Balog: mindig figyelembe kell venni az emberek akaratát
Csak a nép akaratának figyelembevételével és a kisebbségi vélemények tiszteletben tartásával lehet komoly politikai döntéseket hozni, megoldásokat találni.
2015. szeptember 29. 17:18

Ezt mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

A Konrad Adenauer Stiftung, az Antall József Tudásközpont és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által szervezett Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében című kétnapos nemzetközi konferencián a tárcavezető megnyitó beszédében kiemelte: ez alapvető elv Európában, és azt is jelenti, hogy mindig küzdeni kell a konszenzus megtalálásáért, ami a jelenlegi migrációs hullám kezelésekor is érvényes. Ugyan a mostani helyzet nagy kihívást jelent, de nem szabad feladni a konszenzuskeresést - tette hozzá.

Balog Zoltán hangsúlyozta: hogy meg lehessen akadályozni az új kerítések létesítését Európán belül, meg kell védeni Európa határait. Nyitottnak kell lenni a befogadásra, de el kell tudni dönteni, kit fogadunk be és kit nem, ez a feltétele annak, hogy integrálni lehessen azokat, akiket befogadunk - közölte.

A miniszter arra is kitért, terjed Európában az a rossz szokás, hogy egy ellenvéleménnyel szemben nem érveket hoznak fel, hanem az erkölcsi hiteltelenítés eszközével támadják. Újra és újra meg kell ismerniük egymást az európai népeknek, hogy megérthessék a véleménykülönbségeket, és a vitában egyenrangú felekként kell kezelniük egymást - mutatott rá.

Balog Zoltán a német újraegyesítéssel kapcsolatban elmondta: fontos alapelv volt, hogy a német egységet a nyugati szövetségi rendszeren belül kell megvalósítani, nem lehetett szó semlegességről sem a politika, sem a gazdaság, sem pedig az értékek szempontjából. Magyarország ebben fontos szövetségese volt a németeknek, és nemcsak a magyar politikusokat, hanem a magyar embereket tekintve is - idézte fel.

A tárcavezető úgy vélte, a magyarok és a németek is tanultak a történelemből, és az egyik legfontosabb tanulság, hogy csak az emberek akaratának figyelembevételével lehet nagy politikai döntéseket hozni.

Heinz-Peter Behr budapesti német nagykövet örömét fejezte ki amiatt, hogy az újraegyesített Németország képviselőjeként állhat a hallgatóság előtt. Azt mondta, a német-magyar kapcsolatok megértéséhez nagyon fontos a német egység helyreállításának momentuma, és Németország az abban való közreműködésért mindig hálával gondol Magyarországra.

Hozzátette: nagykövetként törekszik arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat szorosabbá tegye. Kitért az Európát sújtó mostani menekültválságra, amely - mint fogalmazott - óriási kihívás elé állítja a két országot. Hanz-Peter Behr szerint bár ebben a kérdésben vannak véleménykülönbségek, viták Berlin és Budapest között, nem szabad hagyni, hogy azok megkérdőjelezzék a barátságukat.

A nagykövet úgy látja, hogy a két ország baráti viszonya hozzá fog járulni a probléma megoldásához, amelyet Berlin és Budapest szerint is Európának vagy a világnak közösen kell megtalálnia.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az európai szellemiség már rég megrogyott a harctéren
  Stoltenberg Washingtonból kapja a brosúrákat, azokból pedig az olvasható ki, hogy az ukrán elnököt nem szabad bántani, Zelenszkij a „mi emberünk”. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, mit hoz a holnap? Zelenszkij ugyanis csereszabatos figura – fogalmaz Galló Béla.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
MTI Hírfelhasználó