Idén és jövőre is az EU-átlag felett teljesíthet a gazdaság
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság 2015-ben is közel 3 százalékkal bővülhet, ám romlottak a rövidtávú növekedési kilátások.
2015. december 16. 13:04

A GDP-növekedést idén az export, jövőre már a fogyasztás vezérelheti. Érdemi inflációs nyomás jövőre sem várható, így az árstabilitás elérése mellett a jegybanknak lehetősége nyílhat a gazdaság további ösztönzésére.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványa a korábbi előrejelzésnél mérsékeltebb gazdasági növekedéssel számol 2015–2016-ban. A konjunkturális kilátások romlását elsősorban a magyar gazdaság III. negyedévi, a vártnál visszafogottabb teljesítményével indokolják az elemzők. Fontos pozitívum ugyanakkor, hogy a 2,4 százalékos GDP-növekedés kiegyensúlyozott szerkezetet mutat. A nettó export 1,3, míg a belső felhasználás 1,2 százalékponttal járult hozzá az éves GDP-növekedés üteméhez.

A külkereskedelem kedvező hatásában a legfőbb exportpartnereink, így Németország és az egész EU növekedését húzó KKE-régió keresletének emelkedése a meghatározó. A belföldi felhasználást főként a lakossági és a közösségi fogyasztás vezérelte. Utóbbiban markáns szerepe volt a határvédelemmel összefüggő kiadások megemelkedésének. A beruházások a III. negyedévben visszaesést mutattak: az uniós források és az NHP csúcsra járatása olyan magas bázist generált, amelyről már igen nehéz tovább bővülni. A termelési oldalon általánosságban lassulás vagy visszaesés volt megfigyelhető, ami alól a dinamikusan bővülő szolgáltató szektor jelentett kivételt. Szinte minden szolgáltatási ág teljesítménye fokozódott, ami jól jelzi a rendelkezésre álló jövedelem markáns bővülését.

Előre tekintve, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedése 2015-ben is megközelítheti a 3 százalékot, jelentősen felülmúlva ezzel az EU-átlagot. A jövő évben a növekedési ütem további mérséklődésére számítanak az elemzők. Előrejelzésük szerint a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott marad, ám a hangsúly az exportról a lakossági fogyasztásra helyeződik át. Az export növekedését ugyanakkor számos kockázat övezi, melyek közül a legfontosabb a keleti fejlődő régió (főként Kína) gazdasági teljesítményének lassulása és annak áttételes hatása a magyar gazdaságra.

A fogyasztás jövőre fellendülhet, melyben döntő szerepet játszik a rendelkezésre álló jövedelem bővülése. A nyomott inflációs környezet, a bérrendezések, valamint a munkát terhelő adók csökkentése miatt a nettó reálbérek jelentősen emelkednek, ami növeli a fogyasztási hajlandóságot. Emellett a banki elszámolások áthúzódó hatása is lökést adhat a lakossági fogyasztásnak. A beruházások jövőre visszafoghatják a gazdaságot, mivel a 2007–2013-as programozási időszak kifut, így magas bázist okoz, továbbá a 2014–2020-as forrásokra kiírható programok csúszásban vannak. Az MNB bejelentett Növekedéstámogató Programja segíthet oldani a hitelezési korlátokat, de ez önmagában nem lesz képes pozitívba fordítani a beruházási folyamatokat.

A főbb makrogazdasági változók várható alakulása:

 

2014

2015

2016

Bruttó hazai termék (volumenindex)*

3,6

2,9

2,3

A háztartások fogyasztási kiadása (volumenindex)*

1,8

3,0

3,2

Bruttó állóeszköz-felhalmozás (volumenindex)*

11,2

0,7

–2,4

Kivitel (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

7,6

8,8

7,9

Behozatal (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

8,5

7,7

7,2

A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege (milliárd euró)

6,3

7,4

8,6

Éves fogyasztóiár-index (%)*

–0,2

–0,1

1,8

A jegybanki alapkamat az év végén (%)

2,10

1,35

1,35

Munkanélküliségi ráta éves átlagos szintje (%)*

7,7

6,8

6,1

A bruttó átlagkereset éves változása (%)*

3,0

3,8

5,5

A folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP százalékában

2,3

5,1

5,5

Külső finanszírozási képesség a GDP százalékában

6,0

9,2

7,7

Az államháztartás egyenlege a GDP százalékában

–2,6

–2,3

–1,9

GDP-alapon számított külső kereslet (volumenindex)*

1,6

2,0

2,4

* Szezonálisan kiigazított adatokból számítva.
Forrás: MNB, KSH, Századvég-számítás

Az árak átlagos éves változása 2015 egészében enyhén negatív lesz, és még jövőre is jelentősen elmaradhat a jegybank inflációs céljától. A tartósan nyomott inflációs környezet elsődleges oka az olajárak tartósan alacsony szintje, sőt a Gazdaságkutató elemzői az olajárak további csökkenésére számítanak.

A rezsicsökkentés bázisba kerülése és az egyébként széles bázisú inflációs nyomás felépülése következtében 2016 folyamán fokozatosan erősödő inflációra, az év egészében 1,8 százalékos átlagos pénzromlási ütemre számítanak az elemzők. Az árstabilitás így az előrejelzés időhorizontján nincs veszélyben, ami megteremti a lehetőséget a jegybank számára, hogy további, nem konvencionális eszközök felhasználásával lazítsa a monetáris politikát, és ösztönözze a gazdaságot. A Fed kamatemelése ebben nem jelent érdemi korlátot, mivel a piacokat nem érheti meglepetésként a döntés, így jelentős turbulenciát nem okozhat, továbbá a jövő évben a nemzetközi hitelminősítő intézetektől is felminősítés várható.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. meglátása szerint a növekvő bérkiáramlás és a gazdasági növekedés adóbefizetésekre tett markáns hatásának köszönhetően idén és jövőre is biztonságban van a költségvetési hiánycél teljesülése. Prognózisuk szerint azonban az államadósság-ráta leszorításához és a vonatkozó fiskális szabályok betartásához beavatkozás válhat szükségessé, amelyre azonban a kellő szándék és az eszközök is biztosítottak.

Századvég
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó