Az újságírás emberi színe
Novotny Zoltán, a Magyar Rádió örökös főmunkatársa, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke a keresztyén elkötelezettségű újságírásról beszélt egy kitüntetettet méltatva.
2015. november 1. 08:54

A reformáció hónapjának gálaestjét tartotta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Pesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az igazmondás elemi erény a kereszténységben. A széles körben elismert újságírónak tett föl kérdéseket a Présház.

- Elnök Úr, a Tízparancsolat is megfogalmazza az egyik legfontosabb újságírói követelményt: Ne tégy hamis tanúbizonyságot. Korunkban, amikor szinte üzletággá vált a lódítás, mi adhat erőt egy keresztyén újságírónak a nyolcadik parancsolat betartásához?

- A hit és az önbecsülés. A hit önmagamban, a felkészülésben, az Istenben. Hajtómotor a hit. Amikor a világ nem hisz Istenben, beszéljünk a hit nyelvén! Amikor a világ nem hisz az örök életben, mondjuk a remény szavait! Amikor a világ az igazságosságot csűri-csavarja, beszéljünk a szeretet nyelvén! Az önbecsülés. Csak ellenőrzött adatokkal dolgozzam, ne vadásszak olcsó hírekre, korunkban emberfeletti elszántságot és erőt követelve értékeket, örömhíreket közvetítsek. Ne legyek celeb, se sztár, se stella, se asztér, hanem inkább, ahogy Pál apostol a filippibelieknek írta: "fényforrások, akik másoknak világosságot gyújtanak az élet sötétségében".

 

- A médiumok nagy része a teljesítmény nélküli figurákat: a celebeket helyezi fénybe, hamis világképet is sugallva. Ezt a sugallatot húzza keresztül a futball: a legtehetségesebb, nagy felkészültségű emberek becsületes küzdelmét mutatja be, az igazi értékrendet, a való világot reflektorfénybe helyezve. Örülhetünk-e, hogy a futball eszerint mint propagandatartalom is megmenti az ifjúság egy részét?

- Örülhetünk, de örömünk nem lehet teljes, hiszen a világban spanyolokra, németekre, angolokra, olaszokra, portugálokra, argentinokra, brazilokra, afrikaiakra irányul a figyelem, nem pedig magyarokra. Még nagyon az út elején járunk, s mondhatom: hazai ellenszélben. De a különböző "akadémiákon" - Agárdtól Felcsútig - pallérozódó fiatalok magukban hordozzák a reményt.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Fontos-e, hogy szinte az iskolában megtanulják a gyerekek a Grosics, Buzánkszky, Lóránt, Lantos... névsort, tehát a Tizenegyekét éppúgy, mint a Tizenhármakét: Török, Lázár, Kiss, Lahner, Aulich, Nagy-Sándor, Poeltemberg...?

 

- Nagyon fontos. Fontos, hogy egy utca, egy kerület, egy település, egy haza, egy nemzet sikereit magunkénak érezzük, hozzá tartozzunk. A névsort kiegészítem az 1938-ban ugyancsak világbajnoki ezüstöt nyerő válogatott játékosaival: Sárosi, Zsengellér, Lázár, Titkos, Turay, Toldi, Bíró... A világban ismert művészeinkkel, tudósainkkal, feltalálóinkkal: Liszt Ferenc, Szentgyörgyi Albert, Rubik Ernő... A "marslakó" matematikusainkkal, fizikusainkkal.
 

http://preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó