Európai Polgári Kezdeményezés: egy félreértett jogintézmény?
Az Európai Polgári Kezdeményezés céljaival összeegyeztethetetlen a 7. cikk megindítására vonatkozó javaslat.
2015. november 30. 19:32

Az Alapjogokért Központ ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság nyilvántartásba vette az Európai Humanista Föderáció azon kezdeményezését, amely akár uniós jogainak megvonásával is arra kényszerítené Magyarországot, hogy „EU-konform” menekültpolitikát folytasson.

Mivel uniós viszonylatban egy „fiatal” jogintézményről beszélünk, nincs kiforrott joggyakorlat azzal kapcsolatban, hogy mit lehet kezdeményezni és mit nem. Mindazonáltal nagyon ki kell forgatni a jogszabály szövegét ahhoz, hogy bele lehessen érteni a 7. cikk szerinti eljárás megindítását is, az eredeti jogalkotói akarat ugyanis biztosan nem erre irányult.

Az uniós jogalkotás sajátossága ugyanis, hogy jogszabályt sem a tagállami vezetőkből álló Tanács, sem pedig a tagállamok választott képviselőiből álló Európai Parlament nem kezdeményezhet. Erre kizárólag a Bizottságnak van joga, melynek tagjait viszont nem az uniós állampolgárok választják, ezért pedig sokszor éri a demokráciadeficit vádja.

Az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés értelmében azonban mind a Tanács, mind pedig a Parlament felkérheti a Bizottságot, hogy éljen jogszabály-kezdeményezési monopóliumával. Az Európai Polgári Kezdeményezés ennek analógiája, ezt a vonatkozó rendelet is rögzíti. Tehát az eredeti elgondolás, hogy az uniós polgárok kötelezhetik a Bizottságot, hogy éljen jogszabály-kezdeményezési monopóliumával. A 7. cikk szerinti eljárást megindító aktus azonban nem esik ebbe a kategóriába, ráadásul arra nem csak a Bizottság, hanem a Tanács és a Parlament is jogosult.

Ahogy a Tanács és a Parlament felkérése sem kötelezi a Bizottságot eljárásra, úgy természetesen az Európai Polgári Kezdeményezés sem: tehát 1.000.000 aláírás esetén sem kötelező megindítani az eljárást a Bizottságnak. Ráadásul a 7. cikk szerinti eljáráshoz a Bizottság, a Tanács és a Parlament együttműködésére, egyetértésére lenne szükség a kérdésben. Ennek valószínűsége elhanyagolható, ez abból is kiolvasható, hogy még soha sem volt rá példa: a 7. cikk szerinti eljárást egyetlen egyszer sem alkalmazták.

Az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói többször kezdeményezték már, hogy Magyarországgal szemben alkalmazzák a „rettegett” eljárást, azonban a többség mindig józan maradt és a valóságnak megfelelő határozatot hozott: a 7. cikkre nincs szükség, mert Magyarországon működik a jogállam.

Alapjogogokért Központ
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó