Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik Litvániában
Magyarok is részt vesznek a manőverben
Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Litvániában tíz ország kétezer katonájának, közte magyarok részvételével - jelentette be a balti ország védelmi minisztériuma.
2015. november 9. 10:17

A Vaskard (Iron Sword) fedőnevű manővert a Pabrade litván város körzetében lévő gyakorlótéren rendezik. Kilenc NATO-ország egységei - Egyesült Államok, Csehország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország - valamint Grúzia katonái közösen hajtanak végre védekező és támadó jellegű műveleteket. A hadgyakorlatra a szövetségesek a Klaipedában lévő tengeri kikötőn, valamint a főváros, Vilnius nemzetközi repülőterén keresztül, továbbá közutakon terepjárókat, teherautókat és más katonai felszereléseket vittek.


A litván kormány jóváhagyta 915 külföldi katona érkezését a manőverekre, amelyek november 20-ig tartanak. A Vaskard hadgyakorlatot már második alkalommal tartják. Tavaly eredetileg csupán litván katonák vettek volna részt benne, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után döntöttek úgy a walesi NATO-csúcstalálkozón, hogy megemelik a szintjét, nemzetközivé szélesítik a kiképzést, egyben megerősítik a szövetség keleti szárnyát.
A Krím-félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Lengyelország mellett a három balti állam, Litvánia, Észtország és Lettország is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó