Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik Litvániában
Magyarok is részt vesznek a manőverben
Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Litvániában tíz ország kétezer katonájának, közte magyarok részvételével - jelentette be a balti ország védelmi minisztériuma.
2015. november 9. 10:17

A Vaskard (Iron Sword) fedőnevű manővert a Pabrade litván város körzetében lévő gyakorlótéren rendezik. Kilenc NATO-ország egységei - Egyesült Államok, Csehország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország - valamint Grúzia katonái közösen hajtanak végre védekező és támadó jellegű műveleteket. A hadgyakorlatra a szövetségesek a Klaipedában lévő tengeri kikötőn, valamint a főváros, Vilnius nemzetközi repülőterén keresztül, továbbá közutakon terepjárókat, teherautókat és más katonai felszereléseket vittek.


A litván kormány jóváhagyta 915 külföldi katona érkezését a manőverekre, amelyek november 20-ig tartanak. A Vaskard hadgyakorlatot már második alkalommal tartják. Tavaly eredetileg csupán litván katonák vettek volna részt benne, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után döntöttek úgy a walesi NATO-csúcstalálkozón, hogy megemelik a szintjét, nemzetközivé szélesítik a kiképzést, egyben megerősítik a szövetség keleti szárnyát.
A Krím-félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Lengyelország mellett a három balti állam, Litvánia, Észtország és Lettország is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken.

MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó