Rendőrségi akció Párizsban, egy nő felrobbantotta magát
Maszkot viselő fegyveres rendőrök hatoltak be Párizs Saint-Denis kerületének polgármesteri hivatalába, ahol valószínűleg egy terrorista barikádozta el magát.
Utoljára frissítve: 2015. november 18. 11:53
2015. november 18. 11:44

Véget ért rendőrségi művelet Saint-Denis-ben

Rendőrségi források szerint véget ért a múlt heti párizsi merényletek nyomán szerda hajnalban elindított saint-denis-i rendőrségi akció.

Rendőrségi források szerint két ember meghalt, hetet őrizetbe vettek.

A Saint-Denis-ben leleplezett kommandó állítólag a La Défense üzleti negyed ellen tervezett támadást

A párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet azok a feltételezett dzsihadisták, akiket a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a fővárostól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet keretében szerda reggel őrizetbe vettek a rendőrök - közölte a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Ezt egyelőre sem az ügyészég, sem más francia hírportál vagy hírtelevízió nem erősítette meg,

"A rendőri erők olyan terroristákat kerestek, akik a francia terrorelhárítási szervek szerint egy újabb akciót készítettek elő. Ez egy újabb csapat, amely a La Défense-ban tervezett merényletet" - írta a Reuters.

A hírügynökség forrása megerősítette, hogy a rendőri akció fő célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves, Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

A Channel 4 hírtelevízió úgy tudja Abdelhamid Abaoud, akit a pénteki párizsi merényletek fő szervezőjének tartanak, a hajnalbn lerohant lakásban van, a romok alatt. Jonathan Rugman, a csatorna helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta, hogy a férfit betemette a törmelék. Azt nem tudni, hogy életben van-e még. Közben az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a lakásban tartózkodó terroristák Párizs üzleti negyedében akartak robbantani.

Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők akciójára öt nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után került sor.

Egy terrorista barikádozta el magát

Előzőleg a BBC arról számolt be, hogy valószínűleg egy terrorista barikádozta el magát kerület polgármesteri hivatalában, és lehet, hogy bombacsapdákkal van tele az az épület. Az AP szerint maszkos rendőrök hatoltak be a városházára, ahonnan lövéseket lehetett hallani.

A BBC arról is beszámolt, hogy a rendőrök elfogtak és letartóztattak egy fehér inges férfit, akit rendőrök gyűrűjében vittek el. A mentősök pedig több embert kísértek a a városháza környékén várakozó mentőautókhoz. A riporterk szerint a sérülteket takarókba burkolták, de saját lábukon szálltak be a járművekbe, így állapotuk nem lehet súlyos. A mentőautók  közeli Rue du Cygne-en található klinikára indultak.

Kordon a városháza körül

A Bild című német lap helyszíni tudósítója Twitter üzenetében arról számolt be, hogy rendőrségi kordont állítottak fel környező utcákban. A környéken lakókat felszólították, hogy ne hagyják  el otthonaikat, de a tudósító szerint fittyet hánynak a felszólításnak, és továbbra is a kordonon belül sétálnak, bámészkodnak.

Öngyilkos merénylő robbantott a közelben

Hajnali fél öt előtt kezdődött egy a rendőrségi akció, amelynek során a párizsi merényletek kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot keresték egy lakásban. Az ügyészség hivatalos közleményében azt írta: egy nő felrobbantotta magát, ő meghalt. Három embert a lakásban tartóztattak le, a közelben másik kettőt. Még nem tudni, kiket. A francia média összesen három halottról tud, de ezt eddig senki nem erősítette meg hivatalosan. A BBC egy halottról és öt sebesültről ír. Az Independent úgy tudja, hogy azok a rendőrök sérültek meg könnyebben, akik a reggeli tűzharcban vettek részt.

Őrizetbe vették a lakás kiadóját

A lakás a Rue du Corbillonon, Saint-Denis kerület egy kis utcájában található, közel a pénteki támadások egyik helyszínéhez, a Stade de France stadionhoz, ahol két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát aznap. A lakástól néhány utcányira van a városháza épülete is, ahol nem sokkal reggel kilenc óra után újabb rendőrségi akció kezdődött.

Az AFP jelentése szerint letartóztatták azt a férfit, aki kiadta a terroristáknak a lakást. A francia hírügynökség úgy tudja, a rendőröknek azt mondta, hogy két belga férfi vette ki tőle az ingatlant, és egy barátja kérte meg, hogy adja ki a lakást, ezért eszébe sem jutott, hogy terroristák lehetnek.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó