Jó évet zárt a mezőgazdaság 2015-ben
A múlt év eredményei elmaradtak ugyan a 2014-es rekordoktól, de így is jó évet zárt a magyar mezőgazdaság - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
2016. január 22. 14:44

A KSH jelentése szerint 4,7 százalékkal kisebb területen tavaly 2,6 millió tonnával, 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest. A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 29,7 százalékos visszaesése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt az előző évinél mintegy 2,77 millió tonnával kevesebb, 6,545 millió tonna kukoricát takarítottak. A termésátlag 27,2 százalékkal romlott, hektáronként 5,69 tonna volt.

A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt és 5,284 millió tonna volt. A termésátlag 8,7 százalékkal javult, hektáronként 5,14 tonnát ért el.

Czerván György kiemelte: az ágazat teljesítményét 2015-ben nagymértékben befolyásolta a rendkívüli időjárás. A múlt év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, ami különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül.

Ennek következményeként a 2014-es rekordterméssel szemben kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,5 millió tonna termett. Ugyanakkor 2014-hez képest jobban alakultak a kalászosok betakarítási eredményei. Külön kiemelendő, hogy jelentősen nőtt a szója termőterülete és mintegy 26 százalékkal emelkedett a betakarított mennyisége.

A zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben jó évet zártak: a zöldségágazat kibocsátása 177 milliárd forint volt, 15 százalékkal több, mint a 2014-es, a gyümölcságazat 90 milliárd forintos kibocsátási értéke pedig 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Szintén kedvezően alakult a szőlő-, borágazat eredménye, mind mennyiségben, mind minőségben jobb lett, mint a korábbi években.

Az államtitkár jelezte: a mezőgazdaság kibocsátása az előző évhez képest tovább nőtt, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Külön kiemelte, hogy az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben feltehetően elérte a 856 milliárd forintot, ami 3,6 százalékos bővülést jelent.

A kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét javítsa a növénytermesztéshez képest - hangsúlyozta az államtitkár. Az agrár-külkereskedelem 2014 első tíz hónapjával összevetve a számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére, várhatóan 2015-ben is megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó