Erős jelzőkkel illetik Lázár bejelentését
Nagy hatással lesz az ingatlanpiacra, hogy a három gyermeket vállaló házaspárok tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást plusz tízmilliós hitelt is kaphatnak.
2015. december 18. 14:52

Eljött az idő egy új nagy bummra a lakáspiacon, hatalmas mozgást okoz majd az ingatlanágazatban – mondják elemzők a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) kiterjesztéséről és a lakásvásárlások és -építések ösztönzésére bejelentett egyéb intézkedésekről. A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák, ha esetleg túl sok lesz a megkötés, vagy kevés lesz a kiosztható pénz, akkor elmarad a nagy váltás, mint ahogy a csok eddigi változata nem volt érdemi hatással a piacra.

Nagy hatással lesz az ingatlanpiacra, hogy a három gyermeket vállaló házaspárok tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást plusz tízmilliós hitelt is kaphatnak a lakásvásárlásukhoz – mondta a hirado.hu-nak Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Az ingatlanközvetítő cég munkatársa szerint az új építmények esetén járó kedvezmény mellett, a kínálat és a kereslet várható nagymértékű felfutásában az is nagy szerepet játszik majd, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója.

Két év múlva válik érezhetővé

Mindezek biztos, hogy nagy táborokat mozdítanak meg, bummot okoznak az ingatlanpiacon. A beruházásoknak adott löket hatása nagyjából két év múlva, 2017/2018-ban válik érezhetővé – ekkora valósulhatnak meg a kedvezmények miatt jövőre elinduló projektek. Feltehetően a kereslettel sem lesz baj, mert a tíz- plusz tízmilliós juttatás hatalmas pénz, a csok által eddig elérhető összegek nagyjából tízszerese. A kettő nem ugyanaz a kategória, és ehhez hozzáadva az áfacsökkentés várható hatását, kimondható, hogy mindenképpen jelentős ingatlanpiaci fellendülésre lehet számítani – fogalmazott.

Tovább erősödhet az ingatlanpiac is

Rutai Gábor hozzátette, nem csak az új lakások eladási számai nőhetnek, jelentős mozgás lehet a használt ingatlanok piacán is, mert vélhetően sokan lesznek olyanok, akik addigi lakásuk értékesítését követően élnek a kedvezményekkel, és vesznek új építésű ingatlant.

Az elemző hangsúlyozta, az ingatlanpiac jelenleg is erősödik, amiben az eddig csak pár ezer családnak folyósított csoknak nagyon kicsi szerepe volt. A forgalomnövekedést a befektetői célú vásárlások indították el, ami érthető, mert alacsony kamatkörnyezetben a tőke hajlamos átvándorolni ingatlanvagyonba – mondta. Rutai Gábor megjegyezte, épp a nagy és a várhatóan tovább növekvő kereslet miatt nem tartja valószínűnek az árak esését, még úgy sem, hogy csökken az új lakások áfája.

Még kérdés, mennyi lesz a keret

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szintén úgy gondolja, hogy a bejelentett újítások komoly keresletet teremthetnek az új ingatlanok iránt, és nagy bővülést hozhatnak a kínálati oldalon is. Nagy kérdés azonban, hogy hány család részesülhet a támogatásokban, az államnak mekkora kerete lesz a tíz plusz tízmilliós támogatásra.

Ha esetleg túl sok lesz a megkötés, vagy kevés lesz a kiosztható pénz, akkor elmarad a nagy váltás, mint ahogy a csok eddigi változata sem sok vizet zavart az ingatlanpiacon – mondta. Hozzátette, míg a csokhoz 2015-ben csak néhány ezer család jutott hozzá, idén nagyjából 150 ezer ingatlan cserél gazdát.

Újabb és újabb eszközöket vetnek be

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a tíz-húsz millió forint, amit támogatás, illetve hitel formájában érhetnek el a három gyerekre vállalkozó családok, valóban nagy tétel, ám egyelőre nehéz megmondani, mekkora hatása lesz az intézkedésnek. Nem ismeretesek még az újítások részletei, és az sem, vajon csak a pénzügyi támogatás elég-e ahhoz, hogy a fiatalok tömegesen vállalkozzanak több gyermek felnevelésére, és így több család jelenjen meg vásárlóként az új ingatlanok piacán.

Az látszik, hogy a kormány nagyon ráfeküdt az ingatlanpiac fellendítésére, a korábbi intézkedések viszonylag kicsi hatása miatt újabb és újabb eszközöket vet be. Ha széles kör élhet a kedvezményekkel, akkor azok összhatásaként beindulhat a piac, ám a bővülés várhatóan nem lesz olyan mértékű, mint a 2000-es évek elején, amikor nagy tömegek juthattak kedvezményes kamatú, lakáscélú forintkölcsönhöz.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó