Egyetértettünk abban, hogy a megoldás feltétele az áradat megállítása
Varga: A magyar és a német kormány az európai migrációs válság ügyében a meglévő nézetkülönbségek ellenére egyetért abban, hogy európai megoldásra van szükség.
2015. november 2. 22:08

Eennek előfeltétele a beáramlás kontrollálása és megállítása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek hétfőn Berlinben, miután megbeszélést folytatott Sigmar Gabriel német alkancellárral, gazdasági miniszterrel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel.

Varga Mihály kiemelte: a német vezetők azt is egyre inkább felismerik, hogy kulcsfontosságú az uniós külső határok, mindenekelőtt a görög-török határ védelme.

Továbbá közös meggyőződés, hogy az EU felé vezető migrációs útvonal legfontosabb szakaszán, Törökországban a vasárnapi választások révén megszilárdulhat a politikai helyzet, és egy stabil kormány létrejöttével "prioritást kaphat" a Görögországgal közös határ ellenőrzése.

A magyar és a német kormány Oroszország szerepéről is egyformán gondolkodik, mindkét fél úgy véli, hogy szükség van Oroszországra a globális kérdések, így a szíriai helyzet megoldásához. Ugyanakkor elengedhetetlen az ukrán válság rendezésére kidolgozott minszki megállapodások betartása, ez azonban nemcsak Oroszországon, hanem Ukrajnán is múlik - mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók enyhítésének előfeltétele a minszki egyezményekben foglaltak végrehajtása.

"Mindenki érzi, hogy Európa az utóbbi 25 évben példa nélkül álló kihívással került szembe" - mondta Varga Mihály arra a felvetésre, hogy berlini látogatása azt mutatja, hogy az európai migrációs válság gazdaságpolitikai ügyekkel foglalkozó miniszterek tárgyalásain is kiemelt téma.

A válság miatt "kiéleződtek az európai együttműködés, az uniós döntéshozatal kérdései, és ebben lehetnek félreértések, amelyeket érdemes tisztázni" - tette hozzá.

Rámutatott, hogy tárgyalópartnerei más-más politikai oldalt képviselnek - Sigmar Gabriel a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Wolfgang Schäuble a konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb vezetője -, mégis mindkét tárgyaláson "azokat a pontokat tudtuk keresni, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést".

Különösen a Sigmar Gabriellel folytatott megbeszélésen volt érezhető, hogy "valóban vannak nézetkülönbségek, de ezek ellenére is azt kerestük, hogy hogyan tudjuk egymás álláspontját megérteni" - mondta Varga Mihály.

A német gazdaság szövetségesként tekint a visegrádi országokra

A német gazdaság szereplői szövetségesként tekintenek a visegrádi országokra - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Berlinben az MTI-nek a német fővárosban tett látogatását értékelve.

Németország felismerte, hogy tovább erősítheti gazdasági versenyképességét a közép-európai országokkal folytatott együttműködéssel - mondta a miniszter, aki részt vett a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján, és tárgyalt a német gazdasági és a pénzügyi tárca vezetőjével, Sigmar Gabriellel és Wolfgang Schäubléval.

A tárgyalásokon megállapodtak abban, hogy Magyarország és Németország szorosabban együttműködik a digitális átalakulás gazdasági vonatkozásait - azaz a "4.0-ás ipar" kialakulásának vagy negyedik ipari forradalomnak is nevezett folyamatot - érintő ügyekben.

A német gazdaság számára is egyre fontosabb a "digitális platform", a digitalizáció révén keletkező adattömeg felhasználása, és ezen a területen rendszeres egyeztetés kezdődik a nemzetgazdasági tárca és a német gazdasági minisztérium között - mondta Varga Mihály.

Ebben az ügyben teljes "nézet- és érdekazonosság van", és míg a német kormány a német cégeken, a magyar kormány a hazai cégeken keresztül ösztönzi az új technológiák versenyképességet erősítő elemeinek terjedését, az együttműködés fontosságát pedig önmagában is mutatja az a tény, hogy Magyarországon hatezer német cég működik.

A tárgyalásokon áttekintették a Volkswagen konszern körüli dízelbotrányt, és nyugtázták, hogy az autópiacon egyelőre nem következett be "olyan jellegű változás, amelyet korábban feltételeztek" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Tárgyaltak az európai monetáris unió kialakításának fejleményeiről is, amelyekkel kapcsolatban Magyarországnak az euróövezeten kívüli uniós tagállamként fontos érdeke, hogy csak olyan döntéseket hozzon az 19 euróövezeti ország közössége, amelyek vállalhatóak azon 9 uniós ország számára, amelyek még nem tagjai az övezetnek. Ebben Németország továbbra is támogatás nyújt, ez pedig "fontos üzenet" Magyarországnak, illetve a visegrádi országok közül még Lengyelországnak és Csehországnak is - mondta Varga Mihály.

Német alkancellár: nem szabad hibáztatni a keleti uniós tagországokat

A menekültek befogadása körüli vitában nem szabad erkölcsi alapon "ujjal mutogatni" az Európai Unió keleti térségének tagállamaira, de le kell folytatni a vitát, mert a menekültválság miatt minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy zátonyra fut az EU - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn Berlinben, a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó német külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján.

Nemcsak az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tagországok viszonyulnak "tartózkodóan" a menekültek befogadásához, hanem például Franciaország is, az Egyesült Államok pedig az eddiginél mindössze 10 ezerrel több szíriai menekültet kíván befogadni, holott Németországba egyetlen egy nap alatt érkezik 10 ezer menekült - emelte ki az alkancellár.

Azzal kapcsolatban, hogy a menekülthullámmal túlnyomórészt muzulmán vallású emberek érkeznek az EU-ba, Sigmar Gabriel elmondta: a csupán 25 éve demokráciában élő és jelentős nagyságú bevándorló népességgel nem rendelkező kelet-közép-európai országok megértéséhez figyelembe kell venni, hogy 25 évvel a második világháború után az akkori Nyugat-Németország társadalma is másként viszonyult volna egy olyan menekülthullámhoz, mint a mostani.

Ennek ellenére beszélni kell a menekültek befogadásáról, és a keleti uniós tagállamoknak tudniuk kell, hogy a válság annak az EU-nak a kudarcával fenyeget, amelytől nagyon sok támogatást kaptak. Azt is tudniuk kell, hogy Németországban erősödik az a vélemény, hogy nem helyénvaló elfogadni a támogatást, majd "elbújni", amikor vállalni kellene közös felelősséget az EU sorsáért - fejtette ki a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Mindenképpen meg kell akadályozni az EU szakadását és nem szabad egymásra mutogatni, mert "gazdasági és mentális katasztrófa" következne be, ha Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnökének akarata érvényesülne, vagyis ha Németország lezárná a határait és visszatérne "Dublin III-hoz", az uniós menekültügyi szabályok alkalmazásához - mondta Sigmar Gabriel.

A menekültválság kezelése körüli vita "lényegében az EU-ról szól", ezért emlékeztetni kell arra, micsoda "hihetetlen sikertörténet" az uniós integráció, különösen a kelet-közép-európai tagállamok számára.

"Átkozottul szegények lennénk, ha nem sikerült volna" a jelenlegi szintre fejleszteni az EU-t - hangsúlyozta a német alkancellár.

Oroszországról szólva hozzátette: a szíriai polgárháború ügye megmutatta, hogy "vissza kell szerezni a fair partnerként" együttműködő Oroszországot.

Továbbá az EU-nak és Németországnak egy gazdaságilag és társadalmilag stabil Oroszországra van szüksége, mert csak így van esély a demokratikus folyamatok kibontakozására Oroszországban. Ezért minden erővel törekedni kell az ukrán válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodások végrehajtására, hiszen ennek révén válhat lehetővé az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciók feloldása.

A minszki folyamat sikere nélkül szó sem lehet a szankciók visszavonásáról, ugyanakkor arra is rá kell mutatni, hogy az egyezményekben foglaltak végrehajtásához nemcsak Oroszországra, hanem Ukrajnára is szükség van - mondta Sigmar Gabriel.

MTI
MTI Hírfelhasználó