Gyurcsány Merkelnek szurkol
Gyurcsány a jézusi szeretetről és a klerikális Európáról szónokolt
Az Európai Bizottság nem állapított meg összeférhetetlenséget az Altus-üggyel kapcsolatban.
2015. október 17. 08:42

Egy megalapozatlan, politika által vezérelt, eleve vesztesnek tűnő háborút indított ellenünk a kormány, mostanra viszont bebizonyosodott, hogy végérvényesen vereséget szenvedett – mondta a Magyar Időknek Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság nem állapított meg összeférhetetlenséget az Altus-üggyel kapcsolatban.

A DK elnöke hangsúlyozta, a kabinetnek meg kellene végre értenie: attól még, hogy valaki politikus, lehet szakmailag tisztességes. Hozzátette: a bizottsági döntés értelmében ez az ügy csak a Fidesz számára létezik, Európa számára nem.

A volt miniszterelnök pénteken saját közönsége előtt aggódott Európa jövője miatt az Otthon Európában, otthon a világban című konferencián. Véleménye szerint a kontinens pár éve bajban van, ugyanis hiányzik egy „komoly, sokakat megmozgató vízió”.  – Nincs növekedés, nincs gyarapodás. Félelem van attól, hogy elveszítjük azt is, amink van, és amikor elkezdjük félteni saját életünket, akkor keresünk ellenségeket – vélekedett. Gyurcsány megjegyezte: szurkol Angela Merkelnek, és nagyon nem szeretné, ha az „orbánisták” győznének ebben a küzdelemben.

Rámutatott, 11-12 millió muszlim él Európában, ami az európai lakosság körülbelül két százalékának felel meg. Ha végignézzük a trendeket, az derül ki, hogy nem az ötszázmilliós Európa iszlamizálódik, hanem a közénk érkezett muszlim hitű családok szekularizálódnak – fogalmazott a volt miniszterelnök. A Kommunista Ifjúsági Szövetség egykori vezetője a jézusi szeretetről is szólt a hallgatósághoz. Mint közölte: az nem tesz különbséget, de „akik ma keresztény Európáról beszélnek, azok a nacionalista, klerikális Európáról beszélnek”. Véleménye szerint ők a kirekesztést, a bezárkózást, a megbélyegzést képviselik.

Gyurcsány Ferenc a közönségnek azzal a jó hírrel szolgált, hogy a „bűnszövetkezet kormánya” bukni fog, mivel „a bűn bűnt termel, és előbb-utóbb de­stabilizál”. Kisebb derültséget váltott ki a hallgatóság körében, amikor megjegyezte: jönni fog egy olyan kormány a DK részvételével, amely „érteni fogja a közös Európa hívó hangját”. Jelezte, pártja Európai Egyesült Államokat szeretne, amelyet ha mi még nem is, gyermekeink, unokáink már megérhetnek.

A konferencián Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő ennél optimistább volt: attól függetlenül, hogy még vannak, akik nemzeti és pártérdekekben gondolkodnak, szerinte már elindult ez a folyamat. Banai Károly volt ENSZ-nagykövet, a Gyurcsány-kormányok külpolitikai főtanácsadója ugyancsak azon a véleményen volt, hogy a nemzetállamok Európája nem fog versenyben maradni. Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja arról beszélt, hogy Európa nem tud létezni az Egyesült Államok nélkül, mivel „lényegében minden értékük azonos, és sokkal inkább jellemző az érdekazonosság, mint az érdekellentét”.

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó