Miért hízunk a korral?
Ennek elkerülése odafigyelést igényel, hiszen csak Önön múlik, hogy beáll-e a sorba vagy inkább az egészséges életet választja.
2015. október 16. 11:56

A szükséges kalória

A naponta elfogyasztott kalóriák mennyisége alakítja ki a testsúlyt.

Tegyük fel, hogy a szervezetnek összesen 2000 kalóriára van szüksége a megfelelő működéshez. Amennyiben ennél többet fogyasztunk, akkor a felesleges kalória zsír formájában elraktározódik – és ez bizony egy idő után szemmel látható változást eredményez. Azonban ha nem többet, hanem kevesebbet fogyasztunk, akkor idővel a testsúlyunk is csökkenni fog, és elérhetjük a megálmodott alakot. Így tehát a tudatos táplálkozás hozzájárulhat a tartós fogyáshoz.

De ez hogyan kapcsolódik az időskori elhízáshoz?

Az egyes életszakaszokban eltérő mennyiségű kalóriára van szükségünk. Gyerekként – a testmagasságtól függően – akár a napi 500-1000 is elegendő, de ahogy növekedünk, úgy nő ez az érték is velünk együtt. Nagyjából 25-30 éves korunkban érjük el a maximumot, ebben a szakaszban kb. 2000 kalória kell a szervezet megfelelő működéséhez. Ettől kezdve ez az érték fokozatosan csökken, hiszen a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is vesztünk.

Azonban sokan továbbra is ugyanannyit fogyasztanak, mint előtte, tehát fokozatosan egyre több felesleges kalóriát visznek be a szervezetükbe.

Ne engedje, hogy Önnel is megtörténjen, inkább tervezze meg tudatosan az étkezéseit!

Ha odafigyel arra, hogy naponta mikor és mennyit fogyaszt, akkor könnyen betarthatja a kalóriakeretet. Így nem fordulhat elő, hogy jóval többet eszik mint amennyire szüksége lenne. És így nem fordulhat elő, hogy növekedjen a ruhamérete. Hasonlóan vélekedik a tartós fogyásról Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker diéta és fogyás blog írója is. Ő a saját tapasztalatai alapján, interneten keresztül ad személyre szabott tanácsokat.

dietmaker.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó