Nyugati szélben
Adalékok a magyar-amerikai kapcsolatok 1989-es történetéhez; gondolatok a kelet-európai és a magyar rendszerváltáshoz.
2015. november 26. 09:57

1989-90, tágabb értelemben 1987-1991 időszaka nemcsak Kelet-Európa regionális, de világunk globális történelmében is sorsfordítónak bizonyult: a Szovjetunió elvesztette a hidegháborút, a bolsevik ideológia megbukott, a keleti blokk rezsimjei összeomlottak, s végül a Szovjetunió megszűnésével beköszöntött a Pax Americana – Amerika globális hegemóniájának korszaka. E sodró lendületű változásokban különösen kiélesült az egyes kelet-európai országok, illetve az azokban zajló változások szerepe – mely tekintetben Magyarország sokáig vitathatatlan elsőséggel, kiemelt fontossággal bírt. A kötet elő két esszéje ennek tudatában és fényében az 1989. júliusi, budapesti Bush-látogatás részletes történetét, illetve a korabeli kommunista magyar külpolitika kényszerű adaptálódásának tipikus momentumait mutatja be. A kötetben harmadikként szereplő esszé szubjektív szemszögből a magyar rendszerváltást veszi górcső alá, a negyed századdal korábban kamasz, ma kései harmincas/kora negyvenes éveit taposó generáció szemszögéből láttatva, milyen volt, és milyen volt visszatekintve Nyugati szél-ben élni.

Kávássy János Előd, PhD: Vácott született, ott érettségizett 1991-ben. Pályafutását operatőrként kezdte, majd kényszerű pályaváltás után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett angol szakos bölcsész és történelem szakos tanári diplomát 2005-ben. Középiskolai tanárként, munka mellett 2006-ban (az ösztöndíjat megköszönve, de elutasítva) csatlakozott a PPKE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának Gazdaság-, Régió és Politikatörténeti Műhelyéhez, témavezetőül Botos Katalint választva. Doktori disszertációjában, melyet summa cum laude védett meg, Ronald Reagan két elnöki periódusának magyar-amerikai kapcsolatait dolgozta fel. 2008 óta számos tanulmánya, illetve publikációja jelent meg tanulmánykötetekben, folyóiratokban és napilapokban, miközben több angol nyelvű kötetet jegyez részben vagy egészben szakfordítóként. 2013 őszétől a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kutatója.

E kötetet a RETÖRKI adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában 2015-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk. Ezt a könyvet, - két másikkal együtt: Alexa Károly (szerk.): Magyar Látóhatár és Szekér Nóra és Nagymihály Zoltán (szerk.): Jeles napok, jeltelen ünnepek a diktatúrában - ma mutatják be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum I. emeleti konfereciatermében, 15.oo órakor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 100. 

gondola
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó