Tárki: Erősödik a Fidesz, mélyponton az MSZP
Jelentősen megnőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben, miközben az MSZP támogatottsága érzékelhetően csökkent, a többi párté pedig lényegében változatlan.
2015. október 28. 18:51

A szocialista párt azonban nem csupán veszített a népszerűségéből, hanem az ezredforduló óta futó adatsor tanúsága szerint soha nem volt még ilyen alacsonyan – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

A legutóbbi, áprilisi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában csak a statisztikai hibahatáron belüli, nem szignifikáns erősségű elmozdulásokat találunk, azaz valójában egyetlen párt táborának méretében sem történt változás.

Az októberi vizsgálatot megelőző legutóbbi, júliusi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában jelentős elmozdulásokat találunk, ami a FIDESZ-KDNP eddig is számottevő előnyének további növekedését hozta. A két kutatás között eltelt a három hónap rendkívüli intenzív időszak volt a migránskrízis révén, amelyből, úgy tűnik, a kormánypártok jelentősen profitáltak, a szocialista párt veszített, a többi párt népszerűségére pedig nem volt mérhető hatással. Az októberre összegyűlt veszteség az MSZP-t valódi mélypontra juttatta: a TÁRKI 2000 januárja óta vezetett pártpreferencia-idősorában a szocialista párt még soha nem volt az idén októberi 7%-kal megegyezően alacsony szinten és a pártválasztók körében most mért 14%-ot is csak egyszer, 2010 novemberében érte el.

Ami a pártok népszerűségének pontos állását illeti, a teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22%-os, októberben már 28%-os támogatottságot értek el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik népszerűsége változatlan, a nyári 13% után e hónapban 12%-on áll. A baloldali pártok közül az MSZP 11%-ról 7%-ra esett, a több párt támogatottsága pedig lényegében stagnál: az LMP mindkét hónapban 2%-ot, a Demokratikus Koalíció pedig 4% után 3%-ot ért el októberben, míg az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért pedig külön-külön 1%-ot kapott mind nyáron, mind pedig most ősszel. Egyéb pártok összesen 1%-nyi szavazatot gyűjtöttek októberben. A teljes népességen belül csak a bizonytalanok és nem válaszolók tábora 45% maradt, azaz közel minden második választópolgár nem tud vagy nem akar élni választójogával.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP a júliusi 39% után jelentősen, 51%-ra bővült. Kihívói közül az MSZP 19%-ról 14%-ra esett, a Jobbik pedig 24% után 23%-on áll októberben. A többi pártot nézve a Demokratikus Koalíció 8% után 6%-ot kapna egy "most vasárnapi" országgyűlési választáson, az LMP júliusban és októberben egyaránt 4%-on állt, az Együtt 2%-ot követően 1%-ot, a Párbeszéd Magyarországért továbbra is 1%-os maradt. Egyéb pártok júliusban összesen 2%-nyi szavazatot kaptak volna, ami októberre 1%-ra csökkent.

A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2015. október 16. és 23. között zajlott 1003 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

tarki.hu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó