A tűzijátékok veszélyeire figyelmeztetnek
Már árulják a szilveszteri tűzijátékokat. Az úgynevezett hármas kategóriás termékeket pár nappal az ünnep előtt lehet megvásárolni, használni viszont csak szilveszter este és újév hajnalán szabad. Petárdázni idén is tilos, akit elkapnak, annak 150 ezer forintjába is kerülhet a szórakozás.
2015. december 30. 15:20

Az úgynevezett hármas kategóriás tűzijátékokat december 31-én este 6 és másnap reggel 6 óra között lehet felhasználni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki csak engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljon.

Jegesi László árus az M1 Híradójának azt mondta, náluk minden termékhez van megfelelő magyar nyelvű használati utasítás, és erre a vevőik figyelmét is felhívják. Azokat pedig, akik még nem használtak tűzijátékot, külön figyelmeztetik néhány fontos szabályra, például, hogy ne hajoljanak a pirotechnikai termék felé, amikor elindítják azt.

A balesetek megelőzésére a készenléti rendőrség bemutatót tartott a tűzijátékok helyes használatáról. Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, követni kell a felhasználói utasítást, amelyet minden vásárlónak meg kell kapnia ezekhez a termékekhez. Figyelmeztetett, hogy az elmúlt években súlyos balesetek is előfordultak, volt köztük halálos kimenetelű is.

A tűzijátékokat nem szabad átalakítani, szétszerelni. Száraz, tiszta helyen kell tartani őket, és tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője elmondta, csomagtartókból, kapualjakban, piacokon, vásárokon tilos az ilyen termékeket forgalmazni. A zugárusoktól jó esetben csak egy szép papírmasét kap a vevő, ami nem tartalmaz semmilyen pirotechnikai terméket – ahogy arra már volt példa. Rossz esetben veszélyes, nem megfelelően tárolt árut visz haza a vásárló.

Országszerte 400 helyen árulnak legálisan tűzijátékokat, ezeket a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi. A megmaradt tűzijátékokat legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni oda, ahol vásárolták. A kereskedők pedig kötelesek azokat ingyen visszavenni. Petárdázni továbbra is tilos. Ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. 

hirado.hu - M1 Híradó
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
MTI Hírfelhasználó