A tűzijátékok veszélyeire figyelmeztetnek
Már árulják a szilveszteri tűzijátékokat. Az úgynevezett hármas kategóriás termékeket pár nappal az ünnep előtt lehet megvásárolni, használni viszont csak szilveszter este és újév hajnalán szabad. Petárdázni idén is tilos, akit elkapnak, annak 150 ezer forintjába is kerülhet a szórakozás.
2015. december 30. 15:20

Az úgynevezett hármas kategóriás tűzijátékokat december 31-én este 6 és másnap reggel 6 óra között lehet felhasználni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki csak engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljon.

Jegesi László árus az M1 Híradójának azt mondta, náluk minden termékhez van megfelelő magyar nyelvű használati utasítás, és erre a vevőik figyelmét is felhívják. Azokat pedig, akik még nem használtak tűzijátékot, külön figyelmeztetik néhány fontos szabályra, például, hogy ne hajoljanak a pirotechnikai termék felé, amikor elindítják azt.

A balesetek megelőzésére a készenléti rendőrség bemutatót tartott a tűzijátékok helyes használatáról. Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, követni kell a felhasználói utasítást, amelyet minden vásárlónak meg kell kapnia ezekhez a termékekhez. Figyelmeztetett, hogy az elmúlt években súlyos balesetek is előfordultak, volt köztük halálos kimenetelű is.

A tűzijátékokat nem szabad átalakítani, szétszerelni. Száraz, tiszta helyen kell tartani őket, és tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője elmondta, csomagtartókból, kapualjakban, piacokon, vásárokon tilos az ilyen termékeket forgalmazni. A zugárusoktól jó esetben csak egy szép papírmasét kap a vevő, ami nem tartalmaz semmilyen pirotechnikai terméket – ahogy arra már volt példa. Rossz esetben veszélyes, nem megfelelően tárolt árut visz haza a vásárló.

Országszerte 400 helyen árulnak legálisan tűzijátékokat, ezeket a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi. A megmaradt tűzijátékokat legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni oda, ahol vásárolták. A kereskedők pedig kötelesek azokat ingyen visszavenni. Petárdázni továbbra is tilos. Ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. 

hirado.hu - M1 Híradó
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
  • A maszkviselésre még mindig nem mindenki ügyel
    A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón pénteken.
MTI Hírfelhasználó