Visszakapta az állam az egykori úttörőtábort
Másfél évtized után igazságot szolgáltatott a bíróság Csillebérc ügyében
Másfél évtizedre volt szükség ahhoz, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata értelmében visszakerüljön a magyar állam tulajdonába az egykori csillebérci úttörőtábor. A bírósági döntés nyomán az ingatlanon lévő vadászház is az államé lett, a vesztes alpereseknek – a Magyar Úttörők Szövetségének, a Bau-bérc Kft.-nek és a Mobilber Kft.-nek – el kell hagyniuk a területet.
2015. november 5. 08:22

A 46,5 hektáros csillebérci úttörőtábor tulajdonjogáért még 2000-ben indított pert a magyar állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) és társai ellen. A 15 évvel ezelőtt kezdődött eljárásban a felperes magyar állam annak megállapítását kérte, hogy érvénytelen az az ajándékozási szerződés, amellyel a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989-ben a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségre (Demisz) ruházta a csillebérci ingatlan tulajdonjogát, és indítványozta az eredeti állapot helyreállítását.
2004-ben egy közbenső ítéletben már megállapította a Fővárosi Ítélőtábla, hogy érvénytelen a terület ajándékozásáról szóló szerződés, az érvénytelenség jogkövetkezménye pedig az eredeti állapot helyreállítása. Az érvénytelenség kimondásával előrevetíthető volt, hogy – mivel a terület eredetileg a magyar államé volt – az állam vissza is kapja azt.

A 2004-es közbenső ítélet után az ingatlan-nyilvántartási helyzetet kellett rendeznie a bíróságnak. Kétséges volt a közbenső jogszerzők jogi helyzete, és változtak a jogszabályok is, ezért húzódott el az eredeti állapot helyreállítása.

Az ítélőtábla jogerős döntése alapján az ingatlan-nyilvántartásban be kell jegyezni a magyar állam tulajdonjogát, és ezzel az állam visszanyeri a hajdani csillebérci úttörőtábor tulajdonjogát. A Heti Válasz értesülése szerint a volt úttörőtábor helyén eddig működő szabadidőközpontot az úttörőszövetség vállalata, a Csillebérci Szabadidő Kft. üzemelteti, amelynek ügyvezetője nem más, mint az MSZP volt elnökségi tagja, Nagy Nóra. A bírósági döntés értelmében a volt úttörőtábor területén lévő vadászház is az államé lett, a vesztes alpereseknek – a Magyar Úttörők Szövetségének, a Bau-bérc Kft.-nek és a Mobilber Kft.-nek – el kell hagyniuk azt.

Emlékezetes, hogy a becslések szerint több milliárd forint értékű csillebérci tábort a KISZ, illetve annak vitatott legalitású jogutódja, a Demisz 1989-ben a Magyar Úttörők Szövetségének ajándékozta. Az úttörők vitatott tulajdonjogszerzésének alapjául az az ingatlanátruházási szerződés szolgált, amely 1989. június 27-én jött létre. Az irat címe mégis adásvételi szerződés volt, amelyben a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága ingyenesen átruházta az ingatlant a Magyar Úttörők Szövetségének Országos Tanácsa javára. Ugyanezen a napon egy hasonló tartalmú másik szerződés is készült, ugyanazon ingatlanokra, de ebben átadóként a KISZ helyett a Demisz szerepelt. A végül a bíróság által érvénytelenített szerződés megkötésének időpontjában viszont a KISZ már nem létezett. A szervezet XII. kongresszusán, 1989. április 22-én a küldöttek kimondták a szövetség megszűnését.

Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke a tábor akkor 95 millió forintra taksált vadászházát 1999-ben eladta a Bau-bérc Kft.-nek 14,2 millió forintért, amelyben az eladás után tulajdonrészt szerzett az unokatestvére. Buda egyik legértékesebb, negyvenhat hektáros területe, a csillebérci úttörőtábor a kétezres évekre egy ismeretlen hátterű, offshore-kötődésű cég, a Mobilber Kft. tulajdonába került. Az eladó a csillebérci vadászház értékesítése miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében elítélt főúttörő, Rácz Péter megbízása alapján a Magyar Úttörők Szövetsége volt.

Varju, az MSZP-s kapcsolat

Czeglédi Katalin, Varju László volt MSZP-s – jelenleg DK-s – országgyűlési képviselő felesége érdekelt volt abban a cégben, amelyik 1999-ben áron alul, mindössze 15 millió forintért megvásárolta a Magyar Úttörők Szövetségétől (MÚSZ) az ingatlant – írta évekkel korábban a Magyar Nemzet. A Heti Válasz szintén korábbi értesülése szerint a Bau-bérc Kft. tulajdonosának – az időközben elhunyt kínai Sen Csung-csiangnak – a kézbesítési megbízottja volt Varju hitvese. A Magyar Nemzet érdeklődésére korábban Varju tagadta, hogy valamely rokona érintett lenne a Bau-bérc Kft.-ben. A lap arról is beszámolt, hogy a Bau-bérc közvetlenül az adásvételt követően az Emrex Kft., illetve Rabb Attila tulajdonába került, aki Rácz Péternek, a MÚSZ ügyvezető elnökének unokatestvére.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó