Új területvédelmi rendszert kell létrehozni
Új területvédelmi rendszert kell létrehozni – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter. A politikus hangsúlyozta, akár járásonként is lehetnének tartalékos katonai egységek az országban. A tárcavezető arról is beszélt, a honvédekre a terrorizmus elleni belföldi akciókban is szükség lehet, ezért módosítani kellene az alaptörvényt.
2016. január 31. 16:44

Nem csak szerződéses katonának várják a fiatalokat, hanem az új, önkéntes tartalékos képzésre is. Ezáltal azok is megtalálhatják a számításukat, akik polgári foglalkozás mellett vállalják a haza védelmét – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A 2010-es kormányváltás idején másfél tucat, vagyis 18 önkéntes tartalékos katona volt Magyarországon, mára 5500 főre növelte a létszámot a Honvédelmi Minisztérium. A tárcavezető szerint ez viszonylag elfogadható létszám, de lassú a felvétel menete, másrészt szeretnék a védelmi rendszert területi alapra helyezni. A cél az, hogy megyénként, akár járásonként legyenek tartalékos katonai egységek, természetesen önkéntes alapon – tette hozzá.

Polgárőrök, leszerelt honvédek, egyetemisták is jöhetnek

Simicskó István szerint az elmúlt időszakban talán kevésbé sikerült a fiatalok felé nyitni, ezért nagyon fontos, hogy a jelentkezőket engedjék, sőt, bátorítsák. Értékelni, motiválni és díjazni is kell, ha valaki ilyen módon vállalja a haza védelmét. Ennek részleteit már kidolgozták, a feladatra pedig miniszteri biztost fognak kinevezni.

A honvédelmi miniszter azt is kiemelte, valamilyen oknál fogva eddig a szerződéses katonákkal nem sikerült megállapodni – magyarul, nem volt követelmény –, hogy leszerelésük után benn maradjanak a rendszerben tartalékos katonaként. Ennek a részleteit is kidolgozzák, hiszen luxus, hogy a szerződés lejárta után teljes mértékbe elengedik a távozó honvédek kezét. A miniszter szerint a hatvanezer fős polgárőrség további célcsoport, ennek tagjai meglévő feladatuk mellett még tartalékos katonák is lehetnének.

Tartalékosnak 18. életévét betöltött, egészségügyi alkalmassági vizsgán átesett fiatalemberek jöhetnek számításba – tette hozzá a honvédelmi miniszter. A tartalékos alapkiképzése körülbelül egy hónap, majd szerződéstől függően különbözőféle továbbképzésekre mehet. Például egy egyetemista a vizsgaidőszak után bemenne pár napra, hétre átismételni az alapkiképzésen megtanult feladatokat, vagy érdeklődésének megfelelően elmenne valamely szakirányba.

Magyaros megoldás

Hasonló rendszer Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is működik, amelyek tapasztalatait szeretnék átvenni, de magyarosítva alkalmaznák őket – mondta Simicskó István.

A tartalékos egységek bármilyen veszély, baj esetén hadra foghatók lennének, nem beszélve arról, hogy a 25 ezer fős magyar honvédség mögött nagyon komoly tartalékot tudnának képezni. Tudjuk, hogy nincsen haderő tartalék nélkül – fogalmazott.

A miniszter szerint a tömeges migráció jelentette új kihívásokkal szemben a NATO-nak és a nemzetállamoknak is lehet feladata. A biztonság fogalmát újra kell gondolni, hiszen ezek a veszélyek bujtatott formában jelentkeznek, amire mindenkinek fel kell készülni. A nagy kérdés, hogy a nemzeti haderőnek ebben mekkora szerepe lehet. Simicskó István szerint már az ideiglenes határzár megépítése is azt mutatta, hogy szükség van a honvédségre.

Belföldön is kellenek a katonák a terror elleni harcban

A terrortámadások elleni fellépésben szintén kellenek a magyar katonák, akik ezt szerte a világban megteszik NATO-, ENSZ- vagy EU-felhatalmazással. Jelenleg azonban a hazai jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy pont itthon felléphessenek, és segíthessék a rendvédelmi szervek ez irányú munkáját – mondta. Emlékeztetett, hogy több más országokban már bevezették ezt a lehetőséget, Franciaországban a párizsi merényletek után azon nyomban tízezer katonát vezényeltek az utcákra az emberek biztonságának garantálására és a terroristák elfogására.

Ehhez módosítani kell a magyar alaptörvényt, mert a különleges jogrendi szabályok nem teszik lehetővé, hogy a kormány azonnal, rugalmasan reagálhasson az ilyen típusú fenyegetésekre. Hozzátette: a kabinet természetesen parlamenti ellenőrzés mellett végezné ezt a tevékenységét, és a köztársasági elnököt is tájékoztatni kell az intézkedésekről – hangsúlyozta.

Simicskó István szerint a kormányzatnak alkalmazkodnia kell a kor kihívásaihoz, és ezt alkotmányos szinten szeretnék megtenni, mert nagy valószínűséggel ilyen világ lesz, aminek persze a magyar politikai vezetés nem örül. „Nem kell megkötni a kormány kezét, megfelelő civil, parlamenti kontroll mellett igenis, működnie kell az ország védelmi rendszerének” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó