Ez lehet az állampapír előnye és hátránya
Manapság talán a legbiztonságosabb és nem is rosszul kamatozó befektetés, ha állampapírt veszünk. Ezzel tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt előre meghatározott kamatra és időre. De hol és hogyan vásárolhat magánszemély állampapírt? Mennyi lehet a hozama? Mi lehet az előnye? - a többi közt ezekre a kérdésekre kerestek válaszokat a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
2015. október 25. 08:33

Kétféle kockázattal szembesülnek a befektetők. Az egyik a termék kockázata. Ha valaki, mondjuk, részvénybe fekteti a pénzét, fennáll a veszélye annak, hogy a tőke értékéből is veszít - az állampapír esetében ilyen kockázat nincs. Mind a tőkére, mind a kamatra állami garancia van. A másik kockázat a szolgáltatói kockázat attól függően, hogy ki hol vásárolja meg az eszközt. Pontosan a tavaszi események világítottak rá arra, hogy nem mindegy, milyen szolgáltatót választunk. A lakosság alapvetően három csatornán keresztül vásárolhat állampapírt: az államkincstárnál, itt a számlavezetés díjmentes, a lakossági banki forgalmazói körnél és a postán – mondta el a műsorban Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezetője.

Mészáros Róbert pénzügyi tanácsadó megerősítette, hogy a lakosság élénkülő érdeklődést mutat az állampapírok iránt.

Hozzátette: a vagyonabc.hu oldalon képezik az olvasókat, hogyan nézzék saját pénzügyeiket. Szerinte az állampapír egy közeli, kéznél lévő eszköz arra az esetre, ha a pénzünket el akarjuk helyezni, de hogy konkrétan kinek lehet ajánlani, az egyéni történet. Egy kiegyensúlyozott portfólióban egy logikus választás, de nem mindegy, hogy egy V. kerületi virágbolt-tulajdonos pár millió forintját kell elhelyezni, vagy egy lottómilliárdos vagyonát.

Arra a kérdésre, mi van, ha valakinek csak 50 ezer forintja van, azt válaszolta: ennyi pénzért nem érdemes állampapírt venni, sőt, még a bankba sem elvinni, inkább otthon képezzünk belőle tartalékot.

Barcza György egyúttal arra hívta fel a figyelmet: van olyan papírjuk, melynek a címletértéke 10 ezer forint. Ha ez 2,75 százalékkal kamatozik, a hozadéka 1375 forintot tesz ki egy év alatt. Ettől nyilván az ügyfél nem ájul el, de ha ahhoz képest nézzük, milyen más lehetőségei vannak, akkor ez még mindig egy jó megtakarítás – érvelt az ÁAK.

Hangsúlyozta: minden háztartásban kell lennie a váratlan kiadások miatt egyfajta „megtakarítási puffernek”, és ezen felül lehet beszélni befektetésről.

Mészáros Róbert arra hívta fel a figyelmet: az állampapírnak is vannak kockázatai. Mivel forintban van, alapvetően a forintkockázat, és ha túl nagy részét teszi ki a portfóliónknak, akkor velejárója a kis hozam kockázata. Mindeközben nagyon jó, hogy a lakosság kezd nyitni a bankbetétek felől más irányokba, és a tanuló fázisban nagyon jó lépés, ha ismerkednek az állampapírral és vásárolnak belőle.

Ha valaki állampapírt akar vásárolni, legegyszerűbb, ha beüti, hogy allampapir.hu, itt tájékozódhat valamennyi termékről. A számlanyitáshoz persze be kell menni egy kincstári fiókba. Onnantól kezdve azonban interneten mindent el lehet intézni, vagy akár személyesen is, ha valaki azt jobban szereti – tájékoztatott Barcza György.

hirado.hu - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A megújuló energia elpazarlása?
  Az európai energia- és környezetvédelmi miniszterek útra indították az EU történelmének egyik legátfogóbb klimavédelmi csomagját. 2022 junius 22-én Luxemburgban megállapodtak klímaelőírások messzemenő megszigorításában a kétnapos tárgyalásukon. Anisita Ferenc professzor a buktatókra int.
 • A gonosz újabb és újabb formát öltve tér vissza
  Egyetemistaként tudatosult bennem, hogy amikor megszülettem 1959-ben, abban az évben végezték ki 18 éves korában Mansfeld Pétert, a pesti srácok egyikét. Nyomasztó felismerés volt – idézi föl emlékét a Mandinernek adott interjújában Kövér László.
 • Bécs díjazta a magyar mestert
  A magyar nyelv csodálatosan hajlékony és képlékeny „anyag", viszonylag szabad szórendjével, fürgén ide-oda mozgó igei állítmányával és agglutinációs rendszeréből következő, szó szerint végtelen szóalkotási lehetőségeivel kiapadhatatlan forrást kínál mesterségünknek – mondja Adamik Lajos.
MTI Hírfelhasználó