A nagykövet is levelet írt a The New York Timesnak
Nincs bizonyíték a lapban közölt bűncselekményre
Magyarország washingtoni nagykövete is hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására – értesült a Magyar Idők. Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.
2016. január 12. 08:53

A magyar nagykövet levele ismételten felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy miközben az általuk közölt cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál. De nemcsak a cikkben nem található bizonyíték a feltételezett incidensre, hanem egyetlen más médiatudósítás, illetve magyar vagy nemzetközi hivatalos iratok sem említenek ilyen esetet – áll a levélben. A Magyar Idők információi szerint a nagykövet emlékezteti a szerkesztőséget, hogy Magyarország jogállam, amelyben ha egy ilyen kegyetlen és erőszakos cselekmény történne, akkor annak komoly következményei lennének. Magyarország ugyanakkor mindeddig hiába kérte a The New York Timestól, hogy mutassa be az általa közölteket alátámasztó tényeket, bizonyítékokat.

A magyar nagykövetségi levél emlékezteti a neves amerikai lapot, hogy ennek a helyreigazítási ügynek nem Magyarország migránsokkal kapcsolatos politikája, hanem a tények valódiságának fontossága a tétje. A The New York Times azonban saját újságírószakmai és -etikai előírásai­val ellentétesen nem igazította helyre a munkatársa által leírtakat.

Kormányzati forrásokból a Magyar Idők úgy értesült, hogy a magyar külképviseletekre, illetve a magyar kormányhoz egyelőre továbbra sem érkezett válasz a The New York Times Magyarországgal kapcsolatos vitatott cikkének kijavítására vonatkozó hivatalos megkeresésekre. Nemcsak a New York-i főkonzulnak és most már a washingtoni magyar nagykövetnek, de a Magyar Időknek a helyreigazítást firtató kérdéseit sem méltatta válaszra mostanáig az amerikai lap szerkesztősége.

Mint ahogy erről már a Magyar Idől beszámolt, a The New York Times egyik január eleji cikkében közölte, hogy egy szír nőt – testvére állítása szerint – egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő. A magyar állam New York-i főkonzulátusa ezt követően kezdeményezte a megtévesztő és valótlan tényállítás helyesbítését a lapnál. A szerző, Katrin Bennhold a magyar sajtónak nyilatkozva pedig maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát. Ezzel pedig megsértette a nagy múltú, globálisan ismert amerikai lap saját újságírói számára kötelező vállalati újságírói etikai kézikönyvét.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó