Miért hízunk a korral?
Ennek elkerülése odafigyelést igényel, hiszen csak Önön múlik, hogy beáll-e a sorba vagy inkább az egészséges életet választja.
2015. október 16. 11:56

A szükséges kalória

A naponta elfogyasztott kalóriák mennyisége alakítja ki a testsúlyt.

Tegyük fel, hogy a szervezetnek összesen 2000 kalóriára van szüksége a megfelelő működéshez. Amennyiben ennél többet fogyasztunk, akkor a felesleges kalória zsír formájában elraktározódik – és ez bizony egy idő után szemmel látható változást eredményez. Azonban ha nem többet, hanem kevesebbet fogyasztunk, akkor idővel a testsúlyunk is csökkenni fog, és elérhetjük a megálmodott alakot. Így tehát a tudatos táplálkozás hozzájárulhat a tartós fogyáshoz.

De ez hogyan kapcsolódik az időskori elhízáshoz?

Az egyes életszakaszokban eltérő mennyiségű kalóriára van szükségünk. Gyerekként – a testmagasságtól függően – akár a napi 500-1000 is elegendő, de ahogy növekedünk, úgy nő ez az érték is velünk együtt. Nagyjából 25-30 éves korunkban érjük el a maximumot, ebben a szakaszban kb. 2000 kalória kell a szervezet megfelelő működéséhez. Ettől kezdve ez az érték fokozatosan csökken, hiszen a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is vesztünk.

Azonban sokan továbbra is ugyanannyit fogyasztanak, mint előtte, tehát fokozatosan egyre több felesleges kalóriát visznek be a szervezetükbe.

Ne engedje, hogy Önnel is megtörténjen, inkább tervezze meg tudatosan az étkezéseit!

Ha odafigyel arra, hogy naponta mikor és mennyit fogyaszt, akkor könnyen betarthatja a kalóriakeretet. Így nem fordulhat elő, hogy jóval többet eszik mint amennyire szüksége lenne. És így nem fordulhat elő, hogy növekedjen a ruhamérete. Hasonlóan vélekedik a tartós fogyásról Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker diéta és fogyás blog írója is. Ő a saját tapasztalatai alapján, interneten keresztül ad személyre szabott tanácsokat.

dietmaker.hu
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó