Lesz még ennél jobb is: a nyári leállások korlátozzák az ipari növekedést
Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható.
2015. október 14. 17:12

Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával.

Az ipari növekedés augusztusban ismét gyorsulni tudott, mivel éves összevetésben 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított – szezonálisan és naptárhatással kiigazított – 2 százalékos visszaesés arról árulkodik, hogy az éves növekedés az erős bázishatás miatt emelkedett ilyen jelentősen. Az alacsony bázis oka, a tavaly nyári Suzuki-gyár leállás, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas év/év növekedésre lehet számítani. A kedvezőtlenebb havi teljesítmény sem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni. Az ipari termelés trendjét tekintve június óta csökkenő trend bontakozott ki, hasonlóan 2014 nyarához. Az autóipar szezonális ingadozása – meghatározó súlya miatt – jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan idén is arra számítunk, hogy az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik majd a termelés.

A feldolgozóipari szakágazatok közül augusztusban a legnagyobb mértékben a motor, turbina gyártás esett vissza éves összevetésben. Mivel augusztusi adatokról van szó, ez még biztosan nem hozható összefüggésbe a VW emissziós botrányával.

Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, mely 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index. A jövőbe tekintve kedvező folyamatok rajzolódnak ki, tekintettel arra, hogy az új rendelések volumene 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ez mindenképpen kedvező jelnek tekinthető: a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.

A 2015. január–augusztus időszakra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest 7 százalékkal növekedett az ipari teljesítmény, míg 2014 folyamán ez a mutató 9 százalékot tett ki. Az idei év őszén és telén a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számítunk.

szazadveg.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó