Jelentősen nőhet Nyíregyháza gazdasági súlya
A fejlesztési források segítségével 2020-ra Nyíregyháza az ország egyik gazdasági központjává erősödhet – emelte ki Orbán Viktor a nyírségi megyeszékhelyen.
2015. november 10. 17:16

A Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere együttműködési megállapodást írt alá.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor hangsúlyozta, az elmúlt öt évben sikerült megteremteni az ehhez hasonló megállapodások előfeltételeit. Van olyan gazdasági teljesítmény ma már Magyarországon, amely több tízmilliárd forintról szóló megállapodások aláírását teszi lehetővé – fűzte hozzá. A kormányfő kiemelte, a megállapodás lényege, hogy a kormány fejlesztési forrásokat biztosít Nyíregyházának, a város cserébe azt vállalja, hogy ésszerűen használja fel az összeget, és olyan fejlesztésekre fordítja, melyek segítségével a nyírségi megyeszékhely 2020-ra az ország egyik gazdasági központjává erősödhet.

Egy olyan gazdasági erőcentrummá, ahonnan a következő évtizedekben a magyar gazdasági növekedés érzékelhető, jelentős része származik majd – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság évente 2,5-3 százalékkal nő, azonban ahhoz, hogy el tudjuk érni céljainkat, ennek a teljesítménynek a kétszeresét kellene elérni. Ehhez pedig sikeres városokra lesz szükség – jegyezte meg.

A miniszterelnök felidézte, 2010-ben hazánk a csőd szélén állt, és Nyíregyházán sem volt különb a helyzet. Ebből a vert helyzetből álltunk fel; innen jutottunk el oda, hogy ma az unió átlaga felett teljesítő ország vagyunk – tette hozzá. Magyarországot megújítottuk, és ennek vannak kézzelfogható eredményei Nyíregyházán is – jegyezte meg. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány 19 milliárd forint adósságot vállat át a nyírségi megyeszékhelytől.

A város gazdasági eredményei közül Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben a Nyíregyházán megtelepedett cégek 12 ezer munkahelyet hoztak létre, és elmondta azt is, hogy évente mintegy 3 ezer embernek biztosítanak közmunkát.

A kormányfő ismertette a megállapodás főbb pontjait. Felújítják a Kállay-kúriát, 320 hektáros új ipari parkot hoznak létre, összekötik és befejezik a nyugati elkerülő útszakaszokat, Nyíregyháza és Tokaj között egy 30 km-es kerékpárút épül, 3 nagy közlekedési csomópontot átépítenek, 41 új busz érkezik a városba, 200 ágyas 4 csillagos sóstói szálloda épül, felújítják és bővítik a múzeumfalut, atlétikai centrumot építenek, valamint felújítják és korszerűsítik a szabadtéri színpadot.

A kormányfő a fejlesztések között kitért arra is, hogy jelenleg is zajlik a Digitális Magyarország program kísérleti projektje Nyíregyházán és környékén.

Kovács Ferenc aláhúzta, a megkötött megállapodás átfogó és komplex, igazodik Nyíregyháza valós igényeihez. Nagy lehetőség minden területen – fűzte hozzá a polgármester.

-------------------------------------

Magyarország ma egy megvédett ország

Magyarország ma egy megvédett ország – jelentette ki Orbán Viktor kedden Nyíregyházán, egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. A migrációs válságról szólva leszögezte, a kormány teljesítette a magyar polgárok iránti kötelezettségeit.

A kormányfő a Modern városok program keretében megtartott tájékoztatón a szlovén miniszterelnök bejelentésére – amely szerint Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó „műszaki akadályt” emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére – úgy reagált, Magyarországgal ma nagyon sok ország cserélne Európában, és nagyon sok ország szeretne olyan ország lenni, amelyik időben ismerte fel az illegális bevándorlás veszélyének természetét és annak nagyságát.

Nagyon sok ország szeretné, ha olyan biztonsági rendszerek működnének, amelyek lehetővé teszik, hogy csak azok lépjenek be az ország területére, akik egyébként jogi szempontból erre jogosultak – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, a migránsprobléma sok szenvedést és kormányzati gondokat okoz több balkáni országnak, Magyarország a maga részéről minden segítséget megad minden jó szomszédnak, „aki nem azzal kezdi, hogy belénk rúg, megsért bennünket, megtámad, hanem együtt akar velünk működni”.

Szlovénia az az ország, amellyel szívesen működünk együtt – húzta alá a miniszterelnök. Hozzátette, a szlovénok „soha semmi borsot nem törtek az orrunk alá”, nem támadták és nem kritizálták Magyarországnak a gazdaságpolitikában, illetve biztonságának érdekében megtett helyes lépéseit sem. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy mi is támogatjuk az ő intézkedéseiket – mondta Orbán Viktor.

fidesz.hu / MTI
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A járvány megelőzéséhez együtt kell működni
  Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna - mondta Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
 • Bevethetik a honvédség mobil laboratóriumát is
  A Magyar Honvédségnek van olyan mobil mikrobiológiai laboratóriuma, amely képes diagnosztizálni a koronavírust is. A konténeres mobil labor egy karantén esetén gyorsan a helyszínre telepíthető közúton, vasúton vagy akár légi úton is. A honvédség felkészült arra, hogy segítséget nyújtson a járványvédelemben.
 • Kommunizmus ma?
  Európa nyugati fele szerencsésnek tarthatná magát, hogy nem kellett kipróbálnia élesben a kommunizmust. Ennek azonban van egy súlyos ára is. Nem fogják fel, hogy mit „veszítettek” ezzel.
MTI Hírfelhasználó