Földi: Sürgősen le kell zárni a határokat
Az Iszlám Állam újabb terrortámadásokkal fenyegeti a Nyugatot legutóbbi videójában, írta a The Guardian brit lap.
2016. február 2. 19:06

A videóban egy franciául beszélő férfi Spanyolországot és Portugáliát is kiemeli, mint lehetséges célpontokat. A titkosszolgálati szakértő elmondta, mi az üzenet valódi célja, és azt is, hogyan kellene hatékonyan védekeznie Európának.

Azon nem szabad meglepődni, hogy milyen nyelven beszélnek a terroristák, hisz - ami a legrémisztőbb - nagyon sokan Európából csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Az sem váratlan, hogy több országban, emblematikus épületek, és akár politikusok ellen akarnak merényletet végrehajtani - mondta Földi László titkosszolgálati szakértő az M1 aktuális csatornán.

Szerinte az Iszlám Állam mostani üzenetének nem az a lényege, hogy robbantanak-e, és ha igen, hány helyen, hanem hogy hosszú távon tudnak-e tematizálni, rettegést előidézni és fenntartani Európában.

Jelenleg az egész világ pánikban van, szilveszter óta ugyanis több kontinensen is hajtottak végre akciókat, ami üzenetértékű, hisz azt a fajta háborút, amelyet Európa ellen indítottak el és vívnak, az egész világra képesek kiterjeszteni.

Jelenleg ezek még csak sejtszerű módon működő rendszerek és támadások, de „nagyon remélem, hogy nem fajul globális problémává” - fogalmazott.

Nehezen foghatók el a segítők 

A szakértő emlékeztetett: amikor az európai politika még úgy látta, hogy a nyitott határok jó dolognak számítanak, és a migráció fontos Európa számára, a migrációs útvonalakon „elképesztő mennyiségű muszlim katona érkezett” a kontinensre.

Nekik nem csak az a dolguk, hogy merényletet hajtsanak végre, hanem nagyon sok úgynevezett beszervező, hálózatépítő operatív tiszt is érkezett, akiknek az a feladata, hogy európai polgárokat vegyenek rá a csatlakozásra. Nemcsak robbantásra, hanem hogy legyenek lakásgazdák, nyissanak bankszámlát vagy béreljenek autót a rendszernek - magyarázta.

Az ilyen segédkategóriás feladatokra nagy szükség van egy támadás előtt, és a legkevésbé ez a fajta tevékenység deríthető fel. A rendvédelmi szervek keresik a potenciális terrorelkövetőket, de a segítőket rövid és középtávon már nem tudják. „Ezen hálózat kiépítésére az elmúlt egy évben rendkívül sok időt adtunk az ellenségnek, aminek a felszámolása nagyon sok ideig fog tartani - vélte Földi László.

Le kell zárni a határokat 

A titkosszolgálati szakértő megállapította, hogy az európai védelem „egy picivel erősebb”, mint fél évvel ezelőtt volt, de a határokat sürgősen le kellene zárni, mert így folyamatos az utánpótlás. Az itt lévő illegális bevándorlókat vissza kell telepíteni oda, ahonnan jöttek, és kizárólag legálisan lehet csak engedni a migrációt - húzta alá Földi László.

M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó