowice, illetve Krakkó között.

A brit kormány által javasolt uniós reformcsomaggal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: lengyel partnerével megállapították, hogy a brit javaslatok nagy részével egyetértenek, de vannak olyan pontok, amelyekben tárgyalások lesznek még szükségesek. A cél, hogy a jövő hétfői prágai V4-egyeztetést követő brüsszeli csúcstalálkozón a visegrádi tagállamok közös álláspontot képviseljenek - közölte.

Arról is szólt, Magyarország megértéssel fogadja Lengyelország elkötelezettségét amellett, hogy transzatlanti csapatok és eszközök állomásozzanak Közép-Európában. Minden országnak joga van ilyen igényt megfogalmazni - tette hozzá.

A megbeszélésen téma volt a migráció, amellyel kapcsolatban a magyar kormányfő megerősítette: Európa déli irányból védtelen, Görögország nem tudja megvédeni a kontinenst, ezért a magyar kabinet szerint egy új védelmi vonalra van szükség a bolgár-görög és a macedón-görög határon.

A migrációt firtató kérdésre Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ebben az ügyben Nyugaton időnként "változó szelek fújnak", de "ez ne tévesszen meg bennünket", nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a mostani migrációs hullámot a nyugati országok legtöbbje támogatta. A migráció "nem erőszakkal tört be Nyugat-Európába, hanem kinyitották az ajtókat", sőt volt, amikor szállították is az embereket, méghozzá ellenőrizetlenül, Nyugat-Európába - mondta.

Szerinte a nyugat-európai politikai vezetők tekintélyes része erre a jelenségre, csakúgy, mint fél éve, pozitívként tekint. Ezért - folytatta - nem vagyunk túl az ügy nehezén, mert amíg az európai vezetők nem ismerik fel, hogy rossz dologról van szó, megállítani sem lehet a bevándorlást.

Orbán Viktor amellett érvelt, hogy a nyugatiak csatlakozzanak a közép-európaiak déli védvonalat szorgalmazó gondolkodásmódjához.

Megjegyezte továbbá, hogy Európa nyugati fele szerinte nem méltányolja eléggé azokat a közép-európai tehervállalásokat, amelyeket az Ukrajnából érkezett emberek érdekében tesznek. Lengyelország különösen elismerést érdemel, mert uniós támogatás nélkül is képes ezt megoldani - hívta fel a figyelmet.

"Amikor szolidaritásról van szó, akkor az összeurópai képbe az Ukrajnából érkezettek érdekében mozgósított erőfeszítéseket is kérjük értékelni" - jelezte.

 Szintén kérdésre a miniszterelnök elmondta: szerinte vitát kellene indítani arról, hogy milyen EU-t akarunk. Erre a V4-ek vállalkoznak is a következő egy-két évben - közölte.

A lengyel miniszterelnök szerint országa mindig támogatni fogja Magyarországot

Lengyelország mindig támogatni fogja Magyarországot politikai és gazdasági kérdésekben, és hálás Magyarországnak a szolidaritásáért - mondta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt hétfőn Budapesten.

Beata Szydlo kiemelte: elkötelezettek amellett, hogy a Brexit, Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése tekintetében egységes álláspontot alakítsanak ki a visegrádi országok. A cseh és szlovák partnerekkel még tárgyalnak a február 15-ei prágai csúcstalálkozóig - közölte.

A lengyel kormányfő kijelentette: az ügyben a legfontosabb a szociális juttatásokkal kapcsolatos javaslat, amely a jelenlegi formájában elfogadhatatlan. A V4 nem fog belemenni abba, hogy a javaslatokat uniós szintre kiterjesztve értelmezzék - mutatott rá. Hozzáfűzte: a végleges közös állásponton még dolgoznak.

Ugyancsak a visegrádi álláspont jelentőségét hangsúlyozta a migrációval kapcsolatban, és közölte, hogy Lengyelország álláspontja egyértelmű: meg kell erősíteni a schengeni övezet déli határait, és a válság megoldását az EU határain kívül kell keresni. Megjegyezte: Lengyelország komolyan készül a keleti határ védelmére, és minden állam szuverén döntése, hogy milyen csapatokat enged a határai mellé.

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: remélhetőleg egyre több kérdésben sikerül közös visegrádi álláspontot kialakítani az Európai Unión belül. Minél több olyan visegrádi projektre van szükség, amelynek hasznát az állampolgárok is élvezhetik - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Velencei Bizottság képviselői hétfőn tesznek látogatást Varsóban, Beata Szydlo kérdésre kifejtette: alaposan előkészítették a testület látogatását, a szakértők megismerkedhetnek a tényekkel és konkrét dokumentumokkal is. A Velencei Bizottság találkozik a kormány és a lengyel alkotmánybíróság képviselőivel, és a látogatás jó alkalom arra, hogy elmagyarázhassák, milyen változásokat voltak kénytelenek bevezetni az alkotmánybírósággal kapcsolatban - közölte.

A lengyel miniszterelnök kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ezekben a napokban reformcsomagot vezetnek be, hogy megvalósíthassák a választási ígéreteket. A gazdasági növekedés fokozására négy évre szóló programot dolgoztak ki, és kedden tárgyalnak a családok támogatásáról - mondta.

Úgy vélte, a lengyel az egyik legtöbbet dolgozó nép, mégis nagyon keveset keresnek az emberek, és ezen mindenképpen változtatni kell. Ennek érdekében megoldásokat keresnek, hogy az állami költségvetésben megemeljenek bizonyos forrásokat. Példaként említette a bankadót, és bevezethetnek adót azoknak a vállalatoknak is, amelyek nagy kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le, de az erről szóló jogszabály szövegtervezetét még nem fogadták el - magyarázta. Azt is közölte, hogy a lengyel pénzügyminiszter pozíciója nincs veszélyben.

A magyar-lengyel kapcsolatokról Beata Szydlo elmondta: Varsó számít arra, hogy Magyarországgal a gazdasági és politikai együttműködés egyre szorosabb lesz, hiszen nekik fontos, hogy Közép-Európa és a régió minél inkább fejlődjön és komoly nemzetközi szerepet töltsön be. A magyar-lengyel közvetlen együttműködési lehetőségek között említette a vasúti, a közúti és az energetikai fejlesztéseket.

 

MTI
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó