Vágóhídról álmodik Gyula
Ha siker koronázza a kormány erőfeszítéseit, és az áfacsökkentéssel csakugyan újra divatba jön a sertéshús, tíz év elmúltával most újra vágóhidat nyithatnak Gyulán. A korszerű üzem mérföldkő lehet a híres gyulai kolbász gyártója, a Gyulahús Kft. történetében, melyet a csőd után, állami segítséggel, 2013-ban szervezett újjá az önkormányzat.
2015. október 4. 08:51

Főnixmadárként támadt fel a csődbe ment gyulai húskombinát a 2013-as önkormányzati mentő csomag óta, sőt, most úgy tűnik, hogy az immár városi tulajdonú cég újabb magasságokba tör. „A gyulai húsipar 2013-as újjászervezése óta bebizonyosodott, hogy a felelős tulajdonosi magatartás és a húsipari szakma magas színvonalú munkája eredményesen gazdálkodó vállalat működtetésére képes” – mondta el a Helyi Híradóknak Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

A városvezető szerint az elmúlt két és fél évben elért gazdasági eredmények, a hazai és nemzetközi szakmai elismerések megmutatták, hogy érdemes további fejlesztésekben gondolkodni a Gyulahúsnál. „Célként tűztük ki, hogy ha sikeres lesz az állami sertésstratégia, aminek célja, hogy jelentősen gyarapodjon a hazai sertésállomány, akkor vágó- és darabolóüzemet építünk a városban” – jelentette ki a polgármester.

Jövő január 1-jétől lép életbe a sertés-tőkehús forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése, ami az adótörvények legutóbbi módosítási csomagjában szerepelt. Ezzel a kormányzat egyrészt szeretné növelni a húsfogyasztást, másrészt szeretné kifogni a szelet az adócsalók vitorlájából.

Gyulán megelőlegezik a bizalmat az intézkedéseknek és elébe mennek az eseményeknek: már körvonalazódnak az új vágóhíd tervei, melyben a legkorszerűbb technológiákat alkalmaznák. „Ez a beruházás nemcsak városunknak kínál kitörési pontot, de az egész megye, sőt a szomszédos megyék számára is komoly lehetőségeket tartogat, több száz új munkahelyet teremthet” – fejtette ki Görgényi Ernő.

Az új üzem nemcsak a Gyulahúsnál adna több embernek munkát, de piacot kínálna a Békés-és Csongrád megyei, valamint a Jász-Nagykun–Szolnok megyei és Hajdú-Bihar megyei sertéstartóknak egyaránt. Ebből az ágazat minden szereplője profitálna, a sertéstartók mellett a takarmánytermesztő gazdák és takarmánykeverő üzemek előtt is új felvásárló piac nyílna meg.

A gyulai polgármester szerint az élelmiszeripar fejlesztése Békés megyében és általában a Dél-Alföldön az egyik legnagyobb lehetőség a gazdaság fellendítésére, az itt élő emberek életszínvonalának javítására. A lehetőségek megvannak, a szaktudás még rendelkezésre áll, csak a fejlesztésekhez szükséges tőkét kell biztosítani – vázolta Görgényi.

A gyulai húsipar újjászervezése a kormány, az önkormányzat és a húsipari szakma széles körű összefogásának eredménye volt, melyet a gyulai polgárok is támogattak. Az önkormányzat 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvette a felszámolótól a gyárat, a termékek gyártásához szükséges jogokat, és átvette a kombinát dolgozóit.

A Gyulahús Kft.-nek már az első üzleti éve is nyereséges volt, azóta is folyamatosan nő az adózás előtti eredmény. A profitot sem osztalékként, sem más formában nem vonja el az önkormányzat, inkább a jövőbeni fejlesztésekre tartalékolja. A cég, nem mellesleg, a versenyszféra legnagyobb munkáltatója Gyulán, közel 300 embert foglalkoztat, ráadásul a város legnagyobb adófizető vállalkozása. 

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó