Kihívás a migránsáradat a német gazdaságnak
A következő két évben 50 milliárd euróba kerülnek Németországnak a menekültek a kölni gazdaságkutató intézet (IW) tegnap közölt előrejelzése szerint.
2016. február 3. 11:48

Az összeg a szállások fenntartása mellett az ellátást, valamint az integrációs és nyelvi képzéseket foglalja magában. Az elemzés szerint az ellátandó migránsok száma 2017-ben már elérheti a 2,2 milliót. Bár a német állam a 2015-ben elkönyvelt 12 millió euró többletét idén fel tudja használni a bevándorlók finanszírozására, ez egy egyszeri eset, Németországnak legkésőbb 2017-ben újabb hiteleket kell felvennie – állapította meg a tanulmány.

Ez azért meglepő, mert az eddigi prognózisok a német gazdaság számára kedvező színben tüntették fel a bevándorlást. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy januári tanulmánya szerint a bevándorlók 2016-ban 0,09, jövőre pedig 0,13 százalékkal növelik meg az európai GDP-t, ami a németek esetében 0,3 százalékos növekedést jelent 2017-re. Korábban a becslések ennél jóval kedvezőbb képet vetítettek előre, tekintettel arra, hogy a Németországnak középtávon mintegy 600 ezer munkavállalóra van szüksége. Kérdés persze, hogy a bevándorlók hány százaléka tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és hogy az integrációs költségek meddig emelkedhetnek még.

A migránshullám okozta feszültség nem csökken Németországban, a szilveszterkor Kölnben történtek óta újabb és újabb, bevándorlókhoz kapcsolható atrocitások kerülnek nyilvánosságra. Most egy olyan videó került fel a világhálóra, amelyben két német nyugdíjast támad meg bevándorlók egy csoportja a müncheni metrón. A két idős férfi a szemtanúk szerint egy fiatal lányt próbált megvédeni a bevándorlóktól. Az egyik migráns ugyanis rátette a kezét a metrón utazó lány hátára, és amikor az megkérte, hogy hagyja békén, ideges lett. Az elutasítás után beleütött az ablakba, ekkor kérte meg az egyik idősebb utas, hogy viselkedjen. A csoport lefogta az idős férfiakat, káromkodva ordibáltak velük, belerúgtak, illetve hátulról fojtogatni kezdték egyiküket. Mindennek ellenére a kiérkező rendőrség közölte, nem tud semmit tenni az ügyben, számolt be az esetről a Russia Today.

Ha a német rendőrség nem is, az Európai Bizottság mindenesetre tett egy lépést: tegnap elfogadta a Görögországra vonatkozó schengeni értékelési jelentés tervezetét. Kijelentették: Athén elhanyagolta kötelezettségeit a schengeni külső határok védelme terén. A bizottság javaslatai szerint a görög kormánynak többek között megfelelő befogadóközpontokat kellene létrehoznia, meg kellene kezdenie a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolását, és fokoznia kellene a határok felügyeletét. Amennyiben a dokumentumot a tagállamok többsége is jóváhagyja, akkor a bizottságnak akciótervet kell kidolgoznia Athén számára. Görögországnak három hónapja lesz arra, hogy eleget tegyen az előírásoknak, különben a schengeni egyezmény értelmében szankciókat vezethetnek be ellene. A megoldás egyre sürgetőbb.

A macedón–görög határon több száz migránst szállító busz rekedt meg tegnap. A forgalmat a macedón taxisok és görög földművesek blokkolják, akik nem engedik át a menekülteket Macedóniába. A földművesek a görög kormány szigorító jellegű nyugdíjreformja ellen tüntetnek, a macedón taxisok pedig azt nehezményezik, hogy a rendőrség elsőbbséget ad a vonatoknak és az autóbuszoknak a migránsok szállításában.

magyaridok.hu
  • A családtámogatások emelkednek a választás után
    Orbán Viktor a látogatása során elmondta: bevált az összes támogatási forma a családoknál. Ezért április után, ha a Fidesz megnyeri a választást, a kormány meghosszabbítja, sőt kiegészíti és fel is erősíti a családtámogatásokat.
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
MTI Hírfelhasználó