Törőcsik Mari 80 éves - "A Nemzeti Színház része vagyok"
"Engem az Isten a tenyerén hordozott, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt" - vallja Törőcsik Mari színművész, aki ma ünnepli 80. születésnapját. A Körhinta főszerepe után, 1956-ban több rajongója volt Franciaországban, mint ismerőse idehaza. Ma már a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és a legismertebb magyar színésznő.
2015. november 23. 11:31

A Körhinta, Fábri Zoltán alkotása, volt az a film, amely főiskolás korában egy csapásra ismertté tette Törőcsik Marit. 1956-ban a cannes-i fesztiválon sokakat megigézett kifejező erejének gazdasága. Az író, Jean Cocteau és a rendező, Francois Truffaut is hódolói sorába tartozott és azt beszélték, Francois Mitterand elnöknek is ez volt az egyik kedvenc filmje a fesztiválon.

"Valaki megkérdezte tőle, milyen filmre emlékszik, azt mondta: egy lány repült a hintán" - így emlékezett erre Törőcsik Mari néhány éve az InfoRádióban.

A legjobb női alakításért járó Arany Pálmát néhány évvel később kapta csak meg Cannes-ban Maár Gyula Déryné hol van? című filmjének főszerepéért.

"Nekem szép és gazdag életem volt, az Isten a tenyerén hordozott" - mondta most az MTI-nek.

Pályája nagy részét a Nemzeti Színházban töltötte, és ahogyan korábban az InfoRádióban fogalmazott, ő már része a Nemzeti Színház múltjának.

"Ne tartsanak nagyképűnek, aki a Nemzeti Színház tagja lesz, az nem mindig a Nemzeti Színház tagja, nem mindig marad az. A Nemzeti Színház függetlenül az épülettől egy múlt. Ebbe a múltba én beépültem, akkor is, ha már nem élek és akkor is, ha Szolnokon játszottam tíz évig, akkor is a Nemzeti Színház része vagyok."

Törőcsik Mari ma 80 éves, az eredeti tervek szerint egy bemutatóval ünnepelt volna, régi munkatársa, barátja, Anatolij Vasziljev rendezésében egy Hemingway elbeszélés nyomán készült monodrámában állt volna színpadra, ezt azonban orvosai tanácsára nem merte vállalni.

InfoRádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó