Új területvédelmi rendszert kell létrehozni
Új területvédelmi rendszert kell létrehozni – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter. A politikus hangsúlyozta, akár járásonként is lehetnének tartalékos katonai egységek az országban. A tárcavezető arról is beszélt, a honvédekre a terrorizmus elleni belföldi akciókban is szükség lehet, ezért módosítani kellene az alaptörvényt.
2016. január 31. 16:44

Nem csak szerződéses katonának várják a fiatalokat, hanem az új, önkéntes tartalékos képzésre is. Ezáltal azok is megtalálhatják a számításukat, akik polgári foglalkozás mellett vállalják a haza védelmét – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A 2010-es kormányváltás idején másfél tucat, vagyis 18 önkéntes tartalékos katona volt Magyarországon, mára 5500 főre növelte a létszámot a Honvédelmi Minisztérium. A tárcavezető szerint ez viszonylag elfogadható létszám, de lassú a felvétel menete, másrészt szeretnék a védelmi rendszert területi alapra helyezni. A cél az, hogy megyénként, akár járásonként legyenek tartalékos katonai egységek, természetesen önkéntes alapon – tette hozzá.

Polgárőrök, leszerelt honvédek, egyetemisták is jöhetnek

Simicskó István szerint az elmúlt időszakban talán kevésbé sikerült a fiatalok felé nyitni, ezért nagyon fontos, hogy a jelentkezőket engedjék, sőt, bátorítsák. Értékelni, motiválni és díjazni is kell, ha valaki ilyen módon vállalja a haza védelmét. Ennek részleteit már kidolgozták, a feladatra pedig miniszteri biztost fognak kinevezni.

A honvédelmi miniszter azt is kiemelte, valamilyen oknál fogva eddig a szerződéses katonákkal nem sikerült megállapodni – magyarul, nem volt követelmény –, hogy leszerelésük után benn maradjanak a rendszerben tartalékos katonaként. Ennek a részleteit is kidolgozzák, hiszen luxus, hogy a szerződés lejárta után teljes mértékbe elengedik a távozó honvédek kezét. A miniszter szerint a hatvanezer fős polgárőrség további célcsoport, ennek tagjai meglévő feladatuk mellett még tartalékos katonák is lehetnének.

Tartalékosnak 18. életévét betöltött, egészségügyi alkalmassági vizsgán átesett fiatalemberek jöhetnek számításba – tette hozzá a honvédelmi miniszter. A tartalékos alapkiképzése körülbelül egy hónap, majd szerződéstől függően különbözőféle továbbképzésekre mehet. Például egy egyetemista a vizsgaidőszak után bemenne pár napra, hétre átismételni az alapkiképzésen megtanult feladatokat, vagy érdeklődésének megfelelően elmenne valamely szakirányba.

Magyaros megoldás

Hasonló rendszer Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is működik, amelyek tapasztalatait szeretnék átvenni, de magyarosítva alkalmaznák őket – mondta Simicskó István.

A tartalékos egységek bármilyen veszély, baj esetén hadra foghatók lennének, nem beszélve arról, hogy a 25 ezer fős magyar honvédség mögött nagyon komoly tartalékot tudnának képezni. Tudjuk, hogy nincsen haderő tartalék nélkül – fogalmazott.

A miniszter szerint a tömeges migráció jelentette új kihívásokkal szemben a NATO-nak és a nemzetállamoknak is lehet feladata. A biztonság fogalmát újra kell gondolni, hiszen ezek a veszélyek bujtatott formában jelentkeznek, amire mindenkinek fel kell készülni. A nagy kérdés, hogy a nemzeti haderőnek ebben mekkora szerepe lehet. Simicskó István szerint már az ideiglenes határzár megépítése is azt mutatta, hogy szükség van a honvédségre.

Belföldön is kellenek a katonák a terror elleni harcban

A terrortámadások elleni fellépésben szintén kellenek a magyar katonák, akik ezt szerte a világban megteszik NATO-, ENSZ- vagy EU-felhatalmazással. Jelenleg azonban a hazai jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy pont itthon felléphessenek, és segíthessék a rendvédelmi szervek ez irányú munkáját – mondta. Emlékeztetett, hogy több más országokban már bevezették ezt a lehetőséget, Franciaországban a párizsi merényletek után azon nyomban tízezer katonát vezényeltek az utcákra az emberek biztonságának garantálására és a terroristák elfogására.

Ehhez módosítani kell a magyar alaptörvényt, mert a különleges jogrendi szabályok nem teszik lehetővé, hogy a kormány azonnal, rugalmasan reagálhasson az ilyen típusú fenyegetésekre. Hozzátette: a kabinet természetesen parlamenti ellenőrzés mellett végezné ezt a tevékenységét, és a köztársasági elnököt is tájékoztatni kell az intézkedésekről – hangsúlyozta.

Simicskó István szerint a kormányzatnak alkalmazkodnia kell a kor kihívásaihoz, és ezt alkotmányos szinten szeretnék megtenni, mert nagy valószínűséggel ilyen világ lesz, aminek persze a magyar politikai vezetés nem örül. „Nem kell megkötni a kormány kezét, megfelelő civil, parlamenti kontroll mellett igenis, működnie kell az ország védelmi rendszerének” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
MTI Hírfelhasználó