A tűzijátékok veszélyeire figyelmeztetnek
Már árulják a szilveszteri tűzijátékokat. Az úgynevezett hármas kategóriás termékeket pár nappal az ünnep előtt lehet megvásárolni, használni viszont csak szilveszter este és újév hajnalán szabad. Petárdázni idén is tilos, akit elkapnak, annak 150 ezer forintjába is kerülhet a szórakozás.
2015. december 30. 15:20

Az úgynevezett hármas kategóriás tűzijátékokat december 31-én este 6 és másnap reggel 6 óra között lehet felhasználni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki csak engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljon.

Jegesi László árus az M1 Híradójának azt mondta, náluk minden termékhez van megfelelő magyar nyelvű használati utasítás, és erre a vevőik figyelmét is felhívják. Azokat pedig, akik még nem használtak tűzijátékot, külön figyelmeztetik néhány fontos szabályra, például, hogy ne hajoljanak a pirotechnikai termék felé, amikor elindítják azt.

A balesetek megelőzésére a készenléti rendőrség bemutatót tartott a tűzijátékok helyes használatáról. Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, követni kell a felhasználói utasítást, amelyet minden vásárlónak meg kell kapnia ezekhez a termékekhez. Figyelmeztetett, hogy az elmúlt években súlyos balesetek is előfordultak, volt köztük halálos kimenetelű is.

A tűzijátékokat nem szabad átalakítani, szétszerelni. Száraz, tiszta helyen kell tartani őket, és tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője elmondta, csomagtartókból, kapualjakban, piacokon, vásárokon tilos az ilyen termékeket forgalmazni. A zugárusoktól jó esetben csak egy szép papírmasét kap a vevő, ami nem tartalmaz semmilyen pirotechnikai terméket – ahogy arra már volt példa. Rossz esetben veszélyes, nem megfelelően tárolt árut visz haza a vásárló.

Országszerte 400 helyen árulnak legálisan tűzijátékokat, ezeket a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi. A megmaradt tűzijátékokat legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni oda, ahol vásárolták. A kereskedők pedig kötelesek azokat ingyen visszavenni. Petárdázni továbbra is tilos. Ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. 

hirado.hu - M1 Híradó
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó