Hogyan alakul Gyurcsány, Orbán vagy Lázár vagyona?
Vasárnap éjfélig kellett leadniuk 2015-ös vagyonnyilatkozataikat az adatszolgáltatásra kötelezett politikusoknak, tisztségviselőknek, illetve közvetlen családtagjaiknak: a parlamenti képviselőkön kívül többek között a minisztereknek is minden évben számot kell adniuk vagyoni helyzetükről.
2016. február 1. 09:10

Orbán Viktor kormányfő ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása csökkent, könyvkiadásból 5 és fél millió forint bevételre tett szert. A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja volt 2015-ben, mint az előző esztendőben: továbbra is felerészben tulajdonosa egy XII. kerületi társasházi lakásnak, Felcsúton összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földdel, valamint egy házzal rendelkezik. Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs. A feleségével, Lévai Anikóval közös számláján 2014-es bevallása szerint 930 ezer forint volt, a most nyilvánosságra hozott dokumentumban itt 5 millió 53 ezer forint szerepel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tovább gyarapítja ingatlanvagyonát: folyamatban van egy 6 hektáros erdő megvásárlása, ahogy egy másik, 16 hektáros területé is. Továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát, és megvan a 11 szántója is. Kötvényei értékét 34-ről 42 millió forintra növelte. Megmaradt 45 millió forintos banki hitele, ahogy magánszemélyekkel szembeni tartozása is 36 millió, az egy évvel korábbihoz hasonlóan. Műtárgygyűjteménye is megvan, illetve tavaly egy újabb darabbal bővült.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda élén álló Rogán Antal vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel II. kerületi lakása, ahogyan egy 40 négyzetméter körüli teremgarázs és tároló is. Megtartotta balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait. A politikusnál tartós bérletben van egy A3-as Audi. Kevesebb lett, bő egymillió forinttal a banki tartozása, ami így szűk 29 millió forintnyi. Magánszemélyeknek a tavalyinál némileg kevesebbel, 15,2 millió forinttal tartozik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csak egy dunakeszi házzal rendelkezik, a 334 négyzetméteres lakóterű ingatlanával, míg a korábban szerepeltetett 140 négyzetméteres társasházi lakás idén már nincs a nyilatkozatában. Megtartotta ugyanakkor tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Utóbbit 63 milliós jelzáloghitel terheli, tavaly 3,9 milliót törlesztett. A 100 százalékos tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt.-től 74 millió tulajdonosi osztalékot kapott, tavaly 168,6 milliót.

Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, értékes ingósága és tartozása. Míg az előző bevallásában takarékbetétben szerepelt 800 ezer forint megtakarítása, addig a legfrissebben 730 ezer forintot tüntetett fel értékpapírban.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője továbbra is Érden birtokol felerészben egy 165 négyzetméteres házat, illetve előszerződést kötött egy beépítetlen telekre. Egyéb ingatlan és autó nincs a nevén, azonban megőrizte a 2008-ban örökölt, 125 köbcentis Tatran motorját. A szocialista politikusnak változatlanul 10,5 millió forint hitele van és 3 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

InfoRádió
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó