Programokkal várják a temetők a látogatókat
Halottak-napi megemlékezésre várják a látogatókat a hétvégén a budapesti Farkasréti temetőben, a három történelmi nagy egyház részvételével.
2015. november 1. 08:45

Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója az InfoRádió Barangoló című műsorának nyilatkozott.

"A Farkasréti temetőben vasárnap 17:30 órai kezdettel kezdődik a megemlékezés a három történelmi nagy egyház részvételével, illetve Vincze Kinga vezetésével Fehér Anna verseket szaval, Varga Miklós pedig énekelni fog" - mondta el Tóth Gábor.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója hozzátette: "más temetőinkben is vannak helyi, általában ökumenikus megemlékezések. November 1-jén az Angeli úti, a cinkotai, a rákospalotai, a Tamás utcai temetőben, Csepelen, Óbudán, a megyeri temetőben és Pestszentlőrincen, különböző időpontokban, amelyekért érdemes a temetővel felvenni a kapcsolatot. Még november 2-án délután Csepelen és Óbudán lehet ilyen megemlékezéseken részt venni."

"A budapesti temetők nemcsak szakrális, az elhunytak eltemetésére szolgáló helyek, hanem egyrészt parkok, másrészt rengeteg építészeti remekművel ellátott helyek is, tehát nem kizárólag halottak napján, hanem bármikor várjuk szeretettel a látogatókat. Szeretnénk, ha a látogatószám minden évben, lehetőség szerint, növekedne" - hangsúlyozta Tóth Gábor.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgató kiemelte: "annak ellenére, hogy fák és zöldterületek is vannak, azért csak egy temetőről beszélünk, ezért a kegyeleti kultúra megőrzése fontos dolog, de más különösebb elvárásunk nincs a temetőlátogatókkal szemben, és a budapestiek nagyon jól tudják, mire kell figyelniük, ha egy temetőbe látogatnak."

Angyalok útján

Ha egy gyermek elveszíti szüleit, őt árvának nevezzük. Ha egy házastárs elveszíti férjét vagy feleségét, özvegynek hívjuk. Ha egy szülő elveszíti gyermekét arra nincsen szavunk. Szavakkal nem tudjuk kifejezni a veszteséget, ám mint minden évben, a Szemem Fénye Alapítvány idén is közös megemlékezést tart. Mindenszentek napján, november 1-jén, 17 órakor, az Örök Gyermek Emlékműnél az alapítvány közös gyertyagyújtásra várja a gyászoló sorstársakat.

Felröppenni készülő darvak, szelíden hunyorgó mécsesek és az alkonyati fényben elcsendesülő sírkert. Minden évben elérkezik november elseje, az emlékezés ideje.

A Pécsi Köztemető gyermekparcellájában található Örök Gyermek Emlékmű az elhunyt gyermekeknek állít emléket. A carrarai fehérmárványból faragott, anyát és gyermekét formázó dombormű az évek során valódi zarándokhellyé vált. Immáron hagyomány, hogy Mindenszentek napján a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai, az érintett családok, barátok, ismerősök 1000 darab papírdarvat és mécsest helyeznek el az Angyalsétány mellett található emlékműnél.

Egy ősi japán legenda szerint, aki 1000 darumadarat hajtogat papírból, annak a daru – amely a hiedelem szerint maga is ezer évig él – teljesíti egy kívánságát. Egy hirosimai kislány, Szadako Szaszaki is a darvakhoz fordult segítségért, az ő híressé vált története így hangzik: „Szadako mindössze két éves volt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikai haderők atombombát dobtak Hirosimára. A kislány minden álma az volt, hogy egyszer testnevelő tanár lehessen. Tizenegy éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett. Az orvosok megállapították, hogy leukémiában szenved. Gyógyulásában bízva elkezdte hajtogatni a madarakat, de életében csupán a 644 madárig jutott. A maradék 356 darvat barátai és iskolatársai hajtogatták meg, és végül Szadako sírjába helyezték.”

Így őrzik tehát a darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét – és a Szemem Fénye Alapítvány is ezért választotta a darvakat a megemlékezés szimbólumává.

Az Örök Gyermek Emlékműhöz ellátogatók 17 órától zenés megemlékezésen vehetnek részt, ahol kegyeletteljes hangulatban, méltóképpen emlékezhetnek meg soha el nem feledhető halottaikról.

inforadio.hu, szememfenye.hu
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó