Jó évet zárt a mezőgazdaság 2015-ben
A múlt év eredményei elmaradtak ugyan a 2014-es rekordoktól, de így is jó évet zárt a magyar mezőgazdaság - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
2016. január 22. 14:44

A KSH jelentése szerint 4,7 százalékkal kisebb területen tavaly 2,6 millió tonnával, 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest. A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 29,7 százalékos visszaesése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt az előző évinél mintegy 2,77 millió tonnával kevesebb, 6,545 millió tonna kukoricát takarítottak. A termésátlag 27,2 százalékkal romlott, hektáronként 5,69 tonna volt.

A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt és 5,284 millió tonna volt. A termésátlag 8,7 százalékkal javult, hektáronként 5,14 tonnát ért el.

Czerván György kiemelte: az ágazat teljesítményét 2015-ben nagymértékben befolyásolta a rendkívüli időjárás. A múlt év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, ami különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül.

Ennek következményeként a 2014-es rekordterméssel szemben kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,5 millió tonna termett. Ugyanakkor 2014-hez képest jobban alakultak a kalászosok betakarítási eredményei. Külön kiemelendő, hogy jelentősen nőtt a szója termőterülete és mintegy 26 százalékkal emelkedett a betakarított mennyisége.

A zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben jó évet zártak: a zöldségágazat kibocsátása 177 milliárd forint volt, 15 százalékkal több, mint a 2014-es, a gyümölcságazat 90 milliárd forintos kibocsátási értéke pedig 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Szintén kedvezően alakult a szőlő-, borágazat eredménye, mind mennyiségben, mind minőségben jobb lett, mint a korábbi években.

Az államtitkár jelezte: a mezőgazdaság kibocsátása az előző évhez képest tovább nőtt, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Külön kiemelte, hogy az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben feltehetően elérte a 856 milliárd forintot, ami 3,6 százalékos bővülést jelent.

A kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét javítsa a növénytermesztéshez képest - hangsúlyozta az államtitkár. Az agrár-külkereskedelem 2014 első tíz hónapjával összevetve a számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére, várhatóan 2015-ben is megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

MTI
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó