Párizs többet szeretne Berlintől
Párizs azt kérte Németországtól, vállaljon nagyobb szerepet a dzsihadista szervezet elleni katonai fellépésben. A francia hatóságok 11 ezer rendőrt mozgósítanak.
2015. november 26. 09:23

A francia nemzetgyűlés megszavazta az Iszlám Állam elleni légi csapások meghosszabbítását. Brüsszelben lassan beindul az élet. Franciaországban több mint 30 gyerek veszítette el egy vagy mindkét szülőjét a két héttel ezelőtti párizsi merényletekben.

Orbán Viktor segítségét kérte a Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége további biztonsági intézkedéseket kér a miniszterelnöktől a szélsőséges iszlám európai megjelenése és az elmúlt hetek terrortámadásai miatt, írja a Magyar Idők. Közben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Folyamatosan egyeztet a rendőrséggel arról, hogy a december 6-án kezdődő hanukát biztonságos körülmények között meg lehet-e tartani.

Átadja a két britet a TEK

A Terrorelhárítási Központ a Liszt Ferenc repülőtéren ma adja át a brit hatóságoknak azt a két, terrorizmust támogató angol állampolgárt, akiket Magyarországon fogtak el a rendőrök a közelmúltban - írja a Magyar Idők. A napilap cikke szerint a két férfit - akik hazájukban korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve - a hónap közepén egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltatták, majd állították elő.

Szabadlábon

Szabadlábon védekezik az a négy ember, akit a hétvégén fogott el a Terrorelhárítási Központ. A TEK szerint autójukban robbanóanyag volt. A Fővárosi Törvényszék szerint az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez. A törvényszék azt is közölte: bár egyikük esetében a kerületi ügyészség előzetes letartóztatást kezdeményezett, semmi jel nem utal arra, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő gyanúsított bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel vagy a közrend illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani tudását és a nála lévő vegyi anyagokat.

Együtt tisztelegtek

Együtt tisztelgett a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatának emléke előtt. Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár Párizsban. A terrorakciók utáni megemlékezések szimbolikus helyévé vált Köztársaság téren helyezték el virágaikat. A két politikus fejet hajtott a tér közepén álló emlékműnél elhelyezett gyertyák, feliratok és virágok előtt, majd hosszan beszélgettek. Francois Hollande és Angela Merkel este munkavacsorát tartott az Élysée-palotában.

Lassan beindul az élet

Kinyitottak az iskolák, és korlátozottan, de jár a metró is Brüsszelben. Bár marad a legmagasabb szintű készültség, azért lassan kezd visszatérni az élet a belga fővárosba. Közben tovább folyik a hajsza a párizsi támadások elkövetői után. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Salah Abdeslam egyik társa ellen is.

Párizs többet vár Berlintől

A francia államfő azt kérte Németországtól, hogy vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám állam dzsihadista szervezet elleni katonai fellépésben Szíriában és Irakban. Francois Hollande a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján, a menekültek és a terroristák közti összemosás elkerüléséről beszélve úgy fogalmazott: sokan azért jöttek Európába, mert a szíriai mészárlások, és az Iszlám Állam öldöklései elől menekülnek. Őket be kell fogadni. Angela Merkel válaszában közölte: gyorsan kell lépni, mert az Iszlám Állam ellen nem szavakra, hanem katonai eszközökre van szükség.A politikusok együtt tisztelegtek a párizsi merényletek 130 áldozatának emléke előtt a terrorakciók utáni megemlékezések szimbolikus helyévé vált Köztársaság téren.

Több az embercsempész

Többszörösére nőtt hazánkban az embercsempészet az elmúlt években, idén eddig 535; míg 2010-ben mindössze 150 körül volt a felderített esetek száma - mondta a kormányszóvivő az M1-en. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a rendőrség és a határőrizettel megbízott rendőri egységek idén 1168 embercsempészt fogtak el, ami azt mutatja, hogy a migrációs hullámmal nőtt a szervezett bűnözés mértéke. Hozzátette: a határzár meghozta a várt eredményt, mivel töredékére esett vissza az utóbbi napokban Magyarországra illegálisan érkező migránsok száma.

Feketelistát írna az EP

Az európai parlamenti képviselők gyors és hatékony uniós lépéseket sürgettek a terrorizmus ellen, egyúttal elítélték a terrorizmus és a menekültválság összemosását. A testület nagy többséggel határozatot fogadott el a radikalizáció elleni fellépésről, amelyben egyebek mellett közös stratégia kidolgozását és az uniós tagállamok közötti információmegosztás fokozását sürgették. A képviselők azt javasolták, hogy hozzanak létre európai feketelistát a feltételezett dzsihadistákról.

Folytatódhatnak a francia légicsapások

A francia nemzetgyűlés megszavazta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légi csapások meghosszabbítását Szíriában. A parlament támogatására azért volt szükség, mert a francia alkotmány értelmében a négy hónapot meghaladó katonai beavatkozásokhoz a képviselők jóváhagyása is szükséges. A szíriai katonai beavatkozásról Francois Hollande államfő szeptemberben döntött, majd a két héttel ezelőtti, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után fokozottabbá váltak a légicsapások.

Obama: nincs terrorveszély

Az Egyesült Államoknak nincs konkrét hírszerzési információja arról, hogy terroristák merényleteket terveznének végrehajtani a hálaadás napjának hétvégéjén - közölte az amerikai elnök. Barack Obama arról biztosította az amerikaiakat, hogy az ország hatóságai minden megtesznek biztonságuk érdekében. Hozzátette: az Iszlám Állam elleni légicsapásaikkal az Egyesült Államok és szövetségesei a közel-keleti dzsihadista szervezet számos kulcsfontosságú vezetőjét megölték, és a terroristák utánpótlási útvonalait is egyre inkább sikerül elzárniuk.

Tuzson: a kvóta jogszerűtlen, célszerűtlen és veszélyes

Magyarország nem tudná eltartani a kötelező uniós kvótarendszer alapján ide küldött migránsokat - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Tuzson Bence egy Lőrinciben tartott lakossági fórum előtt úgy fogalmazott: a kvóta jogszerűtlen, célszerűtlen és veszélyes, mert ez alapján évente 15 ezer ember érkezne hazánkba, ami a családegyesítést is figyelembe véve, öt év alatt szegednyi embert jelentene.

Árván maradtak

Franciaországban több mint harminc gyerek veszítette el egy vagy mindkét szülőjét a két héttel ezelőtti párizsi merényletekben - írta a Le Figaro című napilap. Az újság szerint őket 21 éves korukig megilleti az anyagi támogatással járó nemzet árvája státus. A hét helyszínen elkövetett támadásokban megölt 130 ember többsége 20 és 35 év közötti aktív fiatal volt, többen alig pár hónapos gyerekeket hagytak maguk után. A francia családügyi államtitkár a lapnak elmondta: harminc-ötven gyermek lehet érintett, de meg kell várni, hogy beérkezzenek a kérelmek.

11 ezer rendőr figyel

A francia hatóságok 11 ezer rendőrt mozgósítanak a jövő héten kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs védelméért - jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter 2 héttel a párizsi merényletsorozat után. A 130 emberéletet követelő támadások óta rendkívüli állapot van érvényben Franciaországban, ennek keretében betiltották a klímarendezvényhez kapcsolódó tömegrendezvényeket. Összesen 147 állam- és kormányfőt, köztük az amerikai és a kínai elnököt várják a csúcstalálkozó hétfői nyitónapjára. A cél, hogy világméretű klímavédelmi egyezmény jöjjön létre a globális felmelegedés visszaszorításáért. Ez váltaná fel a 2020-ban lejáró kiotói megállapodást.

hirado.hu/M1 Híradó/MTI/Kossuth Rádió
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó