Február végéig eldől a letakart Golgota sorsa
Meg kell hozni a döntést február 21-ig kell a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – közölte szerdán a Magyar Időkkel a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Hozzátették: az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani. Mint megírtuk, hogy tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály Golgota című festménye.
2016. január 28. 11:06

A műremek amerikai–magyar tulajdonosa, Pákh Imre üzletember a védetté nyilvánítással összefüggésben hangsúlyozta, hogy továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást, és emlékeztetett: korábban meg is fellebbezték a Foster Központ döntését. – Azon leszek meglepődve, ha meglepődöm az eljárás végén. Kicsit olyan ez a másodfokú eljárás, mint amikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz – mondta a Magyar Időknek Pákh Imre, aki szerint borítékolható a Fosters döntése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el Munká­csy Mihály Golgota című képének megvásárlásakor – áll az MNB hozzánk eljuttatott közleményében. A képet a jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért.

Az MNB az eddigi tárgyalások folyamán világossá tette, ez az összeg az általa legmagasabbként kifizethető vételár. Leszögezik: a jegybank nem tud és nem is akar alkudozásba bocsátkozni. A nemzeti bank ugyanakkor továbbra sem ért egyet Pákh Imre reakciójával, aki a Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta, és ezzel a festményt a nagyközönség számára elérhetetlenné tette.

A festmény sorsa azért is érdekes, mert a napokban Papp László, Debrecen polgármester azt mondta: a település megpályázza a 2023-as Európa kulturális fővárosa címet, majd meg­győződésének adott hangot, hogy hamarosan lehull a lepel a Déri Múzeumban letakarva őrzött Golgotáról. Hozzátette, folyamatos kapcsolatban áll Pákh Imrével. A jó viszonyt a kép tulajdonosa is megerősítette, hozzátéve: vele sem a kormány, sem a jegybank nem hajlandó tárgyalni, de örül Papp László optimizmusának. „Abban a pillanatban lekerül a lepel a Golgotáról, ahogy megszűnik a védettség a festményen. Előbb azonban erre nem látok lehetőséget.” – zárta szavait Pákh Imre.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó