Legyen véleménye az egyházaknak a környezetvédelemről
Az egyházaknak lehet és kell is, hogy karakteres véleménye legyen az emberiség fenntarthatatlan életmódjáról és a környezetvédelemről - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi vacsorán szerda este a Sándor-palotában.
Utoljára frissítve: 2015. december 10. 17:19
2015. december 10. 09:58

Az egyházak közösségi küldetéséhez hozzátartozik, hogy kimondják és képviseljék az igazságot - hangsúlyozta Áder János.

A párizsi klímacsúcson minden eddiginél többen fogalmazták meg aggodalmaikat a Föld jövőjével, "teremtett világunk sorsával kapcsolatban". Ferenc pápa enciklikában szólt "közös otthonunk megóvásáról, a pusztulás megállításáról, arról, hogy a fenntarthatóság immáron nem lehetőség, hanem a túlélés feltétele. Egyszerre ökológiai, technológiai, gazdasági, szociális kérdés, és legfőképpen erkölcsi kötelesség" - fogalmazott az államfő.

"A természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és mindenki felelősséggel tartozik érte" - idézte Ferenc pápa Laudato Si' kezdetű enciklikáját, hozzátéve, nemcsak a katolikus egyházfő, hanem a világ más vallási vezetői is felemelték szavukat a környezetvédelem mellett.

Áder János felidézte:  júliusban 40 vallási vezető gyűlt össze Párizsban, hogy a klímatanácskozás leendő helyszínén minél több embert megszólítson, és a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés ügye mellé állítson.

A találkozó résztvevői "elvont moralizálás helyett" mindenkit arra buzdítottak, tegye föl magának a kérdést: "miért fontos ez nekem?" A tanácskozók így kívánták érzékeltetni, hogy a környezet iránti felelősség kulcsa a személyes felelősség - tette hozzá.

Áder János kitért arra is, hogy párizsi klímacsúcs tétje hatalmas, "de van okunk a bizakodásra".

December a sötétség felett győzelmet arató fény hónapja, amikor gyertyák gyúlnak az otthonokban, a templomokban és a köztereken, adventi koszorúkon és kilencágú hanukiákon. Mindenhol azt üzenve, hogy a fény, a világosság ezúttal is erősebb lesz a sötétségnél, és új élet veszi kezdetét - mondta.

Az államfő végül megköszönte a magyarországi egyházaknak, "hogy segítenek megmutatni: nemcsak megoldandó problémáink vannak, hanem okunk is az örömre, az ünnepre".

"Bízom benne, hogy hitük társadalmi tanításához hűen", az egyházak segítenek, hogy "minél többen átérezzék a közös otthonunk iránti felelősséget", hiszen - ahogy már számtalanszor -, "most is az egyházi közösségek lehetnek a közjóról folytatott párbeszéd kovászai" - fogalmazott Áder János.

Áder János: vigyáznunk kell magyarságunkra

Ha Európa vagy a magyarság lemond szellemi örökségéről, nemcsak önmagát veszíti el, hanem az emberiség egy kiemelkedően fontos erőforrását is - emelte ki Áder János köztársasági elnök a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden, csütörtökön a Sándor-palotában. Az államfő úgy fogalmazott: 2015 "a migrációs válság" vélhetően kezdő éveként vonul be a történelemkönyvekbe.

Mint mondta, a hívő emberek különösen nehéz kérdésekkel szembesültek az elmúlt hónapokban. "Látjuk a háborús menekültet, az egyes embert, akinek el kellett hagynia szülőföldjét, aki biztonságban szeretné tudni szeretteit, és aki idegen földön szorongva, félelemmel néz a jövő felé. Látjuk, és együtt érzünk vele. És látjuk a migránsok százezreit, akiket a jobb megélhetés vágya csal ide, akikben a szorongás és a szegénység akár a befogadó iránti gyűlöletté is válhat" - fogalmazott.
Áder János felidézte: magyarként vannak tragikus történelmi élményeink a menekülésről, és vannak tapasztalataink arról is, mivel jár egy másik kultúrához tartozó népcsoport hirtelen megjelenése.

Tudjuk, milyen, amikor az érkezők már annyian vannak, hogy az őket egykor befogadó közösségnek föl kell adnia identitását, és illeszkednie kell a jövevényekhez - mondta a köztársasági elnök, aki szerint Európa most ezzel néz szembe.

A keresztény szolidaritás érzése és az európai, keresztény gyökerű kultúra sorsa miatti aggodalom birkózik. Mint mondta: közben szembe kell néznie Európának mindazzal, amit a jólét iránti vágya, önzése előidézett.  A demográfiai válsággal, az elöregedéssel, a munkaerőhiánnyal, a valóságra való figyelem helyett az ideológiák vezérelte gondolkodással - mondta.

A kontinensnek azzal is szembe kell néznie, ahogyan őshonos kultúráival, nemzeteivel, nemzetállamaival bánt, figyelmen kívül hagyva, hogy az európai kultúra azért lehetett páratlanul sikeres, mert nemzetek, nyelvek, gondolkodásmódok sokféleségére épült - hangzott el.

Ennek a gazdagságnak része a magyar kultúra is - fogalmazott Áder János. Ha elvész, ha Európa vagy a magyarság lemond szellemi örökségéről, nemcsak önmagát veszíti el, hanem az emberiség egy kiemelkedően fontos erőforrását is. Ezért kell vigyázni magyarságunkra, itthon és a világ bármely pontján - hangsúlyozta.

Az államfő szerint a határon túli egyházi vezetők Istent és nemzetet szolgálva az elmúlt években e tekintetben felbecsülhetetlen munkát végeztek, amiért sohasem lehetünk elég hálásak.

Utalva a közelgő karácsonyra, köszönetét fejezte ki, hogy a világosság terjesztésével, a fény győzelmébe, a megváltás erejébe vetett hit megerősítésével bizonyítják: nemcsak gondjaink vannak, hanem reménységünk is.

hirado.hu - MTI
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
  • Átadták a Károli Gáspár-díjakat
    Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Imre László Széchenyi-díjas egyetemi tanárt és Reuss Andrást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektorát.
MTI Hírfelhasználó