Magyarország is bíróságon támadja meg a kvótarendszert
Semjén: megvalósulóban van a nemzetegyesítés. Orbán: Szlovákia után Magyarország is benyújtja keresetét az Európai Bíróságon az uniós tervek ellen.
2015. december 3. 10:53

Ezt jelentette be Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet budapesti plenáris ülése előtt.

Nem elég tiltakozni, cselekedni is kell - mondta a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy Szlovákia szerdán tette meg ugyanezt, és fordult az Európai Bírósághoz.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a visegrádi együttműködés (V4) tagállamai - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - bebizonyították, hogy "ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot". Utalt a V4-es határvédelmi együttműködésre, megjegyezve, hogy hamarosan Macedóniában is megjelennek majd magyar határvédelmi erők.

Sokan azonban, akik "más észjárást követnek", nem örülnek ennek a sikernek - tette hozzá. Példaként azt mondta, hogy az elmúlt napokban Magyarországgal szemben indított jogi eljárásokat is bosszúnak tekinti, mert a magyar kormány szembe mert fordulni Brüsszel bevándorláspárti politikájával.

Orbán Viktor előadásában hosszan szólt arról a magyar kormányzati álláspontról, amely szerint a nemzetek létezése Európában nem a problémák forrása - mint azt sokan hiszik, és éneklik "a nemzetek felettivé válás indulóját" Brüsszelben és "a pénzügyi központok különböző európai fővárosaiban" -, hanem a megoldások előfeltétele.

A miniszterelnök több kísérletet is említett a nemzetek létezése ellen. Ilyen volt szerinte az, amikor a készülő uniós alkotmányból kihúzták az utalást a keresztény gyökerekre, holott "ez ténykérdés".

A nemzetek elleni lépésként értékelte azt is, hogy egyre több tagállami hatáskört vontak el a nemzeti szuverenitás köréből, és adták az eurobürokraták kezébe. Ezzel kapcsolatban megemlítette: az Egyesült Királyság ma már az egész európai jogrendszer revízióját követeli annak megállapítása érdekében, hogy melyek azok a jogkörök, amelyek indokolatlanul - talán még jogszerűtlenül is - kerültek át az eurobürokratákhoz.

Végül a migrációs válságot is a nemzetek meggyengítésére tett kísérletnek nevezte a kormányfő. Úgy fogalmazott: Európa elitje 2015-ben egy igazán veszélyes lépésre szánt el magát, amikor szélesre nyitotta az EU külső határait a tömegével beözönlő migránsok előtt. Szavai szerint egy "bizarr koalíció" jött létre az embercsempészek és a jogvédők között, amit kívülről támogatnak vezető európai politikusok is.

Semjén: megvalósulóban van a nemzetegyesítés

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a megvalósulás stádiumában van a nemzetegyesítés.

Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet XIV. plenáris ülésén csütörtökön Budapesten, a megnyitóbeszédében kiemelte: a visszahonosítással és az állampolgárság megállapításával év végére eléri a 800 ezret az új magyar állampolgárok száma, ami a nemzet közjogi egyesítésének megvalósítását jelzi.
Kitért arra is, hogy egységes oktatási, kulturális térként kezelik a Kárpát-medencét, és ma már nemcsak az erdélyi diákok jönnek Magyarországra tanulni, hanem az is természetes, hogy innen mennek hallgatók ottani egyetemekre, és ez igaz az oktatókra, a professzorokra is.

Semjén Zsolt történelmi jelentőségűnek nevezte az egységes gazdasági tér megvalósítását, ami szintén folyamatban van. A Vajdaságban például soha nem látott fejlesztési programot indítanak, aminek meghatározó nemzetpolitikai és gazdasági jelentősége van - emelte ki.

A politikus beszélt arról is, hogy a három legfontosabb nemzetpolitikai kérdésben teljes konszenzus van. Ez a teljes jogú állampolgárság, amely jár minden magyarnak, éljen bárhol a világon, és ehhez kapcsolódik elválaszthatatlanul a szavazati jog.

Ez szintén minden magyart megillet, a magyar Országgyűlés, összmagyar Országgyűlés - fogalmazott Semjén Zsolt.

Kitért arra is, hogy a Kárpát-medence magyarságának jár az autonómia, testre szabott módon, azaz a tömbmagyarságnak a területi, a szórványmagyarságnak a kulturális önrendelkezés.

Fontos eredménynek tartotta, hogy a mindennapok kis dolgaiban is evidenciává vált, hogy "egy nemzet vagyunk", és a külhoni magyarság hírei nem külpolitikai hanem belpolitikai hírként jelennek meg.

A miniszterelnök-helyettes természetesnek nevezte, hogy a Máért mostanra évről-évre megtartja ülését. Ez nem volt mindig így, de ma már evindencia - mutatott rá. Hozzátette: a testület a magyarság és a magyar állam legszélesebb tanácskozó fóruma. Az egyetemes magyar nemzet megmaradására keres és talál sikeresen válaszokat - emelte ki a miniszterelnök-helyettes. A tanácskozás a tervek szerint zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be délután.

MTI
  • A diktatúrák próbálták kiirtani a keresztény gyökereket
    Ferenc pápa: Az Európai Bizottság elrettentése a „karácsony” szótól anakronizmus volt. A diktatúrák próbálták felszámolni a kereszténységet a kontinens történetében.
  • Orbán Viktor: A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést
    Elsőként Jakab Péter a Jobbik elnöke intézte kérdéseit Orbán Viktor miniszterelnökhöz az azonnali kérdések órájában, a parlament előző héten indult ülésének ötödik, egyben hétfői zárónapján.
  • A Fidesz előnye továbbra is jelentős
    A Fidesz előnye továbbra is jelentős a baloldali kihívójával szemben: a kormánypárttal a teljes népesség 44, az ellenzéki közös listával 39 százaléka szimpatizál. Az ellenzék hátrányának egyik oka megosztottsága több kérdésben, például a koronavírus kapcsán. Míg az első és második oltással rendelkező fideszesek 84 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is, a baloldali szavazótáborban ez az arány csak 68 százalék.
MTI Hírfelhasználó