Colleen Bell a magyar viszonyról
A Magyarország és Egyesült Államok közötti a rendészeti és biztonsági együttműködéseket méltatta az M1-nek nyilatkozó amerikai nagykövet. Colleen Bell szerint a két ország között érett a viszony, egyúttal összetett és dinamikusan változó. Vannak erős oldalai és olyan területek is, ahol tovább kell dolgozni.
2015. december 7. 11:52

Nagyszerű NATO partnernek nevezte Magyarországot Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapesten akkreditált nagykövete, az M1-nek nyilatkozva, hozzátéve, az ország büszke lehet fegyveres erőire, mivel a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget elismerés övezi. A diplomata elismerőleg szólt a rendészeti és biztonsági együttműködésekről is.

"Az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat nagyon érett viszony, ugyanakkor összetett és dinamikusan változó. Vannak már erős oldalai és lesznek olyan területek is, ahol tovább kell dolgoznunk és előre tudunk haladni. Folytatjuk a rendészeti és a biztonsági együttműködést. Továbbra is kifejezzük az aggályainkat, amennyiben ilyenek felmerülnek, hangsúlyozom: ez kétirányú utca. Időnként említek aggályokat és biztos lehet abban, hogy a magyar kormány egyes tagjai is kifejezik nekem."

A migrációs válságról azt mondta, Magyarország a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van. Hozzátette, az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait.

"Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a válságra előírjon egy megoldást. Nem azért vagyunk itt, hogy bíráljuk Magyarország döntését és azt, hogyan igyekszik megoldani a válságot. Mi támogatjuk az Európai Unió erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozásában."

Emlékeztetett azonban arra, a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, hozzátette, ezek az emberek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, és nem terroristák. Colleen Bell az M1-nek nyilatkozva valóban dicséretet érdemlő dolognak nevezte, hogy Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó