Tízéves a Wojtyla Barátság Központ
Hatalmas, már-már erőn felüli munkába vágtak bele tíz éve a Wojtyla Barátság Központ megálmodói, akiknek sikerült egy különleges intézményt létrehozni.
2015. október 14. 15:54

Ezt mondta a központ fennállásának 10. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségen a Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

"Ne féljetek" - kezdte első pápai szentmiséjét 1978-ban Karol Wojtyla, akinek II. János Pál pápaként elmondott üzenete akkor és azóta is sokak lelkét megérintette és a ma embere számára is nélkülözhetetlen útravaló - jelentette ki Herczegh Anita.     

A köztársasági elnök felesége az eseményt követően arról beszélt: erre a lelki megerősítésre napjainkban is nagyon sok embernek van szüksége. Rámutatott: a szentté avatott pápa üzenetét komolyan véve hatalmas, már-már erőn felüli feladatba vágtak bele a barátság központ megálmodói, akiket áldozatos munkájuk mellett hitük is segített terveik valóra váltásában. Az alapítók különleges intézményt hoztak létre, melyet a humánum és a közvetlen emberi gesztusok jellemeznek - tette hozzá.   

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek beszédében aláhúzta: a keresztény ember egyik legfontosabb küldetése Isten irgalmasságát hétköznapi tettekre fordítani. Emlékeztetett: Ferenc pápa idén meghirdette az irgalmasság évét, itthon pedig Szent Márton évet ül a keresztény egyház.     

Kecskemét és a Wojtyla Barátság Központ különleges "töltettel" járul hozzá mindehhez - fogalmazott, majd Teréz anya szavait idézve emlékeztetett: amit ez a ház és az önzetlenül benne dolgozók adni képesek, az csepp a tengerben, ám ha nem volna, az a csepp is hiányozna a tengerből.     

Szólt arról is, hogy Magyarországon és az egész kontinensen "sürgető szükség és égető kérdés" a migráció kezelése, melyre eddig az európai politikusok nem találtak megoldást.     

Úgy vélte: okosan kell segíteni és az erőforrásokat felhasználni, mert egyrészt évezredes tapasztalat, hogy az irgalmasságnak mindig akadnak vámszedői, másrészt párhuzamosan kell megvédeni az itt élők javait és könyörületesen, emberségesen bánni az érkezőkkel.     

Roman Kowalski lengyel nagykövet köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Karol Wojtylának egyénként és egyházfőként egyaránt az ember volt a legfontosabb és ez a szemlélet a mai "zűrzavaros időkben" is iránymutató. Jelezte: a tiszteletére létre hozott és immár egy évtizede a szellemiségét követő kecskeméti intézmény példája mindenkit arra bíztat, hogy ne féljünk jobb embernek lenni és nagyobb hittel, elhivatottabban segíteni másokon.     

Farkas P. József, a központ alapító-igazgatója az eseményen közölte: a jelenleg naponta 120 ember étkezését is biztosító létesítmény lényegében segélyszervezet, melynek legfőbb küldetése a közösségépítés, illetve a szegények felkarolása.     

"Értékeket és lelkeket mentünk" ezen a helyen, mely egyszerre imaház, kulturális és rehabilitációs központ, valamint közösségi tér - hangsúlyozta.     

Az ünnepségen a résztvevők megkoszorúzták az épület előtt II. János Pál pápa mellszobrát és leleplezték az egyházfő emléktábláját, melyen két, Karol Wojtylától származó idézet is olvasható.

MTI
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó