Párizsi mészárlás: testvérpárt vettek őrizetbe
A belga hatóságok vasárnap őrizetbe vettek és kihallgattak két személyt – egy testvérpárt – a Párizsban november 13-án végrehajtott vérengzésekkel kapcsolatos nyomozás keretében.
2015. december 21. 08:14

A belga hírügynökség és az RTBF állami televízió a belga szövetségi ügyészségtől kapott információkra hivatkozva jelentette, hogy a rendőrségi akcióra Brüsszel központjában, a Dansaert negyedben került sor, a házkutatást egy lakóház hatodik emeletén végezték, addig a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet.

Abdeslamot még mindig nem kapták el

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője az AFP-nek elmondta: a két testvért kihallgatás céljából vették őrizetbe, a rendőrségi akció a november 13-i párizsi merényletsorozattal kapcsolatos nyomozás keretébe illeszkedik, s nem azért mozgósították a rendőrséget, mert az e vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot remélték volna elfogni. A vasárnap őrizetbe vett testvérpárral kapcsolatban a belga hatóságok hétfőn készülnek részletesebb közleményt kiadni.

Az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

Százharminc halálos áldozat

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a múlt hét közepén elmondta: a párizsi terrorcselekmények után két nappal felderítették a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam tartózkodási helyét Brüsszel Molenbeek nevű negyedében, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást, és a gyanúsított ezáltal időt nyerhetett a szökésre. Eric Van Der Sypt is beszélt erről, azt mondta: „Okunk volt azt hinni, hogy Salah Abdeslam abban a lakásban tartózkodik, ezért november 16-án reggel 5 órakor házkutatást tartottunk, de nem volt ott”.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó