Az MSZP-s Botka egy embert sem fogadna be?
Furcsa közleményt adott ki Botka László szocialista polgármester Haág Zalán szegedi KDNP-s önkormányzati képviselő interpellációjára. Miközben a szocialista párt korábban egyértelműen támogatta a bevándorlók kötelező kvóták szerinti elosztását, és még tegnapi közleményük alapján is támogatják 160 ezer ember tagállamonkénti szétosztását, Botka úgy fogalmaz: „Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni.”
2015. november 18. 10:09

Szegedi interpellációk Botkához

Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szegedi elnök-frakcióvezetője már szeptemberben azzal a kérdéssel fordult Botka László szocialista polgármesterhez, hogy Szeged városának eddig mennyibe került a migrációs helyzet kezelése, a szemétszállítás, területek fertőtlenítése, mobil WC-k és mosdók kihelyezése, polgárőrszervezetek póttámogatása stb. Erre az elmúlt több mint 50 napban nem érkezett válasz.

Mivel az MSZP támogatja a bevándorlók kötelező kvóták szerinti elosztását, Haág Zalán újabb interpellációt is benyújtott az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő szegedi városvezetőhöz. Ebben megkérdezi Botkától:

1.   Hány illegális bevándorló Szegedre telepítését támogatná a város polgármestereként?

2.   Mely országból fogadna illegális bevándorlókat?

3.   Hová költöztetné őket?

4.   Az önkormányzat biztosítana-e számukra lakóingatlant?

5.   Hogyan, hol és milyen keretek között képzelné el ő képzésüket, iskoláztatásukat, nyelvtanulásukat?

6.   Hogyan oldaná meg a bevándorlók munkahelyhez juttatását?

7.   A fenti célok megvalósításához az Ön által vezetett önkormányzat az Ön szándékai szerint anyagilag is hozzájárulna-e? Ha igen, mekkora összeggel, és milyen forrásból biztosítaná ezt?

 

Botka: „Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni”

Botka Lászlónak a szegedi közgyűlés pénteki ülésén kell válaszolnia, ám már most is fontosnak érezte, hogy közleményben reagáljon a feltett kérdésekre a SZEGEDma.hu hírportálon. Ebben azt írja, hogy ő senkit sem akar ide telepíteni – de ez logikailag ellentmond a kötelező kvóta elvének. Akarva-akaratlanul a Fidesz-KDNP-s kormányt is megdicséri, hiszen szerinte épp a kormány politikája miatt nem akarnak hazánkba települni a bevándorlók… Botka László Haág Zalánhoz címzett közleménye, melyet a SZEGEDma ismertet, így szól:

„Megdöbbentő – és még Öntől is meglepő – hogy a néhány nappal ezelőtti tragikus párizsi eseményeket követő természetes felháborodást és félelmet az ellenem irányuló politikai támadásra használja.

Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni. Ami ennél is fontosabb: a Magyarországon átvándorló, Európába tartó menekültek közül senki nem akart és senki nem akar az országban maradni.

Ebben a körülményben tagadhatatlanul jelentős szerepe van a Fidesz- kormány politikájának, hiszen Magyarország immár olyan hely, ahol a legnagyobb a szegénység Európában, ahol az ország népességének negyven százaléka a létminimum alatt él, ahol a legmagasabb az adóterhelése a minimálbérnek és az átlagbéreknek, és ahol a legalacsonyabb a gazdasági növekedés.

Magyarország és Szeged legnagyobb gondja a migrációs helyzettel nem az ide letelepedni szándékozók, hanem az innen elvándorlók sokasága.

A félmillió – Magyarországot gazdasági menekültként elhagyó – ember között sok száz szegedi van, aki nem találta az országot élhetőnek, nem talált munkát, megélhetést és boldogulást.

Ennek tükrében várom a Fidesz-KDNP-Jobbik javaslatait, hogyan kívánják elősegíteni azt, hogy a magyarok kivándorlása megszűnjön, illetve a magyar gazdasági menekültek visszatérjenek hazájukba és Szegedre” – írja válaszában Botka László MSZP-s polgármester.

gondola