Nem csökken a Városliget zöldfelülete
A Városliget átalakítását irányító miniszteri biztos szerint nem a zöldfelületek, hanem a leaszfaltozott területek rovására növelik minimálisan a liget projekttel a park beépítettségét. Az ellenzéki képviselők szerint viszont egyáltalán nem kéne növelni az épületek arányát. Baán László az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt számolt be a projektről.
2015. október 26. 13:14

A Városliget átalakítása ellen tiltakozó Civilzugló Egyesület képviseletében Várnai László már az ülés elején átadta Baán Lászlónak az általuk összegyűjtött 20 ezer aláírást. A miniszteri biztos azonban felszólalásában aláhúzta, hogy a városliget beépítettsége minimálisan növekszik és nem a zöldfelület, hanem a lebetonozott területek rovására.

Baán László kitért arra is, hogy a kormány döntése értelmében mára teljessé vált a projektlista és a véglegessé vált a beruházás 200 milliárdos költségvetése. Az építészeti- és a fotómúzeum kikerült a liget-projektből, ám a néprajzi múzeum marad, az '56-osok terén kaphat helyet. Szintén e téren állítják helyre hitelesen az egykori városligeti színházat, amelynek megtalálták eredeti terveit.

A liget-projekt első üteme 2018 tavaszára, második üteme pedig 2019-re készülhet el - tette hozzá Baán László. A KDNP-s Hoffmann Rózsa, és a fideszes Kucsák László támogatta az elképzelést.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes viszont úgy vélte, hogy Budapest egyik tüdejét, a főváros legfontosabb zöldterületét akarja a kormányzat beépíteni és nem értette, hogy miért nem egyeztettek a zuglói lakosokkal.

Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnökeként attól tartott, hogy az érintett intézmények látogatottsága nem nő, ám összevonásukkal elvonhatják a múzeumlátogatók figyelmét más városrészektől.

Az LMP-s Ikotity István pedig szintén nem értette, hogy miért növelnék a városliget beépítettségét.

A bizottság kormánypárti többsége nem adott szót a jelen lévő LMP-s Schmuck Erzsébetnek és a szocialista Tóth Csabának, amelyet a szintén MSZP-s Hiller István felháborodva vett tudomásul, azonban szót kapott a Civilzugló Egyesületet képviselő Várnai László, aki maga is a lakossági egyeztetést hiányolta és ellenezte a liget beépítettségének növelését.

Válaszában azonban Baán László rámutatott: az nem különleges, hogy vita övez egy-egy beruházást. Aláhúzta, hogy a projekt egyetlen fillért nem von el a kulturális költségvetésből. Megköszönte a civilek aláírásgyűjtését, amelyeket támogató aláírásokként értelmezett, mivel szavai szerint a beruházás nem növeli a liget beépítettségét.

Hozzátette: a ligetben a beruházással olyan márka - egyedi vonzerő - jöhet létre, amely többletturizmust vonzhat mind Budapestre, mind Magyarországra.

InfoRádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó