A Fidesz kihívók nélkül sem dőlhet hátra
Politikai nyilatkozat a bevándorláspárti politika ellen
Megkezdődött a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusa vasárnap délelőtt Budapesten, a Hungexpón.
Utoljára frissítve: 2015. december 13. 16:27
2015. december 13. 11:43

 A vásárközpont G pavilonjában rendezett egész napos tanácskozásra - amelyen várhatóan mintegy húsz kormánypárti politikus szólal majd fel, köztük délután Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök - az ország minden részéből érkeztek küldöttek.     

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik.     

Kiemelte, az Európai Unió vezető politikusainak meghatározó része az önvédelmi reflexek figyelmen kívül hagyásával reagált az eseményekre, a magyarokat pedig az ördög ruhájával próbálták felöltöztetni, holott Magyarország kormánya volt az első, amelyik életszerűen, a realitásoknak megfelelő intézkedésekkel sarkalt a probléma újragondolására.     

"Ébredezik a nyugat-európai népek óvatossága" - fogalmazott Tarlós István, aki szerint a kontinens kormányai egyre inkább szembekerülnek országaik társadalmaival, ugyanis hátat fordítottak az európai kultúra és civiláció erős felépítményét tartó kereszténységnek. A főpolgármester azonban azt is hangsúlyozta, nemcsak a vallásról van szó, hanem arról is, hogy az ideológiáját vesztett közösségek jövője kérdésessé válhat. A Fidesz pedig éppen ez, vagyis a nemzetállamiság elsorvadása ellen, a kereszténység és a biztonság védelme érdekében fejt ki, a jövő nemzedékeit is szolgáló tevékenységet - fejtette ki.     

Tarlós István szólt emellett a kormány és a budapesti városvezetés együttműködéséről, amelyet alapvetően és meghatározóan jónak nevezett, a fontos politikai, ideológiai és stratégiai kérdésekben - mondta - egyetértés van. Jelezte ugyanakkor, hogy vannak "belső csetepaték", ám csak "praktikus kérdésekben". Tarlós István szerint ugyanakkor ez nem baj, hanem a mai világban természetes, ráadásul mivel nem elvi kérdésekben feszülnek egymásnak a felek ezért mindig találnak megoldást. Ezt mutatja szerinte az is, hogy Budapest az utóbbi években - hosszú pangást követően - egyre előrébb lép a nemzetközi protokoll-listákon. A főpolgármester szerint a város éppen ezért is érdekelt a Fidesz további sikerében.     

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke közölte, a kongresszusra összesen 1590 küldött szerzett mandátumot, 1495-en választáson, 85-en a partnerszervezetek révén, tizen pedig a párt alapítóiként.  

Tájékoztatása alapján a megnyitóra 1185 küldött érkezett meg, így a kongresszus határozatképes.     

A küldöttek a mandátumigazolást követően döntöttek arról is, hogy az esemény levezető elnökei Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő és Kocsis Máté budapesti elnök legyenek. A Fidesz kongresszusa eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra.

Semjén: példátlanul sikeres a Fidesz és a KDNP szövetsége

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Fidesz XXVI. kongresszusán vasárnap a fővárosban kiemelte: ez a bajtársi szövetség nem csak érdek-, hanem értékközösség is, amelynek filozófiai alapja egy keresztény világnézeti párt és egy néppárti gyűjtőpárt szövetsége.

Értékelése szerint sem a magyar, sem az unió politikatörténetében nincs példa arra, hogy egy politikai konstrukció a hetedik választást nyeri meg abszolút többséggel.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: nagy dolgokat tettek, és ezért nagy erők mozdulnak meg ellenük. Hozzátette: itthoni ellenfeleiknek frusztráltságukban csak a gyűlölködés maradt, de nem lebecsülendő internacionalista segítségnyújtásra számíthatnak a brüsszeli bürokratáktól. Számukra elviselhetetlen, hogy a kis Magyarország meg tudja védeni határait, a nemzetállam életképes és természetes, hogy ragaszkodik a saját kultúrájához, és ehhez tábort tud gyűjteni, és meg tudja szólítani normális életösztönük alapján Európa polgárait - mondta.

A miniszterelnök-helyettes felidézve a kormányzati intézkedéseket kitért arra is, hogy az ország nem jutott Görögország sorsára, ahogy azt a világgazdaság szereplői várták, végrehajtották a történelem legnagyobb rezsicsökkentését, amire azt mondták, hogy lehetetlen. Megalkották a nemzeti alaptörvényt, amire 1990 óta egyetlen parlament sem volt képes, és lemosva 2004. december 5. szocialista és liberális nemzetárulásának szégyenét az elszakított területek magyarságának megadták az állampolgárságot, és ezáltal megvalósították a nemzet közjogi egyesítését. Ezt azért tudták megtenni, mert volt hozzá az erejük, az abszolút többség, kétharmad, kétszer - mondta, hozzátéve: azért is tudták megtenni, mert egyben van az egész nemzeti keresztény polgári tábor.

Semjén Zsolt az MSZP-ről azt mondta: liberális párt lett, végképp elszakadva a klasszikus szociáldemokráciától és a munkás emberektől. Feltette a kérdést: a szabad vasárnap a legrégebbi szociáldemokrata és szakszervezeti törekvés, egy baloldali pártnak nem támogatni kellene ezt? De az MSZP a multi áruházláncok strómanja lett - mondta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a külhoni magyarság nevében háláját fejezte ki a kormánynak azért, amit tettek és tesznek a kárpátaljai  magyarságért és a magyar nemzetért. Olyan intézkedéseket hoztak, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Kárpát-medencei magyarság fennmaradjon, újra teremtették a nemzeti gondolatot - mutatott rá.

Különösen nagyra értékelik, hogy a rendkívül nehéz helyzetben sem hagyták magára a háborús viszonyok között élő a kárpátaljai magyarságot.

Utalva a közelmúltbeli választási eredményekre kiemelte: újra összefogtak és megpróbálják közösségüket újra fejleszteni. Nagyon szeretnék, ha a Magyar Közösség Pártja újra tagja lenne a szlovák parlamentnek és olyan összefogás valósulna meg, mint Kárpátalján - jegyezte meg.  

Kövér László a szervezetépítést nevezte a fő feladatnak

 

A szervezetépítést, a 2018-as választásra felkészülést nevezte az új Fidesz-elnökség egyik legfontosabb feladatának Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke a kormánypárt XXVI., tisztújító kongresszusán, Budapesten.

A politikus szerint a Fidesznek - Kelet- és Közép-Európa legerősebb politikai közösségének - szembe kell néznie azzal, hogy ha nem akar az MSZP sorsára jutni, vagyis ha nem akarja nyugdíjasklubok hálózatává "aszalni" a szövetséget, akkor be kell vonnia a fiatalokat. Ez mindenkinek feladata a pártban, mert "minden Fidesz-tag felelős minden Fidesz-tagért" - hangsúlyozta.

Az Országgyűlés elnöke azt is mondta, "nagy párt vagyunk, sokféle ember, sokféle érdek". "Próbáljunk meg ezekkel együtt élni úgy, hogy a közjó szolgálata tekintetében semmilyen felróható hibát ne kövessünk el a közvélemény szemében".

Figyelmeztetőleg hatott - elevenítette fel - a két elveszített időközi országgyűlési választás - Veszprémben és Tapolcán - és az így elveszített kétharmados parlamenti mandátumtöbbség.

"Reális alternatívát felmutatni képes ellenzék nélkül önmagunkkal kell megküzdenünk" - fogalmazott, jelezve, hogy ebben a helyzetben a "belső ellentétek" szükségképpen felnagyítódnak, ami "a felelősségünket csak felerősíti". A belső ellentétekről annyit mondott: soha nem tartottak igényt több bizalomra és megbecsülésre a választóktól, mint amennyit egymás iránt tanúsítanak a közösségen belül.

Kövér László arról is beszélt, "tudjuk, mit akarunk és mit nem". "Nem akarjuk a Soros-félék nyitott társadalmát", "nem akarjuk a genderőrületet", és azt sem - fogalmazott -, hogy Magyarország olyan jövőtlen társadalommá váljon, ahol "férfigyűlölő nők" és "feminin férfiak" a gyermekekben, családokban csak az önmegvalósítás akadályát látják. "Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk" - tette hozzá.

"Nem akarjuk a multikultit" sem - folytatta a politikus -, mert "ami ma Európában van, az nem multikulturalizmus a szó valódi értelmében", hanem egy olyan kísérlet, ami "gyökértelen barbárok szállásterületévé" alakítaná át a kontinenst.

Az európai politikáról Kövér László úgy fogalmazott, Magyarországnak az a tét, hogy vagy "egy Európai Egyesült Államok" periférikus tartományaként végzi a történelmét, vagy egy sokszínű Közép-Európában megőrzi nemzeti szuverenitását.

"Levegőt akarunk, szabad levegőt: önálló magyar Magyarországot akarunk, keresztény kultúránk, hagyományaink megőrzését, a nemzetek Európáját" - mondta a házelnök, választmányi elnök.

Kósa: erkölcstelen az európai vezetők álláspontja a mondernkori népvándorlásban

Erkölcstelen az európai politikai vezetés álláspontja a mondernkori népvándorlás kezelésében - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán vasárnap, a budapesti Hungexpón.

Kósa Lajos hangsúlyozta, Európa vezető hatalmai azért nem oldják meg a migráció problémáját, mert nem is akarják, ezt mutatja szerinte az is, hogy a náluk kisebb Magyarország képes volt a saját feladatát elvégezni: megvédte az országot és Európát. A Fidesz alelnöke beszédében dermesztőnek nevezte, hogy az európai vezetők egyik legfontosabb tagja személyes kiállásával sem mutat példát.  "Utoljára ilyen világpolitikai szempontból vezető hatalmat Jelcin idején vezettek ezzel a karakterrel. Akkor is mekkora baj lett" - fogalmazott Kósa Lajos, majd hozzátette, ilyen fáradt, szomorú és érzelmes mentalitással Szamosangyaloson három óráig sem tudna polgármester lenni valaki.

A kormánypárti politikus szerint ebben a helyzetben kell, hogy legyen egy európai ország, amelynek vezetője ki tudja mondani: "a király meztelen, vegyétek észre!".    

Kósa Lajos szerint az európai politikai vezetés álláspontja azért is tarthatatlan morálisan, mert míg szolidaritásról beszél, figyelmen kívül hagyja egyik tagállama, Bulgária érdekeit. Erkölcstelenségnek nevezte emellett azt is, hogy miközben Magyarország ellen eljárást indítottak az illegális bevándorlók anyanyelv-használati jogainak be nem tartása miatt, addig sokmillió őshonos kisebbség ugyanilyen jogai nem garantáltak Baszkföldtől Erdélyig és a Felvidéktől Írországig.

Kósa Lajos kitért továbbá arra is, hogy míg Európa folyamatosan "csuklóztatja" Magyarországot a demokrácia ismérveiből, aközben Európa jellemzően balliberális vezetői semmibe veszik az európai polgárok 85 százalékának azon véleményét, amely szerint elég volt a népvándorlásból és meg kell védeni a határokat.     

Kósa Lajos figyelmeztette az európai választópolgárokat: amennyiben nem szorítják rá a kontinens vezetőit álláspontjuk megváltoztatására, abból nagy baj lesz. 

Az ügyvezető alelnök kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a teljes foglalkoztatás, a családok támogatása legalább olyan fontos, mint a modernkori népvándorlás problémájának megoldása. Kósa Lajos szerint az ellenzék primitív pártpolitikai érdekből beszél gyermekszegénységről és gyermekéhezésről, amely fogalmak nem is értelmezhetők, hiszen egy rendes családban nem éheznek és nem lehetnek szegények kizárólag a gyerekek. Az ellenzék ezzel a "címkézéssel" nem a gyerekeken akar segíteni - mondta. Hozzátette, a Fidesz a korábbinál többet, öt év alatt 72 milliárd forintot fordított gyermekétkeztetésre, emellett  egymillió családot kiszabadított a devizaadósság-csapdából. Megjegyezte továbbá, miközben az ellenzék a szegénység növekedéséről beszél, addig a statisztikák ennek ellenkezőjét mutatják.     

Kósa Lajos a teljes foglalkoztatást nevezte a legjobb családtámogatási  eszköznek, hiszen szerinte a szegénység ellen leginkább a munkával lehet megküzdeni.

A Fidesz alelnöke felszólalása végén leszögezte, pártja sikerének alapja, hogy stabil és erős szövetséget valósítottak meg a magyar választók többségével.

Politikai nyilatkozat a bevándorláspárti politika ellen

A bevándorláspárti politika elleni nyilatkozatot fogadtak el a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a küldöttek.

A nyilatkozat elfogadása előtt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: azért van szükség a dokumentumra, mert erős Európát akarnak és benne erős Magyarországot, olyan Európát, ahol a bevándorlók helyett munkát adnak a munkanélküli európai fiataloknak, olyat ahol erősítik a családokat, a felelős gyermekvállalást, olyat ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat.

Szavai szerint nem véletlenül teszik ezt, hanem azért, mert olyan Európát szeretnének átadni gyermekeiknek és unokáiknak, amely hasonlít ahhoz, amelyet megismertek. Nem mi vagyunk Európa ellensége, hanem a felelőtlen brüsszeli politika maga - mondta.

Megjegyezte: nekünk Európa fontos, a tágabb hazánk, mi erős Európát szeretnénk, olyat, amilyet megismertünk, amilyenhez csatlakozni akartunk, amilyen volt, mielőtt a brüsszeliek elrontották - fogalmazott. Megjegyezte, Magyarország megvédte Európa határait, amikor Brüsszelben elárulták a keresztény Európát, és most is készen áll arra, hogy Európa megújításában részt vegyen, de nem brüsszeli, hanem nemzeti alapokon.

Rogán Antal hangsúlyozta, azok, akik mindig nekünk papolnak a demokráciáról, ne zsaroljanak az uniós támogatások megvonásával, mert ez nem fair és nem demokratikus. Hozzátette, hogy ez egyben felesleges is, mert ők nem szocialisták, nem megvásárolhatók.

Megjegyezte: 1989-ben, amikor a magyarok megnyitották a határokat semmit nem kértek. 1956-ban pedig senkit nem árultunk el, minket árultak el - tette hozzá. Nyugaton azért fogadták be a magyarokat, mert rossz volt a lelkiismeretük - mutatott rá a miniszter, korábbi frakcióvezető.

Szájer József, EP-képviselő kiemelte: Európa ma nagy bajban van, ennek oka Európa és az uniós vezetők felelőtlensége. A képviselő szerint már békeidőben is felháborodással vegyes elképedéssel nézték, mit művelnek uniós politikusok egy-egy közös kérdés kapcsán, de most, amikor bajban vannak, alig lehet elhessegetni az önsors-rontás gondolatát.

Felelős magatartás és politikus-e, aki olyan mértékben rabja az ideológiai álomvilágnak, hogy a véres valóság sem képes felébreszteni - tette fel a kérdést utalva a párizsi merényletekre és az azt követő nyilatkozatokra.

Azokat kezdték zaklatni, akik szóvá merték tenni, hogy változtatni kellene, a régi válaszok nem működnek - kifogásolta, és megjegyezte, hogy ennyire csalódott és felháborodott még sosem volt, bár 25 éve vesz részt az európai politika alakításában.

Ma az európai döntéshozók jelentős részének kezét olyan ideológia szorítja le, amely csak a tagadást ismeri, tagadja, hogy a bevándorlás, a muzulmán vallás és a terrorizmus között összefüggés lehet, és a bűnözők jogait az áldozatok elé helyezi - mutatott rá, és kiállt a kerítésépítés mellett.

Szájer József hangsúlyozta, ugyanakkor a sok támadás ellenére jó magyarnak lenni Európában, az elmúlt hónapok cselekedetei sokak szemében kivívták a tiszteletet a magyarok iránt. Nem vagyunk egyedül, van remény, hogy a józan ész visszaszerzi befolyását az európai politikában. Orbán Viktornak igaza volt, a magyaroknak igaza van - zárta beszédét.

A szintén EP-képviselő Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta: ma már egyre többen látják, hogy a brüsszeli kötelező betelepítési kvótás "álmegoldásból" sosem lesz igazi megoldás. Szavai szerint az a feladat, hogy "idegenek helyett elsősorban a magyar családoknak adjunk lehetőséget".

Magyarország ma még "a biztonság szigete", de "éberségünk nem lankadhat", mert Brüsszel "nem értünk, hanem ellenünk dolgozik" - fogalmazott.

A politikus azt is mondta, hogy mára a Fidesz vált a kontinens iránytűjévé, ma Magyarországról tér vissza a kontinens egykori nyugati gondolkodóinak hangja.

Közölte azt is: elvárják a kontinens vezetőitől, hogy térjenek vissza a józan ész útjára, védjék meg Európát és polgárait.

A Pelczné Gáll Ildikó által ismertetett politikai nyilatkozat kimondja: az európai döntéshozók a tömeges illegális migráció elősegítésével a második világháború óta nem látott válság szélére sodorták Európát.

A küldöttek által megszavazott dokumentum képmutatónak, felelőtlennek és veszélyesnek, a terrorveszélyt növelőnek tartja az EU bevándorláspárti politikáját, és elítéli a kötelező betelepítési kvótát.

Az európai emberek erre az antidemokratikus politikára nem adtak felhatalmazást, ez a politika veszélyezteti az unió létét, és az egész európai civilizáció megrendülésével fenyeget. "A bevándorláspárti politika megbukott" - ismertette a nyilatkozatot Pelczné Gáll Ildikó, hangsúlyozva: Magyarország ennek minden eszközzel ellene fog szegülni, "Magyarországot meg fogjuk védeni".

Európa vezetőinek meg kell hallaniuk az emberek hangját, "a gyenge Európa helyett ismét erős Európára van szükségünk" - rögzíti a dokumentum.

Szijjártó: Magyarországgal nem lehet szórakozni

A kormány a bevándorlási válság kezelésekor világossá tette, hogy Magyarországgal nem lehet szórakozni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán vasárnap, a budapesti Hungexpón.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország méltatlan támadásokat, morbid vádakat és igazságtalan kritikákat kapott az elmúlt időszakban, miközben bebizonyította, az Európai Unió történelmének talán legsúlyosabb kihívása közben is lehetséges a külső határok védelme.     

"Ezeket a támadásokat egytől egyig visszavertük" - közölte Szijjártó Péter, majd úgy fogalmazott, "aki szórakozik velünk, annak eddig is visszavertünk és ezután is vissza fogunk verni" A tárcavezető szerint ez azért is újnak számít, mert korábban volt olyan külpolitikai iskola, amely a jelenlegi helyzetben az asztal alá bújt volna. 

A miniszter arról is szólt, hogy az unió bevándorlási politikája rituális öngyilkosságra hasonlít, hiszen látványos, káros és veszélyezteti a kontinens jövőjét. Kiemelte ugyanakkor, hogy miniszterként továbbra is olyan külpolitikát folytat majd, amely megakadályozza, hogy Magyarország úgy nézzen ki, mint korábban néhány hétig a Keleti pályaudvar.     

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, a magyar gazdaság talpra állt az elmúlt időszakban, a mostani évek pedig megalapozhatják a jólétet.     A nemzetgazdasági tárca vezetője megjegyezte, sokat kell még tenni azért, hogy az ország egy nagyobb külső megrázkódtatást is baj nélkül vészeljen át, de a cél jó, az irányt tartani kell: fegyelmezett, stabil államháztartás, csökkenő adósság, növekvő jövedelmek, több munkahely.     

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra emlékeztetett, hogy szükség van olyan értelmiségre, amely képes szívhez szóló üzenetté formálni a különböző szakpolitikai döntéseket a nemzeti keresztény polgári táborban, emellett a szolidáris kritika megfogalmazására is képes.     

Kiemelte, a Fidesz előtt lebegő magasabb rendű cél továbbra is a magyar nemzet felemelkedése.     

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kijelentette, a kormány tartotta magát a magyar termőföld védelmére tett ígéretéhez, amit bizonyít, hogy eddig egyetlen külföldi sem szerzett földtulajdont Magyarországon. A magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen - hangsúlyozta.     

Szintén a mezőgazdaságról szólva Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az agrárgazdasági kamara a teljes agráriumot képviseli, az első számú ernyőszervezete a gazdálkodóknak.     

Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta: a családok nemcsak a választások idején és szavak szitnjén, hanem a konkrét döntéseknél s folyamatosan jelen vannak.     

Erős nemzetet csak erős családok alkothatnak - fogalmazott, hozzátéve: a Fidesz-KDNP egy olyan politikai szövetség, ahol a kezdetektől az emberi élet, a család, a gyermek és házasság védendő és védett értékek.

Navracsics: ha befektetünk az oktatásba, sikeres lesz a gazdaságpolitika

Amilyen az oktatás, olyan a jövő társadalma, ezért ma az Európai Unióban az elsődleges feladat a befektetés az oktatásba - fogalmazott.

Navracsics Tibor azt is megemlítette: húsz éve senki sem gondolta volna, hogy Európában újra a biztonságról kell beszélni, ám ma még egy olyan békés városban is, mint például Genf, emelni kellett a biztonsági készültség szintjét.

Jelezte, az EU biztonsága és jövője is függ attól, milyen lesz az oktatásunk. Az ágazat fejlesztésével Magyarország és az unió jövője is biztosabb lesz, mert egy szociálisan egységesebb társadalom nézhet szembe a kor kihívásaival - mondta.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke arról beszélt, hogy olyan válság szakadt Európára, amely miatt inog "a szilárdnak hitt szerkezet". Schengen ma gyakorlatilag nem működik, az európai elit azonban képtelen a problémák néven nevezésére - hívta fel a figyelmet.

A jelenlegi migrációs válság szerinte felszínre hozta az európai társadalmak értékválságát, az európai politika azonban nem segít újra megtalálni a fogódzókat. Ezért a Fidesznek - szorgalmazta a politikus - kötelessége kiállni a hagyományos értékek mellett: "nincs értéksemlegesség, mert az közönyhöz, önfeladáshoz vezet".

Gál Kinga hangsúlyozta azt is: Orbán Viktor miniszterelnök üzeneteinek egyre nagyobb mértékű az elfogadottsága az európai emberek között.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök a kongresszuson arról beszélt, hogy a sport semmivel nem pótolható. Felidézte, hogy 2010-ben a sportot stratégiai ágazattá nyilvánította a kormány, és az elmúlt öt évben bebizonyosodott, ez a cél nem maradt a szavak szintjén. Bevezették a mindennapos testnevelést, soha nem látott mértékű létesítményfejlesztési program indult, a stadionok mellett szép számmal épültek uszodák, többcélú sportlétesítmények is - sorolta.

Kitért a nagyszabású támogatási rendszerre és az új típusú adókedvezményre is. Szólt a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatról, és azt mondta: pályázni csak akkor szabad, ha nem öncélú a rendezés, hanem illeszkedik a hosszú távú országos és fővárosi gazdaságfejlesztési programhoz.

A volt államfő kérte, minél többen álljanak a kezdeményezés mellé, amely által megvalósulhat a régen várt nemzeti összefogás, erősödhet a nemzeti öntudat.

Lázár: a Fidesz kihívók nélkül sem dőlhet hátra

A Fidesznek nincs kormányzóképes alternatívája, ugyanakkor ennek ellenére sem dőlhet hátra - jelentette ki Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormánypárt XXVI., tisztújító kongresszusán vasárnap, a budapesti Hungexpón.

A tárcavezető a küldöttek előtt felszólalva úgy fogalmazott, ne higgye senki, hogy lottóötös lenne az ellenzék hiánya, hiszen az sokkal inkább kockázat, mivel tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást és "nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem".  

Lázár János a korábbi kishitű, szervilizmusra építő hozzáállás megszüntetését, valamint az ország függetlenségének és szabadságának megvédését nevezte a legnagyobb kormányzati sikereknek. Aláhúzta, a kabinet szuverenitás területén több eredményt ért el, mint mások évtizedek alatt, ide sorolható siker a devizahitelesek ügyének rendezése, a rezsicsökkentés és a műszaki határzár felépítése.     

A Fidesz egyik leköszönő alelnöke megjegyezte azonban, hogy a hatalommal járó káros mellékhatásoktól ők sem tudták teljesen függetleníteni magukat. Példaként említette, hogy a világukban sem mindig az érdemek szerint történt az előrelépés, a miniszter  úgy fogalmazott, "nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!". Lázár János szerint a minőségi és hatékony kormányzati munkához jól képzett és keményen dolgozó emberekre van szükség, valódi profikra, mert a szaktudást és teljesítményt semmilyen kapcsolat sem pótolhatja.     

Lázár János arra is figyelmeztette pártját, hogy a jövőben még komolyabban kell vennie a politikusok képzését és kiválasztását. A Fidesz hőskorát ugyanis az alapozta meg, hogy az alapítók másoknál komolyabban vették a politikát - jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki szerint ehhez újra meg kell nyitni a Fidesz a fiatalok előtt, de nem a törtetők, hanem a tehetséges, jól képzett és különösen a vidéki fiatalok előtt. Lázár János szerint amennyiben ez nem történik meg, akkor a Fideszt is utolérheti annak az önző és rövidlátó politikának az eredménye, amitől a baloldal is szenved.     

"Sosem akarhatjuk, hogy azért szavazzanak ránk, mert nincsen helyettünk más" - húzta alá Lázár János, aki arra is utalt, a Fidesz programja mindig is az volt, "merjünk nagyok lenni, nem pedig a merjünk a kisebbik rosszá válni".     

Lázár János beszédében felvázolta, hogy a Fidesz három kínálkozó alternatívája szerinte miért nem számít kormányzóképes kihívónak.     

Kiemelte, a baloldal úgy tesz, mintha nem is Magyarországon élne, hanem egy olyan képzelt helyen, ahol folyamatos utódlási harc zajlik egy végtelen előválasztási kampányban. Úgy fogalmazott, a baloldal állandóan önmagával foglakozik, miközben a kormánnyal néha az emberekkel pedig soha.     

Lázár János szerint a "szélsőjobbot" egyrészt nem szabad komolyan venni, mint kormányzati lehetőség, illetve politikai szövetséges, de lebecsülni sem szabad az általuk jelentett politikai kockázatot.     

A Miniszterelnökség vezetője szerint a "szélsőjobb" a politika sárkányfűárusa, amely gyógyírt ígér a bajokra, de valójában nyerészkedni akar az emberek nehézségein és félelmein, ami a történelemben még soha nem hozott megoldást. Lázár János kitért arra is, hogy a "szélsőjobb" erőszakosságán túl csak hátterének maszatossága tesz túl, nem lehet ugyanis tudni, pontosan kinek is dolgoznak valójában     

Lázár János szerint a politika harmadik pólusát a civilek jelentik, akik között vannak olyanok, akiknek a hangjára érdemes figyelni, hiszen olyan valóságos ügyekben szólalnak meg, mint a szegénység, a brókerbotrányok, illetve a környezetvédelmi kérdések.     

Vannak azonban olyan civilek, akiknek a mondataival érdemes csínján bánni, mivel "megbízóik mondják meg, mi a soros ügy" - jelentette ki Lázár János.
    

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
 • Karácsony Gergely utasításokkal látta el az idősotthonok vezetőit
  Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.
MTI Hírfelhasználó