Közép-Európában magyarként fennmaradni elismerésre méltó teljesítmény
Közép-Európában, a Kárpát-medencében, a hadak útjában és idegen birodalmak örök ütközőpontjában 750 évig egy tájegységen, egy településen belül közösségként fennmaradni és magyarként megmaradni már önmagában is elismerésre méltó teljesítmény - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a Vas megyei Simaság jubileumi ünnepségén.
2015. október 4. 14:08

A megmaradás - szavai szerint - nem pusztán szerencse, hanem mindig akarat, áldozat és hűség dolga is volt. Áldozatot vállalni és hűségesnek lenni Istenhez és hűségesnek lenni a hazához - tette hozzá.

Hiábavalóan eltelt ötszáz év után már nem várunk hálát azokért a tragikus következményekkel is járó áldozatokért, amelyeket Európa szabadságáért és valódi értékeiért, kultúrájának és keresztény hitének védelméért is hoztunk Nándorfehérvártól az '56-os Budapestig, de a magunk szabadsága, kultúrája, keresztény hite értékei védelmének jogát mindenkivel szemben fenntartjuk magunknak - fogalmazott Kövér László a település fennállásának 750. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Hozzáfűzte: nem hisszük, hogy Európa demográfiai problémáit a tömeges bevándorlással lehetne megoldani.

"Mi a családjaink támogatásában bízunk, azt reméljük, hogy a jövőben is magyarok fogják benépesíteni ezt a földet, mi azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké maradhatna" - mondta a házelnök a napjainkban zajló, népvándorlássá növekedett migrációra utalva.

Szavai szerint, látva az európai államok többségének tanácstalanságát és zavarodottságát a migrációs válság kezelésében, még inkább érezzük és értékeljük annak a jelentőségét, hogy 2010 után sikerült a magyar államot ismét működőképessé tenni és a magyar emberek, a nemzet szolgálatába állítani.

Hozzátette: Magyarország kész a bajba jutott valódi menekülteket önzetlenül segíteni, de ragaszkodunk ahhoz, hogy törvényeink és az általunk vállalt nemzetközi - így európai uniós - szabályok betartását minden ideérkezőtől megkövetelhessük.

Kövér László ünnepi köszöntőjében elismerően szólt a kis vasi község, Simaság történelmi múltjáról, felidézte a település kapcsolatát a Festetics családdal.

Beszélt arról is, hogy a község milyen áldozatokat hozott a világháborúk idején, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások során a falu lakói közül négy embert végeztek ki és hetet börtönöztek be.

A jubileumi ünnepségen felavatták Festetics György mellszobrát, valamint leleplezték a 750. évforduló alkalmából állított emléktáblát, emléklapokat adtak át és egy emlékfát is elültettek.

Az ünnepség előtt Pápai Lajos győri megyés püspök, Simaság díszpolgára celebrált szentmisét a falu római katolikus templomában. Szentbeszédében a keresztény házasság szentségét, a hit fontosságát és a családok társadalmi megtartó erejét emelte ki.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó