Centenáriumi ülés a Szent István Tudományos Akadémián
A Szent István Tudományos Akadémia megtartotta centenáriumi ülését a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Szent István Társulat egykori székházának dísztermében.
2015. december 15. 16:07

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Tudományos Akadémia elnöke az ülést megnyitva hangsúlyozta: "a centenárium jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk az akadémia küldetéséről és lehetséges szerepéről a mai kultúrában, egyházunkban és a társadalomban".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Úgy fogalmazott: az akadémia évszázada a magyar egyház évezredéhez képest tövid fejezetnek tűnhet, de a hittel művelt tudomány "történelmünk mögöttünk hagyott századának próbatételeiben szellemi útmutatóként segítette nemzetünket az emberi történelem célja, Isten végtelen bölcsessége felé".

Hozzátette: napjainkban, amikor az Európai Unió egyes vezetői relativizálják, mi több, elutasítják az alapító atyák örökségét, az Európa lényegét adó kereszténységet, különösen fontos határozottan kiállni mellette.

Bolberitz Pál, a szervezet - eredeti nevén Szent István Akadémia (SzIA) - alelnöke John Kennedynek, az Egyesült Államok egykori elnökének sokat idézett mondatára hivatkozva - Ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy mit tehetsz te a hazádért! - hangsúlyozta: a SzIA-nak száz éve ugyanaz a küldetése: azt keresni, hogy mit adhat a magyar népnek.

Nem arról van szó - mondta -, hogy analitikus értelemben mit adhatunk, hiszen minden tudománynak vannak képviselői az akadémia tagjainak sorában, akik egyébként is adnak új ismereteket a különböző tudományágaknak, hanem arról, hogy szintetikusan mit tud adni a SzIA.

Aki csak analitikusan gondolkodik - tette hozzá -, az mindig csak a részletekre figyel, aki azonban szintetikusan, az képes felülemelkedni a részleteken és egységben látni a dolgokat. Aki pedig így szemléli a világot, meglátja, hogy hit és tudomány között nincs antagonisztikus ellentét, hogy az igazságok nem ellentétben állnak egymással, hanem egymásra rétegeződnek.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke - az "idősebb testvér" nevében köszöntve a SzIA-t - arról beszélt, hosszú ideje vita tárgya, hogy a tudomány és a vallás természetes viszonya a konfliktus, az egymástól való függetlenség vagy éppen a párbeszéd, esetleg az integrálódás lehet-e.

A tudomány, a technika szédítő eredményeit látva azonban mára nyilvánvalóvá vált, hogy a párbeszéd nélkülözhetetlen. Mind a megválaszolt, mind a megválaszolatlan tudományos kérdések olyan erkölcsi dilemmákat vetnek fel, amelyeket nem lehet a két fél párbeszéde nélkül kezelni - hangsúlyozta Freund Tamás.

Az MTA alelnöke szólt arról is, hogy meggyőződése szerint a két megközelítés, a tudományos és a hitbeli "integrációja is felvállalandó kihívás".

Időről időre szükséges a vallási tanítás újraértelmezése a tudomány fényében, de a felvetődő, a tudományon belül megválaszolhatatlan kérdések közös megválaszolásának kísérlete is - figyelmeztetett.

"Miközben a fanatikusan hívő ateisták kiüldöznék az istenhívőket a tudományból, sokan valljuk, hogy a teremtőbe vetett hit védelmet biztosíthat a természet téves értelmezésével szemben is" - tette hozzá Freund Tamás.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében kiemelte: míg a tudománynak az a dolga, hogy felfedezze a létezőt, addig a művészet feladata megalkotni a "sohasem voltat".

E két feladat azonban csak látszólag ellentmondásos, hiszen a művészet minden ága a tudomány által létrehozott eszközök, technikák, felfedezések alapján születik meg. De fordítva is igaz: a tudománynak is vannak olyan régiói, amikor nem elég "csak tudni" valamit, amikor a tudós meghaladja önmagát, és az isteni üzenet is megjelenik a tudományos felfedezés mögött is - fűzte hozzá Fekete György.

Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a Péter apostol II. leveléből vett idézetet - "a ti hitetekhez ragasszatok jócselekedet, a jócselekedethez tudományt" - értelmezve rámutatott: "e nagyszerű páros, a hit és a tudás közé összekötő erőként a Jézustól tanult erkölcsre, jócselekedetre van szükség.

A SzIA a Szent István Társulat Tudományos és Irodalmi Osztályából alakult 1915-ben, és a tudományok katolikus szellemű művelését tűzte ki céljául. A két világháború közötti időszakban számos tudományos társulattal - köztük protestáns szervezetekkel is - tartotta a kapcsolatot, és az MTA tagjainak jelentős része egyben a SzIA-nak is tagja volt.

Az akadémia működését az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) nyomására 1951-ben beszüntette. A rendszerváltozás után hivatalosan 2003. március 10-én alakult újjá, és 2004-ben vette fel a Szent István Tudományos Akadémia nevet.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó