Az oktatás hosszú távon megtérülő befektetés
Az emberi erőforrások minisztere szerint az oktatásba történő befektetés hosszú távon térül meg.
2015. november 19. 12:20

Balog Zoltán a Versenyképes oktatás 2015 címmel, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szervezésében csütörtökön Budapesten tartott konferencián kiemelte: szükség van a párbeszédre a gazdasági élet szereplővel, és ha a résztvevőktől akcióterv érkezik, azzal szívesen foglalkoznak majd.

A miniszter rámutatott: a gazdasági növekedés az elmúlt években fókuszba került Magyarországon, és egyre erőteljesebben figyelnek arra, hogy ez meg is maradjon, illetve fokozódjon. Ugyanakkor az életminőségre, az emberi erőforrás állapotára, fejlesztésére legalább ennyire figyelni kell - hangsúlyozta.

Magyarországnak az egyik versenyképességi tényezője, hogy a képzettségi szinthez képest alacsonyak a bérek, amiből nem az következik, hogy tovább kellene azt mérsékelni. Igazán jó munkaerőt tisztességesen megfizetve lehet kapni - jegyezte meg.

Balog Zoltán emlékeztetett az oktatás területén kidolgozott életpályára, amelynek célja, hogy lehessen látni "a lépcsőfokokat", ki lehessen számítani, meghatározott időn belül hová jutnak el a pedagógusok, oktatók.

Hangsúlyozta: az oktatásba történő befektetés hosszú távon térül meg. A település-, felzárkózás-, családpolitika ugyanakkor nemcsak az oktatással függ össze, hanem a versenyképességgel is. A gazdasági befektetéseknél pedig kiemelt szempont, hogy a szakképzett munkaerő rendelkezésre áll-e - tette hozzá.

A miniszter célként jelölte meg, hogy az állami ellátórendszerbe minél korábban behozzák a hátrányos helyzetű gyerekeket, csökkentsék a szakképzés területén a lemorzsolódást.

Közölte: a kilenc osztályos képzés - amelyről szakmai vitát szeretnének folytatni - nem csak arról szólna, hogy egy évvel tovább tartson az iskola.

Ha rögzítik, hogy az első három év semmi másról nem szól, mint az alapképességek fejlesztéséről, akkor sokkal erősebb három év következhet, amelynek a középpontjában a közismeretek állhatnak, s végül újabb három év jönne a pályaorientáció jegyében.

Ekkor már világos lehet - akár az iskolaszerkezetben is megkülönböztethető módon -, hogy ki indul el a szakképzés, a gimnázium felé. A rendszert ugyanakkor szeretnék minél rugalmasabban kezelni, aki különösen tehetséges, annak például nem kellene kilenc évet eltöltenie az iskolapadban - jelezte.

A felsőoktatás területéről kiemelte a duális képzés elindítását, amelyet sikertörténetként jellemzett. Több száz vállalat és több ezer hallgató kapcsolódott be rögtön az első évben, ami azt jelzi, hogy sikerült a gazdaság és az oktatás világát összekapcsolni - összegzett a tárcavezető, aki megerősítette: három év alatt összességében 27 százalékkal nőnek a felsőoktatásban a bérek, ami jelentős megtartó erő lehet.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy közösen tudnak konzultációt folytatni a versenyképes oktatásról.

Kiemelte a családok megerősítését célzó kormányzati intézkedéseket, amelyekkel azt szerették volna eléri, hogy a családok biztos alapokon tudják gyermekeik jövőjét tervezni. Szólt a pedagógus-életpályáról és a minőségi környezet kialakításáról, a fenntartói struktúra átalakításáról. Kitért a nemzeti, hagyományokhoz hű tudásbázis létrehozására, amelyet szavai szerint a nemzeti alaptanterv jelenít meg.

Az identitásában erős nemzetek képesek a gazdaság területén is jó eredményeket elérni - hangsúlyozta a köznevelési államtitkár, aki a jövőbeni kihívások és a feladatok között említette az idegen nyelvi, digitális ismeretek, kompetenciák fejlesztését.

Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke azt mondta: szükség van arra, hogy közelebb hozzák egymáshoz az oktatás és a munka világát. Az oktatás a legfontosabb terület, hogy olyan munkaerő álljon rendelkezésre a cégek számára, amelynek köszönhetően megállják a helyüket a nemzetközi piacon - mutatott rá. Kitért a nyelvtudás fejlesztését célzó nyelvi nagykövet projektre, a vállalkozásismeretek átadását célzó programjaikra és a karrierátadás elnevezésű kezdeményezésükre.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke szerint egy ország erejét nagyban jelzi, hogy képes-e munkát, megélhetést biztosítani állampolgárainak. Rámutatott: e téren jól teljesítenek, hiszen a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos, több mint négymillióan dolgoznak. Ha hosszú távon gazdasági növekedést szeretnének elérni, akkor szükség van arra, hogy a jövőben is idevonzzák a befektetőket - közölte, és célként jelölte meg, hogy legalább 10 helyezést javítsanak Magyarország pozícióján a versenyképességi rangsorban.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Az újabb szankciók veszélyeztetik az energiabiztonságot
  A kormány továbbra is a magyar emberek érdekét és véleményét képviseli: a magyarok 97 százaléka nemet mond a szankciókra, itt az ideje, hogy ezt Brüsszelben is meghallják - olvasható a szaktárca közleményében.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó