Melyik diplomával lehet jól keresni?
Megjelentek a diplomás pályakövetési rendszer legfrissebb, 2014-es adatai. Ezekből kiderül, melyek azok a képzések, amelyek elvégzésével a legtöbbet lehet keresni.
2015. november 4. 18:04

A lista élén az informatikai, a műszaki, a gazdaságtudományi, illetve az orvos- és egészségtudományi képzések állnak.

Az egyetemek és a főiskolák arra voltak kíváncsiak, mennyit keresnek, milyen gyorsan találtak munkát a volt hallgatók, és diplomát igénylő munkakörben helyezkedtek-e el. A hazai pályakövetési rendszer negyedik évében zajlott adatfelvételek az egy, a három és az öt éve abszolutóriumot szerzettek körére terjedt ki – írja az eduline.hu. A portál a frissdiplomások havi nettó átlagjövedelmének adatait vizsgálta meg, hogy mely képzési területen keresnek a legtöbbet, illetve a legkevesebbet a volt hallgatók. A legjobban az informatikai, a műszaki, a gazdaságtudományi, illetve az orvos- és egészségtudományi oklevelet fizetik meg.

Az eredményekből kiderül: a legtöbbet az informatika területén lehet keresni: átlagban nettó 266 780 – 246 450 forintot. A második helyen a műszaki képzés áll: nettó 229 160 – 207 640 forinttal. Szintén egész magas: átlagban nettó 222 080 – 205 650 forint a gazdaságtudományok területén dolgozók fizetése.

A részletes eredményeket itt találhatják meg az érdeklődők: http://www.felvi.hu.

edupress.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó