Colleen Bell a magyar viszonyról
A Magyarország és Egyesült Államok közötti a rendészeti és biztonsági együttműködéseket méltatta az M1-nek nyilatkozó amerikai nagykövet. Colleen Bell szerint a két ország között érett a viszony, egyúttal összetett és dinamikusan változó. Vannak erős oldalai és olyan területek is, ahol tovább kell dolgozni.
2015. december 7. 11:52

Nagyszerű NATO partnernek nevezte Magyarországot Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapesten akkreditált nagykövete, az M1-nek nyilatkozva, hozzátéve, az ország büszke lehet fegyveres erőire, mivel a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget elismerés övezi. A diplomata elismerőleg szólt a rendészeti és biztonsági együttműködésekről is.

"Az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat nagyon érett viszony, ugyanakkor összetett és dinamikusan változó. Vannak már erős oldalai és lesznek olyan területek is, ahol tovább kell dolgoznunk és előre tudunk haladni. Folytatjuk a rendészeti és a biztonsági együttműködést. Továbbra is kifejezzük az aggályainkat, amennyiben ilyenek felmerülnek, hangsúlyozom: ez kétirányú utca. Időnként említek aggályokat és biztos lehet abban, hogy a magyar kormány egyes tagjai is kifejezik nekem."

A migrációs válságról azt mondta, Magyarország a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van. Hozzátette, az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait.

"Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a válságra előírjon egy megoldást. Nem azért vagyunk itt, hogy bíráljuk Magyarország döntését és azt, hogyan igyekszik megoldani a válságot. Mi támogatjuk az Európai Unió erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozásában."

Emlékeztetett azonban arra, a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, hozzátette, ezek az emberek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, és nem terroristák. Colleen Bell az M1-nek nyilatkozva valóban dicséretet érdemlő dolognak nevezte, hogy Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony.

MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó