Takarékosság helyett pénzszórás a szegedi városházán
KDNP-s értékelés a ciklus első évéről
A szegedi önkormányzat elmúlt egy évét értékelte tegnap a szegedi KDNP. A mérleget annak apropóján vonták meg, hogy egy éve, október 27-én tette le az esküt a jelen ciklus szegedi képviselő-testülete. Míg az előző ciklusban Fidesz-KDNP-s, addig most baloldali többség van a szegedi közgyűlésben.
2015. október 27. 09:28

Új autók 30 millióért és háromszor annyi alpolgármester, mint korábban

„Az MSZP vezette közgyűlési többség nem fukarkodott a vezetők juttatásának emelésével. A tiszteletdíjak rendszerének átalakításával a baloldali képviselők több pénzt vihetnek haza, mint korábban” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője. A városatya hozzátette: miközben az előző ciklusban elég volt egy alpolgármester is a város zavartalan működéséhez, most ez háromszor annyiba kerül a szegedieknek, hiszen három alpolgármestert is jelölt Botka László. „És a városvezetők nem érték be a több százezres fizetéssel: saját iroda, titkárnők, és több mint 30 millióért beszerzett új autóflotta is a rendelkezésükre áll” – fogalmazott Haág Zalán.

Több pénz költöttek az önkormányzati cégekre

 „Közel 600 millióval csökkentjük idén az önkormányzati cégek támogatását” – jelentette ki Botka László például a 2015-ös költségvetés elfogadásakor. De a legutóbbi közgyűlésen is azt állította, évente 500 millió forinttal kevesebb támogatást juttatnak az önkormányzati cégeknek, mint a Fidesz–KDNP-s közgyűlési többség tette 2014-ben.

„A fekete-fehér számokon alapuló tények mást mutatnak. A baloldali polgármester, illetve alpolgármester előterjesztéseinek számait vizsgálva is megállapítható, hogy Botka László nem mondott, és ma sem mond igazat. Az önkormányzati cégek idén nemcsak hogy nem kapnak kevesebb önkormányzati támogatást, de 69 millió 480 ezer forinttal több pénzhez jutnak a szegedi adófizetők pénzéből, mint tavaly. És ezek a számok nem a KDNP becslései, ezek a szocialista városvezetők közgyűlés által elfogadott előterjesztéseiben szerepelnek” – mondta a kereszténydemokrata frakcióvezető.

Magasabb fizetés a baloldal által kinevezett cégvezetőknek

Haág Zalán szerint ráadásul az sem garancia egy cég takarékos működésére, ha kevesebb vagy változatlan támogatást szavaz meg számára a baloldali többség. Jó példa erre a Városi Televízió esete. A nonprofit médiaszolgáltató számára éppúgy 90 millió forint szerepel a 2015-ös költségvetésben, mint a 2014-esben, ám míg tavaly ebből és egyéb bevételekből nyereségesen tudott működni a társaság, addig most már fél év alatt 15 milliós veszteséget termelt, amit előbb-utóbb pótolni kell – emlékeztetett a KDNP helyi vezetője. Haág szerint az önkormányzati cégeknek juttatott többlettámogatás ténye azért is különösen arcátlan, mert az új, szocialisták által kinevezett cégvezetők január óta (visszamenőlegesen) átlagosan 30 százalékkal magasabb alapfizetést kapnak, mint leváltott elődeik, ezen felül prémiumra is számíthatnak. A baloldal által leváltott cégvezetők 2013-ban és 2014-ben nem kaptak prémiumot.

A baloldal migránsokat hívna a városba

„A magyar kormányzat a lakosság elvárásainak megfelelően következetesen és hatékonyan lépett fel a migráció okozta válsághelyzet megoldásában. Szeptemberre megszűntek a közterületeinken tapasztalt problémák, helyreállt a rend a városban. Miközben a magyar kormány az átfogó megoldáson dolgozott, Botka László és a szocialisták a magyar emberek érdekei helyett megint a külföldiek, a bevándorlók pártját fogta. Hátba akarta szúrni a kormányzatot, amikor az a haza védelmében dolgozott” – ezt már Hüvös László KDNP-s önkormányzati képviselő mondta. Szerinte a baloldalt nem zavarta a dél-alföldi várost sújtó migránsáradat, a közbiztonsági és egészségügyi kockázatok, a higiéniai problémák. Miközben Szeged gazdaságára és turizmusára beláthatatlan következményekkel járhatott volna, ha rosszul kezeljük az elhúzódó népvándorlási hullámot, addig a baloldal Brüsszelben, Budapesten és Szegeden is amellett szállt síkra, hogy kötelező kvóta alapján muszlim bevándorlók ezreit, de akár tízezreit telepítsük le otthonaink közelében.

„A baloldal egyébként több mint egy hónapja adós azzal a tételes elszámolással, amit azóta követel tőle a KDNP. Így még mindig nem tudhatjuk, mekkora összeget fordított Szeged városa a bevándorlók ellátására, a hulladék elszállítására, a terület fertőtlenítésére” – utalt Hüvös László arra a tényre, hogy Haág Zalán ilyen irányú interpellációjára egy hónap alatt sem érkezet válasz Botka László MSZP-s polgármestertől.

Áremelésekkel sújtották a leginkább rászorulókat

A kereszténydemokrata önkormányzati képviselők összegzésképpen elmondták: miközben az önkormányzat semmilyen gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházás elindításában nem tudott eredményt elérni, addig lényegesen több közpénzt fordított saját magára: a baloldali képviselők tiszteletdíjára, bizottsági pótlékára, a baráti cégvezetők javadalmazására és az alpolgármesterek zsíros fizetésére. A jótékonysági, oktatási, turisztikai szempontból is fontos szerepet vállaló egyházak támogatását megszűntették, emellett a leginkább kiszolgáltatott rétegeknek és a családoknak is komoly önkormányzat által bevezetett áremelésekkel (11-12 százalékos tömegközlekedési díjemelés, 4,5 százalékos lakbéremelés, legdrágább parkolási zóna határainak kiterjesztése stb.) kellett szembenézniük 2015-ben Szegeden – vonták meg az elmúlt esztendő mérlegét a KDNP-s képviselők.

gondola
MTI Hírfelhasználó