Rangos díjat nyert A Saul fia
Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapja a legjobb külföldi film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől (LAFCA), amely vasárnap hozta nyilvánosságra szavazásának eredményét. Az 1975-ben alapított Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége először díjaz magyar filmet.
2015. december 7. 10:15

A legjobb színész kategóriában Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője lett a szavazás második helyezettje - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Nemes Jeles első játékfilmje májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nagydíjat három további rangos elismeréssel együtt. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemzetközi debütálása óta számos további díjat kapott a holokausztdráma, a múlt héten az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) is. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

A rangos amerikai sajtóorgánumoknak író 57 kritikust tömörítő LAFCA a Spotlight című produkciót szavazta meg az év legjobb filmjének, és Tom McCarthy tényfeltáró újságírókról szóló alkotásának forgatókönyve is díjazott lett. A Mad Max: A harag útjának három díjat ítéltek oda, köztük George Miller a legjobb rendezőét is átveheti majd.

Charlie Kaufman és Duke Johnson Anomalisa című animációs filmjét - amelyet a novemberben a 13. Anilogue fesztiválon a budapesti közönség is láthatott - a legjobb animációs filmnek választották a Los Angeles-i kritikusok, akik Carter Burwell produkcióhoz szerzett zenéjét szintén elismerték díjukkal. Burwell egyébként az elismerést a Carol zeneszerzőjeként is kiérdemelte.

A színészi díjakat a Steve Jobs-filmben játszó Michael Fassbender, a 45 év sztárja, Charlotte Rampling, továbbá Michael Shannon, a 99 Homes epizódszereplője és az Ex Machinában látható Alicia Vikander veheti majd át az ünnepélyes díjátadáson január 9-én Los Angeles-ben.

MTI
Címkék:
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó